DİYARBAKIR – Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediyesi eşbaşkanlarının görevden alınmasıyla 2019’da yeniden devreye konulan kayyım darbesiyle, geçen 3 yılda Kürt’e dair ne varsa ortadan kaldırdı, kadın kazanımları hedef alındı, adrese teslim ihalelerle belediye kaynakları yandaşa aktarıldı.
Kürt seçmenden istediği desteği alamayan AKP, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ilan edilen Olağanüstü Hal’in (OHAL) olanak sağladığı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile belediyelere kayyım atamanın önünü açtı. OHAL sonrası 11 Eylül 2016’da bu politikayı devreye koyan AKP, Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) 30 Mart 2014 seçimlerinde kazandığı 102 belediyeden 96’sına kayyım atadı. DBP’li belediye eşbaşkanları, “örgüte finans sağladıkları” iddiasıyla görevden alındı, birçok eşbaşkan tutuklandı. Eşbaşkanlar hakkında açılan davalarda ise, görevden alınmalarında öne sürülen “örgüte finans sağlamak” iddiası yerine katıldıkları basın açıklamaları gerekçe yapılarak, “örgüt üyeliği” suçlaması yöneltildi.
KÜRT’E TAHAMMÜLSÜZLÜK
Belediyelere atanan kayyımların ilk işi, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile çalışanların kamu görevinden ihraç edilmesi için listeler hazırlamak oldu. Bu listeler doğrultusunda binlerce kişi kamu görevinden ihraç edildi. Hizmet alımından işe alınan binlerce kişinin ise iş akdi “belirsiz” gerekçeler feshedildi. DBP’li belediyelerin başlattığı “çok dilli belediyecilik” faaliyetlerini hedefe koyan kayyımlar, Kürtçe tabelaları indirdi, belediyelerin resmi internet sitelerinden Kürtçeyi kaldırdı, Kürtlerin sembol isimlerinin yer aldığı tabelaları kaldırdı, anıtları yıktı. Belediyeleri ithal bürokratlar dolduran kayyımlar, sürekli yolsuzluklarla gündeme geldi.
İKİNCİ KAYYIM DÖNEMİ
Kayyım darbesi sonrası gidilen 31 Mart 2019’da seçimlerinde, iktidarın baskı politikasına rağmen kayyım atanan belediyelerden 65’i bu kez Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) yönetimine geçti. 3’ü büyükşehir, 5’i il, 45’i ilçe, 12’si belde olmak üzere kazanılan 65 belediye, seçimin hemen akabinde AKP iktidarının hedefi oldu. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 6 belediye eşbaşkanı ve 56 meclis üyesinin mazbataları, “KHK’li” oldukları gerekçesiyle verilmedi. Seçimi kazananların mazbataları, AKP’li isimlere verildi.
Yerel seçimlerin üzerinden 5 ay geçmeden, 19 Ağustos 2019’da İçişleri Bakanlığı kararıyla Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediye eşbaşkanları görevden alınarak, yerlerine kayyımlar atandı. 19 Ağustos 2019’da başlayan kayyım darbesi, en son 2 Ekim 2020’de Kars Belediyesi olmak üzere HDP’li 65 belediyeden 45’ine kayyım atandı.
4 MİLYON 356 BİN KİŞİNİN İRADESİ GASP EDİLDİ
HDP’nin kayyım atamalarıyla 4 milyon 356 bin 819 kişinin iradesinin gasp edildiğini belirttiği raporda, 19 Ağustos 2019 sonrası kayyımların uygulamaları şöyle sıralandı:
* Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi kayyımı, 7 milyon 670 bin liralık toplu organizasyon ihalesini, KİK 21(b)’ye göre yaptı. Aynı şirkete 757 bin 650 lira bedelinde 21(b)’ye göre yapılan 15 Temmuz Organizasyonu ihalesi verildi. Yine, aynı şirkete 2 milyon 141 bin 800 lira bedelinde 6 ayrı ihale daha verildi. Kayda geçen miktar itibariyle bu organizasyon-inşaat şirketine 2018 yılında 11 milyon 588 bin 575 liralık 8 ihale KİK 21 (b) ile verildi.
* Bismil Belediyesi kayyımı 14 milyon 439 bin 134 lira harcanarak yapılan Belediye Hizmet binasını, Bismil Emniyet Müdürlüğüne hibe etti.
