Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu, Madımak Oteli’nde 33’ü aydın ve sanatçı 35 kişinin öldürüldüğü Sivas Katliamı’nın 29’uncu yılında katliam kurbanlarını andı. Almanya Alevi birlikleri Federasyonu (AABF) Kuzey-Ren Vesfalya Bölge temsilciliğinin düzenlediği anma etkinliğinde 2 Temmuz 1993’te yakılarak öldürülen aydın, sanatçı ve müzisyenler anıldı.
Köln Neumarkt Meydanı’ndaki törende hayatını kaybedenler için ağıtlar okundu, deyişler söylendi. Gençlerin fotoğraflarını taşıdığı ve yaktığı mumlarla sahip çıktığı 35 kişi için yapılan anma etkinliğinde katliamın aydınlatılmamış olması kınandı.
Saygı duruşu ile başlayan anma etkinliğinde yaşamını yitiren 35 kişinin teker teker isimleri okunarak haklarında kısa bilgiler verildi.
Daha sonra Onur Kocamaz, Ali Ekber Ergün ve Ergün Özmen başta Muhlis Akarsu, Nesimi Çimen ve Hasret Gültekin olmak üzere katledilen ozanların eserlerini seslendirdi.
Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu Kuzey-Ren Vestfalya (AABF-NRW) Bölge Başkanı Selahattin Göktürk, yaptığı konuşmada devletin Sivas Katliamı’nı aydınlatmak için bir adım atmadığını dile getirerek, Sivas’la yüzleşme çağrısı yaptı. AKP yönetiminin 300 Alevi dedesini Kerbela’ya götüreceğini ve bazı gençleri kamplara davet ettiğini hatırlatan Göktürk, “Pir Sultan, ‘bozuk düzende sağlam çark olmayacağını’ söylüyordu… Devletin Alevisi olmayacağız. Madımak Oteli bir ‘utanç müzesi’ olana kadar mücadelemiz sürecek.” dedi.
Yeşiller Partisi Milletvekili ve Kuzey-Ren Vestfalya Eyalet Meclisi Başkan Yardımcısı Berivan Aymaz da anma töreninde bir konuşma yaptı.
1993 YILINDA SİVAS’TA NE OLMUŞTU?
29 yıl önce aydın, sanatçılar ve şairler Pir Sultan Abdal Şenlikleri’ne katılmak için Sivas’a gelmişti. Şenliklere katılan isimlerden biri de o dönem Aydınlık gazetesi başyazarı olan Aziz Nesin’di. 2 Temmuz’da başlayacak şenlik öncesi gazetede Salman Rüşdi’nin “Şeytan Ayetleri” kitabına yer verildiğini belirten bildiriler dağıtılmıştı.
Şenliklerin ilk gününde Cuma namazından çıkan bir grup, “Sivas laiklere mezar olacak” sloganlarıyla etkinliklerin yapıldığı kültür merkezine doğru yürüyüşe geçti. Hızla artan kalabalık Madımak Oteli’ne yürüyerek, oteli ateşe verdi. O dönem raporlarda kayda geçen bilgilere ve İhlas Haber Ajansı’ndan geçilen görüntülere göre, polis otelin önündeki kalabalığa müdahale etmemişti. Otelin ateşe verilmesinin ardından yeterli takviye gücün gelmemesi nedeniyle 33’ü aydın ve sanatçı 35 kişi yanarak ya da ateşin dumanında boğularak hayatını kaybetmişti.
Sivas Katliamı davası yıllarca sürdü. Yargılanması devam eden 7 sanık hakkındaki dava, zaman aşımı gerekçesiyle kapatılmış, zaman aşımı kararı 2014 yılında Yargıtay tarafından onanmıştı.
İşte Sivas Madımak’ta yaşamını yitirenler
Muhlis Akarsu – 45 yaşında, sanatçı
Muhibe Akarsu – 45 yaşında, Muhlis Akarsu’nun eşi
Gülender Akça – 25 yaşında
Metin Altıok – 53 yaşında, şair, yazar, felsefeci
Mehmet Atay – 25 yaşında, gazeteci, fotoğraf sanatçısı
Sehergül Ateş – 30 yaşında
Behçet Sefa Aysan – 44 yaşında, şair
Erdal Ayrancı – 35 yaşında
Asım Bezirci – 66 yaşında araştırmacı, yazar
Belkıs Çakır – 18 yaşında
Serpil Canik – 19 yaşında
Muammer Çiçek – 26 yaşında, aktör
Nesimi Çimen – 62 yaşında, şair, sanatçı
Carina Cuanna Thuijs – 23 yaşında, Hollandalı gazeteci
Serkan Doğan – 19 yaşında
Hasret Gültekin – 22 yaşında şair, sanatçı
Murat Gündüz – 22 yaşında
Gülsüm Karababa -22 yaşında
Uğur Kaynar – 37 yaşında, şair
Emin Buğdaycı -18 yaşında şair.
Asaf Koçak – 35 yaşında, karikatürist
Koray Kaya – 12 yaşında
Menekşe Kaya – 15 yaşında
Handan Metin – 20 yaşında
Sait Metin – 23 yaşında
Huriye Özkan – 22 yaşında
Yeşim Özkan – 20 yaşında
Ahmet Özyurt – 21 yaşında
Nurcan Şahin – 18 yaşında
Özlem Şahin – 17 yaşında
Asuman Sivri – 16 yaşında
Yasemin Sivri – 19 yaşında
Edibe Sulari – 40 yaşında, sanatçı
İnci Türk – 22 yaşında
Ahmet Öztürk – 21 yaşında, otel çalışanı
Kenan Yılmaz – 21 yaşında, otel çalışanı
Ahmet Alan -Gösterici
Hakan Türkgil-Gösterici
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***