DİYARBAKIR – Zarok MA’nın kuruluş yıldönümü dolayısıyla 6 Temmuz’da çocuklar için düzenlenecek konser biletleri tükendi.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan Aram Tigran Konservatuarı, 1 Kasım 2016’da atanan kayyım Cumali Atilla tarafından kapatıldı. Konservatuarın kapatılmasının ardından işine son verilen sanatçıların kurduğu MA Müzik Akademisi, “Herkes için müzik, her yerde müzik” sloganıyla çalışmalarına başladı. “Em zarokên vî welatî bê muzîk nahêlin” diyerek sanat yolculuğunu sürdüren MA Müzik Akademisi, geride bırakılan 5 yıllık sürede birçok çalışmaya imza attı. Akademi, 5 yıllık süreçte Jin MA, Koroya Zarokan (Çocuk Korosu), Orkestra MA, Orkestraya Ritmên Xwezayî (Doğal Ritim Orkestrası), Zarok MA ve Dengbêj Akademisi kurdu. Ayrıca 4 bin 59 çocuk ve gence Kürtçe müzik eğitimi verdi.
MA Müzik Akademisi bünyesinde kurulan ve 0-5 yaş arası çocuklara yönelik müzik eğitimi veren Zarok MA da birinci yılını geride bıraktı. Zarok MA, kuruluş yıldönümü dolayısıyla 6 Temmuz’da Diyarbakır Kayapınar ilçesi Diclekent’te bulunan merkezlerinde konser düzenleyecek. Yoğun ilgi gören konser için belirlenen 400 bilet, 10 gün kala tükendi. Aynı zamanda bu yıl ilk mezunlarını da verecek olan Zarok MA’nın konserinde, Koma Ma’nın yanı sıra Federe Kürdistan Bölgesi’nin Süleymaniye ve Rojhilat’ın Mahabad kentinden de konuk sanatçılar sahne alacak.
Ma Music Akademisi Koordinatörü Şêrko Kanîwar, 5 yıllık süreci ve hedeflerine dair konuştu.
350 ÇOCUĞA AKTİF EĞİTİM
MA Müzik çatısı altında 0-5 yaş arasındaki çocuklara eğitim verdiklerini söyleyen Kanîwar, koronavirüs salgını nedeniyle eğitime ara verdilerini belirtti. Zarok MA’yı kurmaya karar verdiklerini ve bir yıldır 0-5 yaş arası çocuklara eğitim verdiklerini aktaran Kanîwar, şuan 600 çocuk olduğunu, 350 çocuğa aktif bir şekilde eğitim verildiğini kaydetti. Eğitim süreleri hakkında bilgi veren Kanîwar, “Haftada sadece bir gün eğitim veriyoruz. Ve şu an eğitim gören 350 çocuk arasında 5 yaşını dolduran öğrencilerimiz Zarok MA’dan mezun olup, MA Müzik’e geçecekler. MA Müzik’te kendi seçtikleri enstrümanlarla eğitimlerine çocuk akademilerinde devam edecekler” diye belirtti.
KÜRT MÜZİĞİNİN ÖNEMİ
Kürt dili ve kültürünün saldırı altında olduğu bu dönemde çocukların Kürt kültürünün önemli olduğunu dile getiren Kanîwar, “Müziğin Kürt kimliğinde büyük bir önemi vardır. Kürtlerin yaşamlarından müzik çıkartılırsa, toplum kaybolur. Yüzyıllık anonim müziklere sahibiz. Dengbéjler, hikâye, şarkılar ve halaylarla günümüze kadar gelmiş ve onlar olmazsa biz de yokuz. Ben sadece Kürtçe konuşsam, müziğim olmazsa, canım yok, ruhum yok demektir. Bir topluma can olan, ruh olan, o toplumun yüzyıllardan gelen müziğidir. Zarok MA çatısı altında her insan kendi kültüründe yaşayıp, kendi müzikleriyle büyüsün diye çaba gösteriyoruz. Çocuklar daha 4 aylıkken eğitim vermeye başlıyoruz. Çünkü kulak öğrenme ve dinlemeye açık oluyor. Dinleme ve öğrenmeye açık olunca da, tarihimizden gelen sanat ve kültürü onlara öğretmek bize farz düşüyor. Çocuklarımız gerçek kültürüyle büyümeli ki asimile olmasın” diye konuştu.