* Bismil Belediyesi kayyımı toplamda 22 milyon 710 bin 460 lirayı halka hizmet için kullanmak yerine; emniyet, jandarma, müftülük, milli eğitim müdürlüğü ve özel kalem harcamalarına kullandı.
* Cizre Belediyesi kayyımı, 10 adet binayı ve 2 parkı bedelsiz olarak diğer kurumlara devretti
* Kayapınar Belediyesi kayyımı seçimden çok kısa bir süre önce belediyeye ait 19 taşınmazı diğer kamu kurumlarına devir veya tahsis etti.
* Cegerxwin Kültür Merkezi Milli Emlak Müdürlüğüne devredildi ve daha sonra Kayapınar Halk Eğitim Müdürlüğüne tahsis edildi. Eski belediye hizmet binası Kayapınar Kaymakamlığına kaymakamlık hizmet binası olarak kullanılmak üzere devredildi. Kaymakamlık binasının bütün döşemeleri belediye bütçesinden karşıladı. Belediye Spor Kompleksi ise Kayapınar Gençlik Spor müdürlüğüne 25 yıllığına tahsis edildi. Ayrıca belediyeye ait 2 adet kreş kuran kursu yapılmak üzere müftülüğe tahsis edildi.
TAŞINMAZLAR RESMİ KURUMLARA DEVREDİLDİ
* Lice Belediyesi kayyımı, belediyeye ait 1400 metre kare taşınmazı (arsa), Lice İlçe Emniyet Müdürlüğüne devretti.
* Nusaybin Belediyesi kayyımı, Nusaybin Gençlik Merkezini İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne 25 yıllığına bedelsiz olarak tahsis etti.
* Sur Belediyesi kayyımı seçim günü belediye kaynaklarından 100 araç kiralayıp AKP’nin seçim çalışmalarında kullandı. Ayrıca seçime birkaç gün kala 150’ye yakın kişi usulüne uygunsuz, hiçbir resmi prosedür yerine getirilmeden alelacele işe alındı.
* Sur Belediyesi kayyımı 7 milyon 760 bin liraya 60’a yakın köye yapılmak üzere kilitli parke yapım işi ihalesi gerçekleştirdi. Fakat söz konusu 60 köye herhangi bir kilitli parke yapım işi gerçekleştirilmedi.
* Yenişehir Belediyesine ait olan yas evleri kayyım tarafından müftülüğe ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne 5 ila 25 yıl arasında tahsis edildi. Yine belediyeye ait birçok taşınmaz kaymakamlık, müftülük ve çeşitli vakıflara bedelsiz olarak tahsis edildi.
* Derik Belediyesi kayyımı, belediyenin 16 taşınmazını ihaleyle satışa çıkardı.
USULSÜZLÜKLER SAYIŞTAY RAPORLARINDA
* Sayıştay’ın Van Büyükşehir Belediyesi kayyım dönemine ait denetim raporunda, ihalelerin büyük bir bölümünün pazarlık usulü ile yapıldığı ve belediye yönetiminin işçi alımlarında mevzuata uygun davranmadığı belirtildi.
* Sayıştay, Mardin Büyükşehir Belediyesinde kayyım döneminde milyonlarca TL tutarındaki ihalelerin kanuna aykırı olarak yapıldığını kaydedildi. Belediyenin yerel seçimlere 19 gün kala 2 milyon TL bedelinde yaptığı araç kiralamanın da usulsüz olduğu belirtildi.
* Sayıştay, kayyım Cumali Atilla’nın görevde olduğu 2018’de Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinde 10 başlıkta usulsüzlük tespit etti. Raporda, 2016’da belediye bütçesi 26 milyon 117 bin TL fazla verirken, 2018’de gelirler yüzde 69,89 artışa rağmen 112 milyon 41 bin 600 TL açık verdiği kaydedildi.
* Birinci kayyım dönemi sonucu aylık geliri 4 milyon TL olan Yüksekova Belediyesi’nin borcu, 680 milyon TL idi. Sadece İller Bankasından çekilen kredi 608 milyon TL’dir. Bu kredi, İller Bankasına ilçenin 500 bin nüfuslu olduğu ve belediyenin aylık su gelirinin 5 milyon TL lira olduğu ‘yalanı’ söylenerek alındı. Oysa ilçe nüfusu 100 bin kadar ve maksimum aylık su geliri 1 milyon TL’dir.
* Yerel seçimlerin yapıldığı 31 Mart günü şoförlü 100 araç kiralayan Sur kayyımı 49 bin 560 TL ödeme yaptı.
