Son 20 günde bankaların 4 bin lira olan promosyonlarını 7.500 liraya yükselttiğini kaydeden Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, maaşını taşımak isteyen emeklilerin bankadan kredi çektiği için emekli maaş hesaplarına bloke konulması hukuki olmadığını kaydetti.
Yaklaşık 13.5 milyon emeklinin aldığı maaş pastasından pay kapmak isteyen özel bankalar arasından rekabet sürerken emekliler en yüksek promosyon ödemesi veren bankalara emekli maaşını taşıyor. Kamu bankaları emekli promosyon ödemelerini yükseltmezken, Yapı Kredi, Akbank ve Garanti BBVA promosyon miktarını 7 bin 500 TL seviyesine çıkartırken, ING Bank Türkiye ise 8 bin 250 lira en yüksek emekli promosyon ödemesini yapacağını duyurdu.
Ancak müşterilerini başka bankalara kaptırmak istemeyen bankalar emeklilerin kullandığı krediyi bahane ederek maaşını taşımak isteyen kişilerin emekli maaş hesaplarına bloke koydu.
Milliyet gazetesine konuşan Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, emekli maaş hesaplarına bloke konulması hukuki olmadığını kaydetti.
Son 20 günde bankaların 4 bin lira olan promosyon ödemesini 7 bin 500 liraya çıkardığını söyleyen Ağaoğlu, emekli promosyonuyla ilgili detayları şu şekilde açıkladı:
BANKALAR PROMOSYON ÜCRETLERİNDE ARTIRIMA GİDER Mİ?
“Tabi ki… Emekliler diğer bankaların verdikleri promosyon tutarlarını araştırsınlar ve kendi bankaları aynı meblağı ödemeyi kabul etmedikleri taktirde maaşlarını en yüksek promosyon veren bankaya taşıyabilirler.
‘EMEKLİLERİN MAAŞ HESABINA BLOKE KOYULMASI HUKUKİ DEĞİL’
Bunun dışında esas büyük sorun maaş aldığı bankadan kredi çeken emeklilerin maaş hesaplarına bloke konulması hukuki değildir. Buna rağmen hemen hemen tüm bankalar kendisinden kredi kullanmış olan emeklinin maaşını başka yere taşımasına izin vermiyorlar. Bu hukuksuz tutumu takınan bankaların BDDK’ya şikâyet etmelerinin yanı sıra tüketici hakem heyetlerine başvurarak maaşların taşınmasına karar verilmesini isteyebilirler.
‘REKABET KURUMU’NA ŞİKÂYET EDEBİLİRLER’
Lakin başka bir banka emekli hesabını kendine taşımayı karşıdaki bankaya borcu var diye kabul etmezse bu durumu da Rekabet Kurumu’na şikâyet edebilirler. Çünkü hukuka aykırı olan blokaj işlemi nedeniyle diğer banka emeklinin maaş hesabını kendisine almayı reddediyorsa burada hukuka aykırı şekilde eylem birliği söz konusudur. Yani bankalar takındıkları hukuksuz tavrı birbirlerini destekleyerek sürdürmektedirler. Ayrıca emekli maaşına blokaj konulamayacağına dair Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun kararı mevcuttur.
‘TAKİBE DÜŞMÜŞ EMEKLİLERİN MAAŞLARI HACZEDİLEMEZ’
Önemli bir husus da borcundan ötürü takibe düşmüş emeklilerin maaşları hukuken haczedilememekle birlikte promosyon, bayram ikramiyesi ve benzeri ek gelirlere el konulabilmektedir.
‘4 BİN LİRA OLAN PROMOSYON 20 GÜNDE 7 BİN 500 LİRAYA REVİZE EDİLDİ’
Araştırmalarını sürdürsünler en yüksek meblağı yatıran bankaya yönelsinler. Ben görüştüm 20 Temmuz’da bana 4 bin lira verdiler ben de yapılandırdım. 20 gün oldu daha 7 bin 500 lira olarak revize edildi.
PROMOSYON ÜCRETİ ALMAK İSTEYEN EMEKLİLERE TAVSİYELERİNİZ NEDİR?
Emekli araştırsın internet çağındayız. Emekli promosyonunu hangi banka ne kadar veriyor diye. En yüksek meblağı veren bankaya taşımak üzere başvursunlar. Diğer banka ben senin müracaatını almıyorum derse hem BDDK hem de Rekabet Kurumu’na şikâyette bulunsunlar.
Bir de sen bizden kredi çektin emekli maaşını taşıyamazsın diyen bankalar var taşımak istediği banka da maaş hesabını kendisine almıyorsa her ikisine birden Rekabet Kurumu ve BDDK’ya şikâyet etsinler emekli maaşı teminat gösterilerek kredi verilemez emekli maaşını haczi mümkün değildir.”
Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***