0-5 YAŞ ARASI EĞİTİM VEREN TEK YER
“Kürt dilini savunma, sahip çıkma misyonuna sahibiz” diyen Kanîwar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çünkü Türkiye’de sen Kürtçe bir spora, halaya, şarkıya ve daha birçok etkeni Kürtçe öğrenemiyorsun. Dünyada 0-5 yaş arası Kürtçe müzik eğitimi veren tek biz varız. Bazen çoğu aile geliyor ve şunu diyor; burada müzik öğrenmese de olur, yeter ki kültürünü ve kendi diliyle müziğini öğrensin. İnsanlarımız Kürtçenin değerini, önemini öğretmek bizim görevimiz.”
ASİMİLASYONA KARŞI KALKAN
Kürt diline, müziğine ve sanatına karşı beslenen ve büyüyen yaklaşımların Türkiye’de çok fazla olduğunu belirten Kanîwar, mitinglerden konserlere, düğünlere, sanatçıya yapılan saldırıları hemen hemen her gün gördüklerini ifade etti. Kanîwar, Zarok MA olarak çok hassas ve önemli bir noktada olduklarını vurgulayarak, “Bu baskı ve saldırılarılar arasında 600’e yakın ailenin bize başvurması ve o ailelerin de kendi etrafındaki akrabalarına temasını sayarsak, bin çocuğa temas etmişiz. Zarok MA’ya çok sayıda katılım ve destek geliyor. 0-5 yaş arası Kürtçe anonim müzik ve Kürt kültürünün eğitimini verdiğimiz çocuklar asimilasyona karşı bir kalkan oluşturuyor. MA Müzik ve Zarok MA çalışmaları sadece benim ve diğerlerinin omuzlarında değil, bütün yurtsever Kürt halkının omuzlarında. Her geçen gün daha da büyüteceğiz, kültürümüze, kimliğimize daha çok sahip çıkacağız” dedi.
ZAROK MA’NIN İLK YIL DÖNÜMÜ
Kürt kimliğine, sanatına ve kültürüne yapılan baskıları, yine Kürt müziği ve kültürüyle üstesinden geleceklerinin altını çizen Kanîwar, hem Kürt kültürünün rengini yansıttıklarını hem de çalışmalarını yürüttükleri Zarok MA’nın yıl dönümüne ilişkin konser düzenlediklerini söyledi. Farklı etkinlikler hazırladıklarını anlatan Kanîwar, “Eğitim yaşını tamamlayan Zarok MA öğrencileri için mezuniyet töreni yapılacak ve diplomaları verilecek. 2-7 Temmuz arası Kürt müziği üzerine seminerler ve Keman Viyola için atölyeler düzenlenecek. Kürdistan’ın Süleymaniye ve Mahabad kentlerinden arkadaşlarımız ve Koma MA katılım gösterecek. 6 Temmuz performansları için, bu konseri ‘Kuzey Kürdistan’da Kürt müzik tarihinde yeni bir sayfa’ şiarıyla yapıyoruz. Başarılı arkadaşlarımız, kaliteli bir müzik ve Zarok MA çocuklarının bir araya geldiği coşkulu bir konseri yapacağız” şeklinde konuştu.
KONSER BİLETLERİ TÜKENDİ
Aileleri ve halkı 2-7 Temmuz arası gerçekleştirilecek konsere davet eden Kanîwar, konser için biletlerin tükendiğini belirtti. Kanîwar, “Sadece bir konser yapacaktık, fakat biletler çabuk tükendiği için biz 7 Temmuz için de ayarladık. Bu konser için hazırlıklar hala devam ediyor. İki konser dedik fakat orada stüdyoda 3 şarkının klipini yapacağız. 1 Kürtçe kilam, dengbéj Şakiro’nun bir kilamı ve bir Soranî lehçesinde kilamın kliplerini çekeceğiz” bilgilerini paylaştı.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***