Dünyanın en büyük ve en güçlü uzay teleskobu, Jüpiter’in eşi benzeri görülmemiş görüntülerini ortaya çıkardı.
James Webb Uzay Teleskobu (JWST), Temmuz ayında Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeninin fotoğraflarını çekti.
Görüntüler, gökbilimcilerin “inanılmaz” olarak nitelendirdiği ayrıntılı olarak Jüpiter’i çevreleyen auroraları, dev fırtınaları, ayları ve halkaları gösteriyor.
Kızılötesi görüntüler, özellikleri öne çıkarmak için yapay olarak renklendirildi. Bunun nedeni, kızılötesi ışığın insan gözüyle görülmemesidir.
Projede kilit rol oynayan California Üniversitesi’nden gezegen astronomu Imke de Pater, “Jüpiter’i hiç böyle görmemiştik. Bunların hepsi inanılmaz” dedi. “Dürüst olmak gerekirse, bu kadar iyi olmasını beklemiyorduk” diye ekledi.
10 milyar dolarlık (8,5 milyar £) JWST, ABD uzay ajansı Nasa tarafından Avrupa Uzay Ajansı ve Kanada Uzay Ajansı’ndan ortaklarıyla birlikte yönetilen uluslararası bir görevdir.
NASA, teleskoptan alınan birkaç görüntünün birleşiminden oluşturulan Jüpiter’in bağımsız görüntüsünde, auroraların Jüpiter’in hem kuzey hem de güney kutuplarının üzerindeki yüksek irtifalara uzandığını söyledi. Auroralar, Güneş’ten akan parçacıklarla etkileşimlerin neden olduğu gezegenin üzerindeki gökyüzündeki ışık gösterileridir.
Bu arada, Dünya’yı yutabilecek kadar büyük ünlü bir fırtına olan Büyük Kırmızı Nokta beyaz görünüyordu. Bunun nedeni, çok fazla güneş ışığını yansıtmasıydı.
JWST, Aralık 2021’de fırlatıldı ve şu anda Dünya’dan yaklaşık bir milyon mil (1.6 milyon km) uzaklıkta bulunuyor. 13 milyar yıl önce, Büyük Patlama’dan kısa bir süre sonra Dünya’ya doğru ilerlemeye başlayan ışığı tespit edebilir.
Ünlü Hubble teleskobunun halefi olarak görülen JWST’nin önümüzdeki 20 yıl içinde keşif için baskın bir güç olması bekleniyor. (BBC)
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***