ORDU – Açıklanan fındık taban alım fiyatına tepki gösteren EMEP Altınordu İlçe Başkanı Yusuf Kaya, üreticinin tek kişinin ağzından çıkan fiyata mahkum edildiğini kaydetti.
Fındık taban alım fiyatlarının açıklanmasının ardından birçok kesimden tepkiler gelmeye devam ediyor. Açıklanan fiyatın artan gübre, ilaç gibi maliyetleri karşılamayacağını belirtilirken, üreticinin ise özel sektöre muhtaç bırakıldığı vurgulanıyor.
Konuya ilişkin konuşan Emek Partisi (EMEP) Ordu Altınordu İlçe Başkanı Yusuf Kaya, her yıl aynı oyunu izlemekten bıktıklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) açıkladığı fiyatın ihracatçılara mesaj olduğunu vurgulayan Kaya, “Kapitalist sistemin ekonomi politikaları sermaye güçlerinin kazanması üzerine planlanır. AKP iktidarı da buna göre hareket ederek fındık üreticilerinin değil, tarım ve gıda tekellerinin kazanması yönünde politika geliştiriyor. Açıklanan fiyat aslında üst fiyattır. İhracatçılara mesajdır. Bu fiyatın altından alabilirsiniz demektir. Zaten tarım ve gıda tekelleri de fındık alımını 45 TL’den başlatmak niyetindeler. Danışıklı bir proje her yıl olduğu gibi bu yıl da uygulanıyor” dedi.
‘FİYATI SERMAYE BELİRLİYOR’
Açıklanan fiyatın uygun olup olmadığını üreticilerin hesaplaması çağrısında bulunan Kaya, “Kendi emeklerini de koyarak, gübre, ilaç, dal kesme, ot biçme, toplama, harman vb. harcamaları hesaplasınlar geçen yıldan daha fazla zararda olduklarını görecekler. İktidar da diğer burjuva muhalefet de fiyatı kendilerinin belirleyeceği üzerine ortaklaşıyorlar. Üreticilerin taraf olduğu, ürününe ve emeğine kendisinin fiyat belirlemesi yapması yönünde bir yasal değişiklik önermiyorlar. Yani üreticinin kaderi bir kişinin iki dudağı arasından çıkacak fiyata terk ediliyor” diye belirtti.
BİRLİK ÇAĞRISI
Fındık üreticisinin emeğine sahip çıkması için birlik olması gerektiğine dikkati çeken Kaya, “Tarım politikaları bir kişinin iki dudağı arasından çıkacak sözcüklere sıkışmış. Bu değişmeli. Ferrero ve diğer tarım ve gıda tekellerinin amelesi olunmaması için üretici köylüler sendikalarında bir araya gelerek ürünlerine, emeklerine sahip çıkmalı. Fiyat bekleyen değil, ürününün fiyatını belirleyen olmak için mücadele etmek zorundayız. Üretici köylüleri birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***