Sri Lanka’daki ekonomik krizle birlikte halkın Cumhurbaşkanlığı sarayını işgal etmesi ve Başbakan’ın konutunu ateşe vermesi sonrası Cumhurbaşkanı ve Başbakan istifa kararı aldı. Muhalefet yeni bir hükümet kurma amacında.
Sri Lanka Cumhurbaşkanı Gotabaya Rajapaksa istifa edeceğini açıkladı. Parlamento sözcüsü de Rajapaksa’nın Çarşamba günü istifa edeceğini belirtti.
Başbakan Ranil Wickremesinghe de yeni hükümet kurulduğunda görevinden ayrılacağını açıkladı.
Ülkede aylardır kötü ekonomi politikalarına karşı protesto gösterileri düzenleniyordu.
İstifaların açıklanmasıyla başkentte havai fişek gösterileri düzenlendi.
Sri Lanka ordusu sukünetin sağlanması için halka güvenlik güçleriyle işbirliği yapması çağrısında bulundu.
Amerika da Sri Lanka’daki liderliğe ülkenin ekonomik sorunlarının çözümü için acil harekete geçilmesi çağrısında bulundu.
Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Washington’un Sri Lanka’daki gelişmeleri takip ettiğini belirtti ve parlamentoya çözüm üretmek için hızlı çalışması çağrısında bulundu.
Protestocular Cumhurbaşkanı ve Başbakan resmen istifa edene kadar konutlarında, ofislerinde kalmaya devam edeceklerini belirtti.
Muhalefet partileri yeni bir hükümet kurma amacında. Muhalefetten bazı isimler haftanın son gününde bir uzlaşmaya varılabileceğini belirtiyor.
Sri Lanka’da hükümet Uluslararası Para Fonu IMF’yle bir ekonomik plan üzerinde anlaşmaya çalışıyordu.
Sri Lanka ekonomisi nasıl battı? Milyonları isyan ettiren çöküşün hikayesi…
Sri Lanka’nın ekonomik sıkıntılarının merkezinde ülkenin ithalata büyük ölçüde bağımlı olması ve döviz eksikliği var. Ülkede bu ithalatın faturasını ödeyebilecek döviz rezervi bulunmuyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***