Bolu’nun Yuva köyü bölgesinde içme suyundan etkilenen kişi sayısı 112’ye yükseldi. 60 hasta taburcu olurken, bir kişi vefat etti; 13 kişinin tedavisi yoğun bakımda devam ediyor.
Ankara’da çeşitli hastanelere nakledilen hastaların büyük bölümünü yaşları 1,5-15 arasında değişen çocuklar oluştururken hastalar arasında yetişkinler de yer alıyor.
Ankara Üniversitesi Cebeci Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tanıl Kendirli, tedaviye alınan 6 çocuktan 5’ine diyaliz uygulandığını söyledi. Kendirli, “Esas sorun burada kanlı ishal değil, böbrek yetmezliği” dedi.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi ve Halk Sağlığı Kolu, “Bolu’da meydana gelen salgın, Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın sonucudur” açıklamasını yaptı.
‘TOPLUM SAĞLIĞI DEĞİL, KAR ÖNCELENDİ’
Sağlıkta Dönüşüm Programı’yla birlikte bölge tabanlı çalışma, koruyucu sağlık hizmetleri ve ekip anlayışı zayıflatıldığı vurgulanarak “Toplum sağlığı yerine kâr öncelenen bir sağlık sistemi oluşturuldu” denildi.
‘SU DEPOLARI DENETLENMELİ’
Açıklamada, salgının yaşandığı bölgede ilk bakılması gereken noktalarından birinin su depoları olduğu anımsatıldı. “Su kaynaklı olası salgınların önüne geçebilmek için su depoları belirli periyotlarla denetlenmeli” vurgusu yapılan açıklamada, şu ifadeler yer aldı:
“Saptanan eksikliklerin ne olduğu ve bunlarla ilgili ne gibi işlemlerin yapıldığı, günlük bakiye klor ölümünün yapılıp yapılmadığı, depodaki su için son iki yılda kaç sefer biyolojik ve kimyasal analiz yapıldığı konularında Bolu İl Özel İdaresi ve Sağlık Bakanlığı tarafından ivedilikle kamuoyuna bir açıklama yapılmalı ve denetim raporları sunulmalı.”
SAĞLIK BAKANLIĞI’NA SORULAR
Salgının başlangıcı sonrasında yapılması gerekenlerle ilgili Sağlık Bakanlığı’na şu sörular yöneltildi:
1- Bolu’daki salgında sağlık kurumlarına ilk başvuru tarihi nedir? İlk başvurularda Zorunlu Bulaşıcı Hastalıklar Elektronik Vaka İnceleme Formu doldurularak vaka bildirimi yapılmış mıdır?
2- Tespit edilen vakaların il sağlık müdürlüğüne bildirimi anında yapılmış mıdır? Anında bildirilmeyen vakalar, kaç gün sonra il sağlık müdürlüğüne bildirilmiştir?
3- Sağlık müdürlüğü ilk vakanın tespitinden kaç gün sonra köye gitmiştir?
4- İlk vakanın tespitinden kaç gün sonra su deposu ve şebeke suyu ile gıdalardan numuneler alınmıştır?
5- Su deposundaki bakiye klor ölçümü ilk vakadan kaç gün sonra yapılmıştır? Sonuç ne olmuştur? Köylüler ilk vakadan kaç gün sonra depodaki suyu kullanmayı bırakmışlardır?
6- Bu bölgede 12 yıl içinde su deposu kaynaklı başka salgın yaşanmış mıdır, yaşandı ise su deposu için iyileştirmeler ve bunların takibi yapılmış mıdır?
7- İlk vaka tarihi ile ekiplerin köye ulaşması arasında kaç gün vardır?
8- Sağlık kurumlarına gitmeyip sahada tespit edilen vaka sayısı kaçtır ve bu vakalar ilk vakadan kaç gün sonra tespit edilmiştir?
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***