12 AYDINLATMAYA 1 MİLYON LİRALIK İHALE
* Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine atanan kayyım Hasan Basri Güzeloğlu, Kamu İhale Kanunu’nda deprem, sel gibi olağanüstü hallerde mağduriyetlerin önlenmesi amacıyla öngörülen “21/B-Pazarlık Usulü” nü kullanarak maliyeti 324 bin TL olan 12 dekoratif şehir aydınlatmasına iki reklam şirketinin davet edildiği ihalede, ihaleyi 1 milyon 210 bin TL’ye verdi.
* Kayyım Hasan Basri Güzeloğlu yönetimindeki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, koronavirüs tedbirleri kapsamında sağlık kuruluşları dahil sahte dezenfektan dağıttı.
* Koronavirüs salgınını fırsata çeviren Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi kayyımı Hasan Basri Güzeloğlu, 6 milyon TL’lik araç kiralama ihalesi gerçekleştirdi.
* Önceki kayyım döneminde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 57 milyon harcayarak yaptığı Melik Ahmet Caddesi, iş teslim alınmadan yeni kayyım tarafından yeniden yapılmak üzere yıktırıldı.
* Kayyım yönetimindeki Derik Belediyesi, HDP döneminde ekonomik durumu iyi olmayan öğrencilere verilen 200 TL’lik bursları, “kamu zararı” olduğu iddiasıyla öğrencilerden faiziyle birlikte geri istedi.
* Kayyım yönetimindeki Mardin Büyükşehir Belediyesi, 18 taşınmazı 18 milyon TL muayyen bedelle satılığa çıkardı.
60 BİN LİRALIK PROJE 400 BİN LİRAYA ÇIKTI
* Sur Belediyesi, “Sur Sokaklarını Sağlıklaştırma Projesi” kapsamında, TMMOB gönüllülerinin desteğiyle her bir sokak için yaklaşık 60 bin TL harcadı. Fakat kayyım atandıktan sonra aynı projede her bir sokak için kayyım yaklaşık 400 bin TL gider gösterildi.
* Iğdır Belediyesine atanan kayyım, Kadın ve Aile Hizmetleri ile Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüklerini kapatarak, memurlardan oluşan “Belediye Meclisi Toplantıları” ile belediye taşınmazlarını karakol veya valiliğe bağlı kurumlara tahsis etti.
* Sayıştay raporunda, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Kapsam” başlıklı 2’nci maddesi gereği; belediyenin mal ve hizmet alımlarının ilgili kanun hükümlerine tabi olmasına rağmen yıl içerisinde 11 milyon 152 bin TL değerinde gıda yardım kolisi, bitki, çiçek ve fidan alımlarının istisna kapsamında olduğu varsayılarak ihalesiz yapıldığı belirtildi. Buna göre, 10 milyon TL değerinde Gıda Yardımı Kolisi Projesi, 592 bin TL değerinde dikimi planlanan 14 kalem çalı ve mevsimlik çiçek alımı işi ile 560 bin TL değerinde 4 kalem hercai menekşe mevsimlik çiçek alımı işinin ihalesiz yapıldığı belirtildi.
* Sayıştay raporunda Sur Belediyesinin mali tablolarında “Vadesi Geçmiş Ertelenmiş veya Taksitlendirilmiş Vergi ve Diğer Yükümlülükler” ile “Kamuya Olan Ertelenmiş veya Taksitlendirilmiş Borçlar Hesapları”nın toplam 125 milyon 736 bin TL olması gerekirken 39 milyon 958 bin TL gösterildiği, dolayısıyla ilgili hesapların 85 milyon 778 bin TL eksik kaydedildiği belirtildi. Ayrıca 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 21’inci Maddesi’nde yer alan satın alma usullerinden pazarlık usulü ve türlerinin açıklandığına işaret edilen raporda, bu şartların yerine getirilmediği, 13 milyon 285 bin TL değerindeki ihalelerin pazarlık usulüyle yapıldığı belirtildi.
KAYYIMLARIN TAHRİBATLARI
* Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine atanan kayyımın talimatıyla kentin takımı Amedspor’un kadın futbolcularına ve altyapısına tahsis edilen servis aracına el konuldu.
* Bismil’de 2016’da projesi, belediyeye atanan kayyım tarafından ertelenen ve yerel seçimlerden sonra temeli atılan Engelsiz Yaşam Merkezi, atanan kayyım tarafından Evlendirme ve Nikah Salonu olarak kullanıma açıldı.
