Merkez Bankası’nın bugün gerçekleşen Para Politikaları Kurulu toplantısında 100 baz puan faiz indirimine gitmesi ve politika faizini %13’e düşürmesini birçok ekonomist ve gazeteci ‘sürpriz’ olarak yorumladı.
Ekonomist Cevdet Akçay ise bu kararı ‘sürpriz’ olarak değerlendirmenin yanlış olduğu görüşünde. Akçay, twitter hesabından yaptığı paylaşım serisinde şunları söylüyor:
“TCMB, PPK Ağustos toplantısında “sürpriz” 100 bps indirime gitti. Yaygın yorum bu. Gerçekten ‘sürpriz’ mi?
Ocak başından beri bütün beklenti anketlerinde faizde değişim beklenmediği sonucu çıkıyordu. Yani ankete katılan piyasa katılımcıları ‘aynı kalacak’ deyip artarda ‘haklı’ çıkıyorlardı.
Şöyle bakalım, daha evvel de bir vesile ile söylemiştim. Eylül-Aralık faiz indirimlerinin “yanlış” olduğunu düşünen piyasa katılımcıları Ocak’tan itibaren 500 bps ve üzeri artış beklentisi veriyorlar anketlerde.
1-2-3, arka arkaya ‘yanlış’ çıkıyorlar, yapılması gerekeni ‘doğru’ belirtmelerine rağmen. Bütün analistlerin ‘yanlış’ çıkacaklarını bile bile bu mesajı verdiklerini düşünelim.
Aynı rahatlıkla şimdiye kadar ‘sabit tutma’ ve şimdi de indirme devreye girer miydi? Belki evet, ama piyasa beklentisiyle uyumsuz hareket eden bir MB görüntüsü tescil edilirdi.
7 ay arka arkaya faiz tahmini ‘değişmez’ de doğru çıkınca sekizincide 100 bps indirime ‘sürpriz demek?
Bana bu karar önceki kararlarla uyumsuz gelmiyor. Sürpriz hiç gelmiyor. En önemlisi pek anlamlı da gelmiyor. Ama 8 defa giderek artan oranda piyasaya ters düşen bir MB çok anlamlı gelirdi.
Daha da önemlisi doğru feedback’i veren, elinden geldiğince gerekli olanı ittiren ama dinlenmeyen, kale alınmayan piyasa statüsü kayda geçerdi.
Piyasanın da önemli bir yönlendirici rolü vardır. Doğru yönlendirme ile karar alıcı (MB) yine de hata yapabilir, ancak yanlış yönlendirme ile doğru karar ihtimali azalıyor ve “sürpriz” terimi anlamsızlaşıyor.”
Mahçupyan: Piyasa aktörü gazeteci değil, doğrunun yapılmasından sorumlu
Cevdet Akçay’ın paylaşımlarını Serbestiyet’e yorumlayan Etyen Mahçupyan ise şunları söyledi:
“Ben de Cevdet ile aynı fikirdeyim. Piyasa aktörleri Merkez Bankası ile ilgili objektif gözlemci gibi davranıyorlar ve Merkez Bankası’nın ne yapacağını tahmin etmeye çalışıp her seferinde haklı çıkıyorlar.
İyi de bunun işlevi ne? Merkez Bankası sanki doğru davranmış, beklentiye cevap vermiş gibi oluyor!
Oysa piyasa kendi normatif beklentisini seslendirseydi en azından Merkez Bankası’nın piyasaya uygun davranmadığını göstermiş olacaktı.
Ancak o durumda 100 puanlık indirime itiraz etme veya şaşırma hakkınız olabilir.
Siz Merkez Bankası’nı haklı çıkarıp durmuşsunuz, şimdi niye şaşırıyorsunuz?
Piyasa aktörleri gazeteci veya gözlemci değil… Piyasanın gidişatından sorumlular.”
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***