HABER ANALİZ | HASAN CÜCÜK
UEFA’nın İsveçli başkanı Lennart Johansson’un en büyük projelerinden biri Şampiyonlar Ligi, 1992-93 sezonu ile start aldı. İlk yıllarda sadece şampiyonların katıldığı turnuva kısa sürede kulüpler düzeyinde dünyanın en popüler turnuvası haline geldi. Popülerlikle birlikte takım katılımcı sayısı da arttı. Bugün 32 takımın mücadele ettiği bir arenaya dönüşen Şampiyonlar Ligi’nde aslan payını Avrupa’nın ilk 4 ligi İngiltere Premier, La Liga, Bundesliga ve Serie A alıyor. 32 takımın yarısı bu dört ülkeden doğrudan adını gruplara yazdırıyor. Türk futbolunda son yıllarda yaşanan düşüşten dolayı uzun bir aradan sonra şampiyonumuz gruplara katılma yolunda ön eleme oynamak zorunda kaldı. Maalesef, 1996-97 sezonundan bu yana aralıksız gruplarda en az bir Türk takımının yer alması son buldu.
1992-93 sezonu ile motor diyen Şampiyonlar Ligi’nin ilk kazanan ekibi Marsilya olmuştu. Türk takımları, ön elemeyi geçemediği için ilk yılda yer bulamadı. İlerleyen yıllarda Şampiyonlar Ligi’ne biz de adımızı yazdırdık. 1995-96 sezonu ön eleme turunda Beşiktaş’ın, Norveç’in Rosenborg engeline takılmasından bu yana aralıksız 27 yıl Şampiyonlar Ligi’nde en az bir Türk takımı yer aldı. 1997-98, 2000-01, 2001-02, 2003-04, 2007-08 sezonlarında iki Türk takımı, Şampiyonlar Ligi gruplarında yer almıştı. 1996-97 sezonundan bu yana gruplarda Galatasaray 15, Beşiktaş 8, Fenerbahçe, 6, Trabzonspor 1, Başakşehir 1, Bursaspor 1 kez mücadele etti. Şampiyonumuz adını doğrudan gruplara yazdırırken, lig ikincimiz ön eleme oynadı. Bunların hepsi artık mazi oldu.
Şampiyonumuz bu yıl olduğu gibi artık gelecek yıllarda da ön eleme turları oynayacak. Hem de sadece play-off turundan değil, 1. ön eleme turundan yola çıkacak. Gruplara kalabilmesi için tam 8 maç oynayacak. Başarabilirse 4 takımı eleyip adını gruplara yazdıracak. Lig ikincimiz için Şampiyonlar Ligi dönemi kapandı. Hatta bir adım ötesi var. Kupa 2, yani Avrupa Ligi’ne temsilci gönderemeyeceğiz. Lig ikinci ve üçüncümüz ile kupa şampiyonumuz da ön eleme turlarından Konferans Ligi grup bileti almaya çalışacak. Konferans Ligi yolunda lig ikinci ve üçüncümüz 6, kupa şampiyonumuz ise 4 maç oynayacak. Ön eleme serüveni ilk turlardan başlamasıyla kulüplerimiz daha erkenden sezonu açacak. Yazın sıcağında Avrupa’nın önde gelen liglerinin oyuncuları tatil yaparken, bizim ekipler form tutmak için ter dökecek.
Türk futbolundaki düşüşü görmek için UEFA ülkeler sıralamasına bakmak yeterli. 2017-18 sezonunda 10. basamaktaydık. Ertesi yıl yerimizi koruduk. 2019-20 sezonunda bir basamak gerileyip 11. sıraya indik. Bir yıl sonra yerimiz 13. sıra oldu. 2021’den sonra adeta serbest düşüş başladı. 2021-22 sezonunda 17. basamağa kadar indik. Sadece bir yıl sonra ise yerimiz 21. sıra oldu. Son iki yılda tam 8 basamak birden geriledik. Geçen yıl Norveç’in, bu yıl ise İsrail’in gerisine düştük. Maccabi Haifa, Şampiyonlar Ligi gruplarında İsrail’i temsil etme hakkı kazanırken ülke puanına da önemli katkı yapmış oldu.
Trabzonspor ve Fenerbahçe Şampiyonlar Ligi’ni ıskalayınca dev bir gelirden oldular. Ayak bastı parası 15 milyon Euro’nun yanı sıra gruplara kalan takımların sıralamasına göre ödenen milyonlardan da oldular. Dahası galibiyet ve beraberlik primlerine canlı yayın geliri kayıpları eklendi. Euro ve doların sürekli arttığı Türkiye’de Trabzonspor, tek Türk ekibi olarak gruplara kalmış olsaydı Fenerbahçe’ye ödenecek rakamı da kasasına koyacaktı. Bunlar geride kaldı. Bu hesabı Trabzonspor değil, elendiği FC Kopenhag yapıyor. Danimarka ekibinin kasasına canlı yayın geliri hariç 23 milyon Euro net para yatacak. Galibiyet ve beraberlik primleriyle FC Kopenhag ihya olacak. Bizim kulüpler ise dövizin her yükselişinde artan borçlardan dolayı kara kara düşünecek.
Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***