Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) haziran ayı enflasyon verilerini bugün açıkladı. Buna göre enflasyon haziran ayında aylık bazda yüzde 4,95 artarken yıllık bazda yüzde 78,62 oldu. ENAG ise enflasyonu yıllık bazda yüzde 175.5 olarak hesapladı. TÜİK’in açıkladığı haziran ayı enflasyonu, enflasyonun yüzde 80,4 olduğu 1998’den bu yana görülen en yüksek oran olarak kayıtlara geçti.
İLGİLİ HABER
TÜİK haziran ayı enflasyon oranını açıkladı: ENAG ile makas açıldıkça açıldı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) haziran enflasyonunu açıkladı. Enflasyon haziranda yıllık bazda yüzde 78,6 olarak gerçekleşti. ENAG enflasyonu yıllık yüzde 175,55 olarak açıklamıştı. |
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, yüzde 78,6’ya ulaşan enflasyon oranını değerlendirerek, “Enflasyon, tahminlerimizi zorlayarak yüksek çıktı. Bu kadar artış beklemiyorduk. Bunda enerji sektörünün etkisi fazla” açıklamasında bulundu.
24 TV’de gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Bilgin, “Yüzde 42’lik artış ciddi bir artıştır. Bu enflasyon şartları içerisinde çok yüksek değildir. Biz daha fazla vermek isterdik. Memur ve memur emeklisine yüzde 42 düzeyinde bir zam oranını gerçekleştireceğiz. Devlet 90 milyar lira alacağından vazgeçti. Çalışanları için vazgeçti. Devlet elini taşın altına fazlasıyla koydu. Tüm kamu çalışanları bu artıştan (memur zammı) istifade edecek” dedi.
Nebati’den enflasyon açıklaması: Yapısal politikalarla fiyat artışları düşecek
Yüzde 78,6’ya ulaşan enflasyon oranına ilişkin Nebati, ‘Rekabet ve verimliliği artıracak yapısal politikaları hayata geçirerek fiyat artışlarının düşürülmesi hedefleniyor’ dedi.
ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI
Asgari ücret zammıyla ilgili de konuşan Bilgin, “Yüzde 30’luk zam (asgari ücret zammı) 6 ay için verilmedi. Ara zam olarak verildi. İşçilere verilen zam memurların altında değil. Arada bir fark yok. Aradaki fark, işçilere verdiğimiz zammı eksik bularak yıl sonuna kadar tamamladık. Açlık sınırının 6 bin lira olduğunu kim söylüyor. Sendikalar kendince çalışma yapıyor. Bunlar bilimsel olarak yapılmış çalışmalar değil. Türkiye’deki açlık sınırı 3 bin 600 lira ile 4 bin lira arasındadır. Bazılarının asgari ücrete 3 ayda bir zam yapalım talebi var. Onu yaptığımız zaman etkisinin daha fazla olacağını söyleyebiliriz” diye konuştu.
Öte yandan, EYT’liler, yani emekli olmak için gereken prim sayısını doldurmalarına rağmen emekli olma yaşları gelmediği için emekli olamayanlar uzun süredir Türkiye’nin gündeminde. Yaklaşık 5 milyon kişiyi kapsayan EYT’lileri yakından ilgilendiren bir açıklama geldi. Bilgin, “Emeklilikte Yaşa Takılanlar yıl sonuna kadar çözmek istediğimiz dosyalardan biri” dedi.
Enflasyonun aralık ayından itibaren düşüşe geçeceğini tahmin ettiklerini belirten Bilgin, “Tahminimiz, yapılan hesaplamalar aralık ayından itibaren enflasyonun inişe geçeceğini, önümüzdeki ocak, şubatta Türkiye’nin daha iyi yere geleceğini söylüyor. Diyelim tersi oldu, kimse endişe etmesin. Çalışanlarımızı o günkü şartlarda koruyacak düzenlemeleri yapacağız” ifadelerini kullandı.
EYT NEDİR?
Sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999 tarihinden önce olanlar EYT’li sayılıyor. 9 Eylül 1999 öncesinde yaş şartı aranmaksızın prim günü ve sigortalılık süresi şartları sağlanarak da emekli olunabilirken, 8 Eylül 1999 tarihinde yapılan değişiklikle prim günü ve sigortalılık süresi şartlarının yanı sıra bir de yaş şartı getirildi. EYT’li sayılmak için sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999 tarihinden önce olup, emeklilik için gereken yaş dışındaki sigortalılık süresi ve prim günü şartlarını sağlamış olmak gerekiyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***