VAN- Başkale ilçesine bağlı Kiratî Mahallesi’nde askeri cismin patlaması sonucu ağır yaralanan 12 yaşındaki H.E.’nin aile avukatları sorumlular hakkında suç duyurusunda bulundu.
Van’ın Başkale ilçesine bağlı Kiratî Mahallesinde askeri cismin patlaması sonucu ağır yaralanan ve halen yoğun bakımda olan 12 yaşındaki H.E.’nin durumu giderek ağırlaşırken, ailenin avukatları İçişleri ve Savunma Bakanlığı ile Güllüce Jandarma Karakolu’nda görevli askerler hakkında Van Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.
GEREKLİ ÖNLEMLER ALINMADI
Suç duyurusunda askerlerin gerekli tedbirleri almadığına dikkati çekilerek kamu davası açılması talep edildi. Suç duyurusunda ayrıca bölgenin mayınlı olduğunu dair tel örgü, uyarı levhası, gözetleme kulesi gibi güvenlik önlemlerinin alınmadığı vurgulanarak,“Şikayet edilen kurum ve ilgili personellerinin gerekli tedbir ve kontrol faaliyetlerini yerine getirmemesi nedeniyle mayın patlamasının gerçekleştiği açıkça ortadadır” ifadelerine yer verildi.
Suç duyurusunda önlemlerin alınması durumunda patlamanın yaşanmayacağı vurgulanarak, “Müvekkil mayınlı olduğunu bilmediği bölgede koyun otlatmakta idi ve bu bölgenin mayınlı olduğunu bilmesine rağmen bölgeye girmesi hayatın olağan akışına aykırıdır. Kaldı ki mayınlı bölgenin çevresi, mayınlar döşemiş olan Milli Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı ve bunlarım yetkili personeli tarafından gerekli bir önlem olan tel örgü veya duvar ile çevrelenmiş olsaydı müvekkilin otlattığı koyunlarla birlikte bölgeye girebilmesi mümkün olmayacaktı” değerlendirilmesi yapıldı.
‘YAŞAM HAKKI İHLALİ’
Suç duyurusunda, önlemlerin alınmaması nedeniyle 12 yaşındaki H.E.’nin yaşam hakkı ihlal edildiğini belirtildi. Bölge halkının yerleştirilen mayınlardan habersiz olduğu belirtilen suç duyurusunda, “Mayın arazinin yerel halk tarafından adeta mera olarak kullanılmaktadır. Zira Başkale Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturma dosyasındaki tanıklar ve bölge halkını tümü buranın herkes tarafından hayvan otlatmak için engelsizce kullanıldığını belirtmiştir: hayvanlar mayınlı arazi sınırları içerisinde otlatılmakta ve çobanlar bu hususta uyarılmamakta, mayın tarlasının çevresinin bir metre yüksekliğinde dikenli tel bulunmamakta ve bölgenin mayınlı olduğunu belirten mayın ikaz levhalarının mevcut değildi” ifadelerini yer verildi.
İHMALLER ZİNCİRİ
Suç duyurusunda, alınmayan önlemlerin yanı sıra geç gelen ambulansın da H.E.’nin hayati tehlikesini arttırdığına dikkati çekildi. Suç duyurusunda, “Bu ihmalin sebebi de yine telefonun çekmediği bölgede şikayet edilen kurum personeli olan Askeri Personelin olayı ve patlamayı anında fark etmesine rağmen olay yerine gitmemesi, sağlık ekiplerine haber vermemesi olmuştur. Nitekim Başkale Cumhuriyet Başsavcılığı’mın dosyasında ifadesi alınan Kule Nöbetçi Teğmeni Asteğmen M.M. beyanında patlamayı fark ettiği gibi anında gündüz kamerası ile olay yerine baktığını yaralı müvekkili ve yanındaki arkadaşımı gördüğünü beyan etmiştir. Ancak beyanının devamında olayı karakol komutanına bildirdiğini, dönüş beklediğini olay yerine intikal etmediklerini ve müvekkilin yaralı haline rağmen yanındaki diğer iki kişi tarafından taşınarak olay yerinden çıkarıldığını izlediğini beyan etmiştir” denildi.
‘SAĞLIK EKİPLERİNE HABER VERİLMEDİ’
Ancak M.M.’nin beyanlarının tümüne bakıldığında olayın tümüne şahit olunmasına ve görülmesine rağmen, sağlık ekiplerine kendisi veya karakol bünyesindeki personeller tarafından sağlık ekiplerine haber verildiğine ilişkin bir beyanı bulunmadığına vurgu yapılarak, “Kaldı ki 112 ekiplerine giden arama da şikayet edilen kurum veya kurumun ilgili personeli tarafından yapılmamıştır. Bu nedenle olayı erken fark etmelerine rağmen makul sürede acil sağlık ekiplerine haber vermeyerek müvekkilin yaşam tehlikesini arttıran ilgililerin bu yönüyle de ihmali ile müvekkilin yaşam hakkı ihlal edilmiştir” diye belirtildi.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***