Doğu Afrika ülkelerinden Uganda’da, aylarca süren kuraklığın yol açtığı açlıktan 46 kişi yaşamını yitirdi.
AA’nın haberine göre, Karamoja Milletvekili Faith Nakut, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, bölgede aylarca süren kuraklık nedeniyle insanların hayatta kalmak için ot yediğini belirtti.
İnsanların yiyecekleri olmadığı için açlıktan hayatını kaybettiğini söyleyen Nakut, “Karamoja alt bölgesini kasıp kavuran kıtlık nedeniyle 8 Temmuz’a kadar 46 kişi açlıktan öldü, 2 bin 181 hane de ölmeyi bekliyor” dedi.
Yetkililerin, hükümetin bu duruma yanıt vermesini beklerken en çok etkilenen hanelere yiyecek almak için kendi maaşlarını harcadığını ekledi.
Nakut, dünyaya ölü sayısı artmadan yardım çağrısında bulundu.
BM: ACİL MÜDAHALE ŞART
Birleşmiş Milletler (BM), bir ay önce yaptığı açıklamada, Doğu Afrika’da çocuk ölümü sayısında patlama yaşanacağı konusunda uyarmıştı.
BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Doğu ve Güney Afrika Bölgesel Direktör Yardımcısı Rania Dagash, bölgedeki kuraklık ve gıda yetersizliği nedeniyle son 5 ayda acil gıda ihtiyacı duyan çocuk sayısının yüzde 15 arttığını açıkladı: “Etiyopya, Kenya ve Somali’de 1,7 milyondan fazla çocuk, gıda güvensizliği nedeniyle acil müdahaleye muhtaç durumda.”
Dagash, Somali’de 336 binin üzerinde çocuğun şiddetli açlık tehlikesi altında olduklarını aktardı.
EKİNLER VE HAYVANLAR ÖLDÜ, SU KAYNAKLARI KURUDU
Bölgede son 2 yılda üst üste 4 yağmur mevsiminin kurak geçtiğini belirten Dagash, bu durum nedeniyle ekin ve çiftlik hayvanlarının öldüğü, su kaynaklarının ise kuruduğunu vurguladı.
UNICEF, Ekim ayındaki yağmur mevsiminin de kurak geçeceğini ve bölge tarihindeki en uzun süreli kuraklığın yaşanacağını tahmin ediyor.
SAVAŞ, TEDARİK ZİNCİRİNİ KİLİTLEDİ
Dagash, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle bu iki ülkeden gıda ticaretinin aksamasının Doğu Afrika’da artan kıtlığı tetiklediğini kaydederek, “Sadece Somali, buğdayının yüzde 92’sini Rusya ve Ukrayna’dan ithal ediyor. Tedarik zinciri kilitlendi ve savaş aynı zamanda gıda ve petrol fiyatlarını artırdı. Etiyopya, Kenya ve Somali’de halk, hayatta kalabilmek için temel gıda ihtiyaçlarını karşılayamıyor” dedi.
Ukrayna savaşının en çok Somali’de gıda fiyat artışını etkilediğini vurgulayan Dagash, savaşın başladığı 24 Şubat’tan bu yana ülkede gıda fiyatlarının yüzde 160’a kadar arttığı bilgisini paylaştı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***