TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, damızlık hayvanların artan yem maliyetleri nedeniyle kesime gönderildiğini belirterek, süt ve süt ürünlerine zam geleceği uyarısında bulundu.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yem maliyetleri nedeniyle süt üreticisinin elindeki damızlık hayvanların kesime gönderildiğini iddia etti. Yakın bir gelecekte artan talebi karşılayacak yeterli ürün bulunamayacağını öne süren Bayraktar, tüketicilerin çok yüksek fiyatlardan süt ve süt ürünleri tüketmek zorunda kalacağını kaydetti.
SÜTE SON ZAM 15 MAYIS’TA GELMİŞTİ
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, süt sektöründe yaşanan sorunlara ilişkin yaptığı açıklamada, Ulusal Süt Konseyinin (USK) 15 Mayıs 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatını litrede brüt 7.50 lira olarak belirlediğini hatırlattı. Bayraktar, bugün gelinen noktada üreticinin 1 kilogram süt satarak ancak bir kilogram yem alabildiğini ve bu durumun sürdürülebilir olmadığını bildirdi.
SÜT ÜRETİMİ GİDEREK AZALIYOR
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre son 5 ayda geçen yılın aynı dönemine göre toplanan inek sütü miktarının yüzde 2.8, içme sütü üretiminin yüzde 6.5, peynir üretiminin ise yüzde 5.2 azaldığına işaret eden Bayraktar, “Sanayiciler çiğ süt bulmakta, marketler ise süt ve süt ürünlerini satmakta sıkıntı yaşıyor. Asıl sorun talep ayağındaki daralma ortadan kalkınca yaşanacak. İşte o zaman artan talebi karşılayacak yeterli ürün bulunamayacak, tüketiciler çok yüksek fiyatlardan süt ve süt ürünleri tüketmek zorunda kalacaktır” dedi.
DAMIZLIK HAYVANLAR KESİME GÖNDERİLİYOR
Bayraktar, maliyetlerdeki artış nedeniyle üreticilerin damızlıkları ve düveleri kesime göndermeye başladığını, elde kalan hayvanların ise yeterli oranda beslenmediğini belirtti. Gelecekte damızlık hayvan sorunu yaşanabileceğini vurgulayan Bayraktar, “Önceliğimiz damızlık hayvan kesimlerinin durdurulması, yem başta olmak üzere girdilerdeki fiyat artışlarına yönelik etkili tedbirlerin hayata geçirilmesi, üreticilere sürdürülebilir gelir sağlanması, tüketiciye ise ulaşılabilir fiyattan gıda sağlayacak politikaları hayata geçirmek olmalıdır” dedi.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***