* Muş Belediyesinin AKP’li Belediye Başkanı Feyat Asya’nın talimatıyla Kürt yazar, şair ve çevirmen Zeynel Abidin Han’ın cenazesi cenaze aracından indirildi, imam ise Varto kayyımının talimatıyla cenaze namazını kılmadı.
* Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi kayyımı, koronavirüse karşı cami ve cemaatlere ait Kuran kurslarında dezenfekte çalışmaları başlatırken, Meryem Ana Kilisesi ile kentin tek cemevini es geçti.
* Erciş’e kayyım olarak atanan Nuri Mehmetbeyoğlu, kütüphane olarak kullanılan bir otobüsün üzerindeki Kürt şair ve edebiyatçıların fotoğraflarını söktürdü, otobüs ise garaja çekildi.
KÜRTÇE KALDIRILDI
* Batman Belediyesine atanan kayyım, ilk iş olarak belediyenin web adresinden Kürtçe dil seçeneğini kaldırdı.
* Cizre Belediyesi kayyımı, kentin tarihi ve turistik yerlerinin tanıtımının yapıldığı tabelalarda sadece Türkçe ve İngilizceyi kullandı.
* 2014 yılında açılışı gerçekleştirilen Nuda Kültür Merkezi önceki kayyım tarafından depoya dönüştürüldü. 31 Mart sonrası belediyenin alınması ile tekrar kullanıma hazır hale getirilen Kültür Merkezi kayyım tarafından ikinci defa kapatıldı.
KÜTÜPHANELER YIKILDI
* Siirt Belediyesi kayyımı belediyeye ait Celadet Alî Bedîrxan Kütüphanesini yıktırdı.
* Kayapınar Belediyesi Cegerxwîn Kültür ve Sanat Merkezinde 2012’de kurulan kütüphanede bulunan 10 bini aşkın kitap sayısı, belediyeye kayyım atamaları sonrası peyderpey azalarak 300’e kadar düştü.
* Batman Belediyesi, yaya geçitlerinde bulunan iki dilli ikonlarda Kürtçeye yer vermeyerek ikonları Türkçe olarak değiştirdi.
AMEDSPOR’A BAĞIŞ GERİ İSTENDİ
* DBB’nin önceki kayyımı Hasan Basri Güzeloğlu, görevden alınan DBB Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı’nın Amedspor’a yaptığı 1 milyon 500 bin TL’lik yardımı geri istedi.
* Siirt kayyımı, taziye evini Ülkü Ocaklarına tahsis etti. Kayyım, Ülkü Ocaklarına tahsis edilen taziye evinin 6-8 Ekim Kobanê olayları sırasında yakıldığını iddia etti. Ancak o tarihte henüz taziye evi yapılmadığı ortaya çıktı.
* Kayyım yönetimindeki Savur Belediyesi, öğrencilere verilen burs, çocuk etkinliği ve ihtiyaç sahiplerine dağıtılan Ramazan kolilerinin “kamu zararı” olduğunu ileri sürerek, harcamaların Belediye Eşbaşkanı Gülistan Öncü’den tahsil edilmesini istedi.
* Van’ın Çaldıran ilçesine bağlı birçok mahallenin isimlerinin yer aldığı Türkçe ve Kürtçe yön levhaları, Van Büyükşehir Belediyesi kayyımı tarafından söküldü. Sadece Türkçe mahalle isimlerin yazıldığı tabelalar dikildi.
* Kars Belediyesine atanan kayyım, belediye iştirak şirketi olan Beltaş A.Ş. bünyesinde “KarSbel” markasıyla kente ait doğal ürünlerin satışının yapıldığı kooperatifle ilişiğini kesti.
YAPILAN YOLLAR ÇÖKTÜ
* Hizbulkontra tarafından katledilen gazeteci Hafız Akdemir’in Sur’da ismi verilen sokakta duvara çakılı bilgi tabelasında çalıştığı Özgür Gündem gazetesinin ismi, kayyım tarafından sansürlendi.
* Kayyımın “halı desenli cadde” yapmakla övündüğü Kızıltepe, etkili olan ilk yağmur nedeniyle çamur deryasına döndü.
* Kayyım yönetimindeki Kızıltepe Belediyesinin kazı çalışması yaptığı ancak onarmadığı yolun çamur deryasına dönmesi nedeniyle, ambulans hasta alamadı.
