Kosova’da, Sırplara yönelik kimlik ve plaka zorunluluğu uygulaması nedeniyle başlayan gerilim şimdilik sona erdi.
Kosova’nın kuzeyinde Sırp azınlığın çoğunlukta olduğu bölgelerde kurulan barikatlar ve duyulan sirenlerin ardından Priştine yönetimi, bugün hayata geçirilmesi planlanan “Kosova kimlik kartı ve plakasına sahip olma zorunluluğu” kararını 1 Eylül’e kadar erteledi.
Kosova yönetiminin erteleme kararı ABD ve Avrupa Birliği (AB) ile yapılan görüşmelerin ardından geldi.
Konuyla ilgili Twitter’dan açıklama yapan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell erteleme kararı sonrası yollara kurulan barikatların kaldırılmasını beklediğini söyledi.
Sırbistan Devlet Başkanı Aleksandar Vucic de kimlik ve plaka düzenlemesinin ertelenmesi kararı sonrası ülkedeki tansiyonun düşmesini beklediğini söyledi.
Kararın ertelenmesi sonrası ülkede sakin bir atmosfer hakim.
NE OLMUŞTU ?
Priştine yönetimi, Kosova’ya Sırbistan kimliği ile girenlerin ülkede kaldıkları sürece kimliklerini geçici süreyle Kosova kimlik kartı ile değiştirmesini ayrıca Sırbistan plakalı araçların iki ay içinde Kosova plakası alması gerektiğini açıklamıştı.
Karar, Pazar günü ülkenin kuzeyinde çoğunluğu oluşturan Sırp azınlığın tepkisini çekmiş, yüzlerce Kosovalı Sırp bölgedeki sınır kapılarına giden yollara araçlarla barikat kurmuştu.
Ayrıca kimliği belirsiz silahlı kişiler Kosova polisine ateş açmıştı. Kosova polisi saldırıda yaralanan olmadığını açıklamış ancak olay sonrası kuzeydeki Jarinje ve Brnjak sınır kapılarını kapatmıştı.
‘Kosova kimlik ve plakasına sahip olma zorunluluğu’ kararına tepki gösteren Sırplar Jarinje ve Brnjak sınır kapılarını kapatmıştı.
İLGİLİ HABER
Sırbistan ile Kosova arasında gerginlik: Mitroviça’da siren sesleri Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, Kosova’daki Sırpların daha fazla zulme tolerans göstermeyeceğini söyledi. Kosova’da Sırpların yoğunlukta yaşadığı Mitroviça’da siren sesleri duyuldu. |
SIRBİSTAN-KOSOVA GERGİNLİĞİ
Sırbistan, 2008’de tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova’yı kendi toprağı olarak görüyor. Ülkedeki Sırp azınlığın çoğu da Kosova yönetimini tanımayı reddediyor. Nüfusunu çoğunluğu Arnavutlardan oluşan Kosova’nın bağımsızlığını ise ABD ve başlıca AB ülkeleri de dahil yaklaşık 100 ülke tanıyor.
Avrupa Birliği’nin arabuluculuğunda 2011’de başlatılan Belgrad-Priştine Diyalog Süreci, ilişkilerin normalleşmesini ve nihayetinde iki ülkenin birbirini tanımasını amaçlıyor.
Kosova ile Sırbistan arasındaki diyalog süreci, dün akşam yaşanan gerginlik gibi farklı nedenlerden sık sık kesintiye uğruyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***