Erkek futbol takımının 56 yıl önce kazandığı Dünya Kupası sonrası kadınların Ada’ya getirdiği Avrupa şampiyonluğu, son 12 senedeki gelişime de dikkat çekiyor.
İngiltere 2013 yılında ”Kadın Futbolu Gelişim Programını” hayata geçirmeye başladı. İngiltere Futbol Federasyonu ve İngiliz Spor vakfı tarafından fonlanan program başta 2 yıllık bir süre için planlandı.
3.7 milyon poundluk bir yatırımla binlerce genç oyuncuyu futbola kazandırmak amaçlanıyordu. İlk iki yılda 40 bin kişiye ulaşmayı amaçlayan program, beklentiyi iki binle aştı.
Büyüme Planı isimli program 2020 yılında sona geldiğinde 3.4 milyon genç kızın futbol sahası ile tanıştığı hesaplanıyordu. Kadın futbolundaki gelişimin önemli ayaklarından biri olarak da televizyon yayınları gösteriliyor.
Artan televizyon izleyicisi
İngiltere ile Almanya arasındaki karşılaşma BBC ekranında 17.4 milyon kişi tarafından izlendi. Bu şu ana kadar İngiltere televizyonlarında en çok izlenen kadınlar futbol maçı oldu. Bu veriyi daha da anlamlandırmak için, 2019’da Liverpool ile Tottenham arasındaki Şampiyonlar Ligi finaline bakıldığında:
O karşılaşma İngiltere’de 11.3 milyon kişi tarafından televizyondan izlendi.
Wembley’deki kadınlar Avrupa Şampiyonası finali, bu turnuvanın seyirci rekorunu da 87 bin 192 kişi ile kırdı.
İngiltere Futbol Federasyonu, 2021 yılında üç yıl için Kadınlar Süper Ligi maçlarının yayın hakları anlaşmasını yaptı.
Tarihî olarak nitelenen bu yayın anlaşması, kadın futboluna yıllık 10 milyon sterlinlik bir gelir sağlıyor.
Ligin kurulduğu 2010 yılı ile şampiyonluk arasında geçen 12 yılda, kadınlar merkezi kontrat (millî takım oyuncusu kontratı) yerine büyük kulüp bünyesinde ücret almaya başladılar.
Senelik 16 bin sterlin gibi rakamlardan, ”yıldız oyuncu” kontratlarına yükselenler oldu. Ancak ücretler halen erkek futbolu ile karşılaştırıldığında çok cüzi kalıyor. Ligdeki ortalama maaşın yıllık 30 bin sterlin olduğu kaydediliyor.
50 yıllık yasak
İngiltere’de kadın futbol tarihi anlatıldığında 1921 yılı ile 1971 arasındaki dönem de hatırlanıyor. Futbol Federasyonu kadın futbolunu 50 yıl boyunca yasaklamıştı.
Kadınların federasyona bağlı sahalarda futbol oynamasını yasaklayan kararda “Futbol kadınlara uygun değildir ve kadınların futbol oynaması teşvik edilmemelidir” ifadeleri yer alıyordu.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***