* Hakkari Belediyesi kayyımı döneminde yapılan ve 320 bin TL’ye mal edilen mezbaha ve ahırlar dere kenarına yapıldığı için açılışı yapılmadan çöktü.
KADIN KAZANIMLARINA SALDIRILAR
* Van’da, Kadın Politikaları Daire Başkanlığında çalışan birim müdürü ile diğer daire başkanlıkları ve birimlerde müdür olan 11 kadın açığa alındı.
* Diyarbakır’da 19 Ağustos Kayyım Darbesi’yle 6 Ağustos tarihli Yeni Şafak gazetesinin bizzat hedef gösterdiği Kadın Politikaları Daire Başkanı gözaltına alındı, ardından görevden uzaklaştırıldı. Daire başkanlığında çalışan bir kadın ve DİKASUM müdürü görevlerinden alındı.
* Mardin Belediyesi Kadın Daire Başkanı görevden alındı, memurluktan men edildi. Mardin Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Gençlik Daire Başkanlığına erkek müdür atandı.
* Kadın kurumlarını kapatan kayyım Vali Mustafa Yaman, Kadın Daire Başkanlığına bir erkek müdür görevlendirdi ve çalışan çoğu kadının işine son verdi. Kadın Müdürlüklerinin üçüne erkek müdürler atandı. Alo Şiddet Hattı sonra kapatıldı.
KADIN MÜDÜRLÜĞÜ’NE ERKEK ATANDI
* Kayyımla beraber Mardin Büyükşehir Belediyesinde birçok kadın mobbinge maruz kaldı ve işten çıkarılmakla tehdit edildi. Sözleşmeli birçok çalışanın işine son verildi. Birçok çalışanın yeri ise değiştirildi. Kadın Semt Pazarı’nın kurulması için yapılan çalışmalar durduruldu.
* Van’ın Erciş Belediyesi Kadın Politikalar Müdürlüğü bünyesinde faaliyet yürüten Kadın Yaşam Merkezi kayyım tarafından kapatıldı.
* Batman Belediyesi Kadın Aile ve Hizmetleri Müdürlüğüne ilk olarak bir erkek müdür atandı, ancak kamuoyunun tepkisinden sonra bir kadın müdür atandı. Selis Kadın Danışma Merkezinde görevli bulunan sosyolog, park bahçelerde görevlendirildi. Selis Kadın Danışma Merkezi faaliyetleri durduruldu.
* Siirt Belediyesi bünyesinde açılan Berfin Kadın Danışmanlık Merkezi ve Kadın Yaşam Merkezi kayyım tarafından pasifize edildi. Kadın çalışanların görev yerleri değiştirildi. Yine merkezde çalışan farklı meslek gruplarındaki 6 kadının görev yerleri değiştirildi.
* Van-Erciş Belediyesi bünyesinde faaliyet yürüten Kadın Yaşam Merkezi, farklı birimlerin olduğu bir yere çevrildi.
* Özalp Belediyesine kayyım atandıktan sonra belediye bünyesinde kadınların istihdamı amacı ile kurulan iki seranın çalışmaları durduruldu.
AYŞE ŞAN KÜTÜPHANESİ KAPATILDI
* Van’ın Özalp Belediyesi bünyesinde açılan Çilkezî (Kırkörük) Kadın Kültür Merkezi kayyım tarafından kapatıldı.
* Siirt Belediyesi tarafından kadınlar tarafından organik tarıma ilişkin çalışmalar kapsamında belediyenin 20 dönümlük arazi ekildi. Atanan kayyım çalışmayı kendi çalışması olarak gösterip basınla paylaştı.
* Van Muradiye Belediyesi bünyesinde kurulan Ayşe Şan Kadın Kütüphanesi ve Konukevi kayyım tarafından tabelası indirilerek kapatıldı.
KADIN KOOPERATİF ÇALIŞMALARI DURDURULDU
* Sur Kadın Danışmanlık Merkezi, 20 Kasım 2019’da Jîn Kadın Danışmanlık Merkezi adıyla yeniden açıldı. 21 Aralık 2019’da Sur Belediyesine atanan kayyım bir gün sonra Amîda Jîn Kadın Danışmanlık Merkezi kadın sorumlusunu görevden uzaklaştırarak, yerine erkek müdür atadı. Merkezde çalışan kadın sosyolog ve kurum sorumlusu, erkek müdürle çalışmak istemediklerinden dolayı belediyeden istifa etti. Merkezde görevli olan 7 kadın da istifa etti. Kadın merkezine atanan erkek müdür ise merkezi kahvehane olarak kullanıma açtı.
