Milletvekillerinin denetleme mekanizması olan soru önergeleri, yedide bir oranında cevaplanırken bazı milletvekillerinin bir yılda hiç kürsüye çıkmadı.
Torba kanun teklifleri
TBMM Başkanlığı’na, geçen yıl ekim ayında başlayan yasama yılı boyunca tamamına yakını muhalefet milletvekillerine ait, 789 kanun teklifi sunuldu. Buna karşın kanunlaşan teklif sayısı 35 ile sınırlı kaldı. Yedi teklif de Genel Kurul’da görüşülmeyi bekliyor.
İktidarın kanun yapma tekniklerine yönelik eleştirilerden bir diğeri, torba kanunlara yönelik oldu. İktidar partisi, hazırladığı bir kanun teklifine birden çok kanunda değişiklik talep edilen düzenlemeler ekleyerek çok sayıda tartışmalı değişikliğin aynı anda hayata geçmesine neden oluyor. TBMM verilerine göre bu şekilde son dönemde 19 kanun teklifi yasalaştı.
33 vekil hiçbir şey yapmadı
Son düzenlemelerle maaş ve yollukları 60 bin TL’yi aşan milletvekillerinin Meclis performansı da her geçen gün düşüyor. 581 milletvekilinin 286’sı iktidar partisine ait. CHP’nin sandalye sayısı 134, HDP’nin 56, MHP’nin 47, İyi Parti’nin 37, TİP’in 4, DP’nin ve Memleket Partisi’nin iki ve BBP’nin, DEVA’nın, DBP’nin, Saadet’in, Yenilik Partisi’nin, Zafer Partisi’nin bir. Meclis’te yedi de bağımsız milletvekili bulunuyor. Bu milletvekillerinden 33’ü bir yasama yılı boyunca neredeyse hiç performans göstermedi. 33 milletvekili, TBMM Genel Kurulu ve komisyonlarda söz söylemedi, kanun teklifi hazırlamadı.
İşte o isimler:
AKP: Tuğrul Türkeş, Fatih Şahin, Fetani Battal, Feyzi Berdibek, Sena Nur Çelik, Ebubekir Bal, Husret Dinç, Hacı Bayram Türkoğlu, Canan Kalsın, Binali Yıldırım, Hakkı Köylü, Mehmet Ali Özkan, Cengiz Demirkaya, Mehmet Emin Şimşek, Osman Ören, İbrahim Halil Yıldız, Adnan Günnar, İlknur İnceöz, Ali İhsan Arslan, Barış Aydın, Ahmet Sami Ceylan, Harun Karacan, Aziz Babuşcu, Mehmet Özhaseki, Cemil Yaman, Kenan Sofuoğlu, Eşref Fakıbaba, Mehmet Altay
MHP: Semih Yalçın
CHP: Deniz Baykal
Yenilik Partisi: Öztürk Yılmaz
Bağımsız: Mensur Işık, Fatih Mehmet Şeker
7 bin 507 yazılı soru önergesi geri döndü
TBMM verilerine göre, son yasama yılında 7 bin 507 yazılı soru önergesi muhatabı tarafından yanıtlanmadığı gerekçesiyle geri döndü. Henüz yanıtlanmayı bekleyen önerge sayısı ise 2 bin 580. Son yasama yılında bin 305 soru önergesine yanıt verildi ancak bu yanıtların önemli bir bölümünde soruların muhatabının başka bir isim olduğu bildirildi.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***