Türkiye’de Temmuz ayı enflasyonu, bu hafta en merak edilen konulardan biri.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve bağımsız araştırmacılardan oluşan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) geçen ayın enflasyon oranını Çarşamba günü açıklayacak.
Ancak İstanbul Ticaret Odası’nın bugün açıkladığı ‘‘İstanbul Enflasyonu’’ tüketici fiyatlarının 2001 krizinden de kötü noktaya giderek son 24 yılın zirvesine yükseldiğini ortaya koydu.
1995 yılından beri ‘‘İstanbul Ücretliler Geçinme Endeksi’’ni yayınlayan İstanbul Ticaret Odası, TÜİK verileri için de çok uzun zamandır ‘‘öncü veri’ olarak kabul edilen Türkiye’nin en büyük kentindeki tüketici fiyatlarının, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 99,11 artış gösterdiğini duyurdu.
Haziran ayına göre enflasyon artışı yüzde 4,09 olurken, bir önceki yılın sonuna göre ise yüzde 61,2 artış gerçekleşti.
Harcama gruplarına göre bakıldığında son bir yılda en yüksek artış yüzde 125 ile süt, yumurta grubunda gerçekleşirken onu yüzde 116 ile ulaştırma yüzde 114 ile yaş ve kuru meyve izledi.
En düşük artış ise yüzde 62 ile giyim eşyası grubunda ölçüldü.
İstanbul Ücretliler Geçinme Endeksi 2021 yılının Temmuz ayında yüzde 17,38 olarak ölçümlenmişti.
Tütün, çay, kahvede artış yüzde 158
İstanbul Ticaret Odası (İTO) aynı zamanda 1963 yılından bu yana Toptan Eşya Fiyatları Endeksi’ni de kamuoyuna açıklıyor.
İstanbul’da kullanılan ürün bazında artışı ölçen endeks ise geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 87,95 artış gösterdi.
Toptan eşya fiyatlarında en yüksek artış yüzde 158 ile tütün, çay, kahve grubunda ölçülürken onu yüzde 152 ile sınai nebatlar, yüzde 127 ile zahire ve hububat fiyatları takip etti.
İTO ve TÜİK arasında makas son 10 ayda iyice açıldı
2021 yılının Eylül ayında TÜİK, enflasyon verisi olarak kabul edilen Tüketici Fiyatları Endeksi’ni (TÜFE) yüzde 19,58 olarak ölçerken İTO, ‘‘İstanbul Enflasyonu’’nu yüzde 19,77 tespit etmişti.
Daha sonraki aylarda her iki kurumun verilerindeki makas açıldı. Geçtiğimiz ay İTO enflasyon oranını 94,19 olarak ölçerken TÜİK 74,68 olarak açıkladı.
ENAG ise Haziran ayında yıllık enflasyonu yüzde 175 olarak duyurdu.
İmalat Sanayi Endeksi’nde COVID’in başından bu yana en belirgin ivme kaybı
Bugün bir başka veri de İstanbul Sanayi Odası’ndan geldi.
Türkiye İmalat Sanayi (PMI) verilerini ölçen endeks bir önceki aya göre 1,2 puan gerileyerek 48,1 seviyesinden yüzde 46,9’a geriledi.
Bu seviye Corona virüsü pandemisinin Türkiye’de baş gösterdiği 2020 yılı ilkbahar aylarından bu yana en düşük seviye oldu.
İSO’dan yapılan açıklamada, ‘‘Endeks, faaliyet koşullarında Mayıs 2020’den beri en belirgin yavaşlamaya işaret etti. Temmuz’daki yavaşlama genel bir talep yetersizliğinden kaynaklanırken belirsiz piyasa koşulları ve devam eden fiyat baskıları bu sorunu derinleştirdi. Hem üretim hem de yeni siparişlerde temmuzda Covid-19 salgınının ilk dalgasından bu yana en belirgin ivme kaybı gözlendi. Talep tarafındaki nispeten olumlu gelişme, yeni ihracat siparişlerindeki yatay seyir oldu. Bir diğer olumlu gösterge de bazı firmaların kapasite genişletme çabalarına bağlı olarak istihdam artışının devam etmesiydi. Bununla birlikte, yeni işe alımlar çok ılımlı düzeyde kaldı ve 26 aydır süren iyileşme trendinin en düşük artışı gerçekleşti. Firmalar yeni siparişlerdeki yavaşlamayla bağlantılı olarak satın alma faaliyetlerini yavaşlatırken girdi stoklarında da son üç ayın ilk düşüşü kaydedildi’’ denildi.