* Bismil Belediyesinde resmi olarak kooperatifleşme arifesinde bulunan Kadın Kooperatifi çalışmaları belediyeye kayyım atandıktan sonra durduruldu.
* Baykan Belediyesi tarafından kurulan kadın kooperatifinin çalışmaları kayyım atamasından sonra durduruldu.
* Erzurum Karayazı Belediyesi Kadın Dinlenme Evi kayyım tarafından işlevsiz hale getirildi.
* Kars Belediyesine atanan kayyım, kadın emeğini görünür kılmak amacıyla HDP döneminde açılan Mor Cafe’nin ismini Turkuaz Kafe; Mor Hat’ın ismini ise Kadın Dayanışma Hattı olarak değiştirdi.
KAYYIMLARIN PERSONEL ALIMLARI
* Cizre Belediyesi kayyımı, AKP Şırnak Gençlik Kolları Başkanı Hayret Olcay’ı Özel Kalem Müdürlüğüne getirdi.
* Sur Belediyesinde bir önceki kayyım döneminde yaptıkları 9 milyonluk yolsuzluk nedeniyle iş akitleri feshedilen 4 kişi, yeni kayyım tarafından tekrar işe alındı. İşe alınanlardan 2’si müdür vekilliğine atandı.
* Hakkari Belediyesinde, AKP encümeni İsa Ölmez, AKP eski İl Başkanı Abdülmecit Tarhan, AKP eski İl Başkanı Abdülmecit Tarhan’ın kardeşi R. Tarhan, AKP İl Başkan Yardımcısı Nazif İlçin’in oğlu D. İlçin, AKP eski İl Başkanı Nurettin Fırat’ın baldızı E. Yakut, AKP eski İl Başkanı Mehmet Ertuş’un oğlu, AKP’den aday adayı olan Hakan Taş’ın kızı G. Taş, AKP İl Başkan Yardımcısı Salih Kahraman’ın yeğeni C. Kahraman işe alındı.
* Mardin Büyükşehir Belediyesi kayyımı Vali Mustafa Yaman, Kent AŞ’nin başına yeğeni Yunus Emre Akça’yı getirdi. İzmir’de yaşayan Mercan A. ise, “homeofis” çalışarak, belediye tarafından maaşa bağlandı.
AKP’LİLER İŞE ALINDI
* Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine kayyım olarak atanan Hasan Basri Güzeloğlu’nun korumalarından Tuncay Akyıldız’ın eşi Hatice Kübra Akyıldız, Kayapınar Belediyesinde Park ve Bahçeler Müdürü olarak atandı.
* Lice Belediyesine 2017’de kayyım olarak atanan Sinan Başak, mesaisinin 2’nci gününde kayınbiraderi Fatih Salihoğlu’nu işe aldı. Ardından kayyım Cumali Atilla yönetiminde olan DBB’de yasaya aykırı bir şekilde Özel Kalem Müdürü yapıldı ve kendisine memur kadrosu verildikten sonra AKP’li Kağıthane Belediyesi’ne tayin edildi.
* Mardin Büyükşehir Belediyesinin eski kayyımı tarafından 3 ayrı göreve getirilen Zeyni Teker, YÖK’ün denklik vermemesi nedeniyle avukatlık yapamayan AKP Gençlik Kolları üyesi oğlu Sefa Teker’i belediyenin Hukuk Müşavirliği Biriminde işe aldı.
* İçişleri Bakanlığı tarafından Iğdır Belediyesi Meclis üyeliğine atanan 25. Dönem AKP Iğdır Milletvekili Adayı Ferdi Turan, kayyım tarafından Başkan Yardımcılığı görevine getirildi.
* Nusaybin Belediyesi kayyımı Emrullah Temizkan, TÜGVA Mardin Temsilcisi Mesut Çetin’i, Hukuk İşleri Müdürü olarak görevlendirdi.
* Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Atıksu Kontrol ve Ruhsat Daire Başkanlığına, AKP İl Başkanı Serdar Budak’ın akrabası İrfan Budak’ı getirdi.
* Siirt Kayyımı Osman Bektaşoğlu’nun başkan yardımcılığı görevine getirdiği 3’üncü sınıf emniyet müdürü Kadir Yıldız, kızı İrem Yıldız’ı belediyeye danışman olarak atadı.
MA / Müjdat Can
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***