Mersin İl Sağlık Müdürlüğü önünde yapılan açıklama konuşan Genel Sağlık-İş Temsilci Gürbüz Şen, sorunlara çözüm bulunmaması halinde süresiz greve gideceklerini kaydetti. Mersin Tabip Odası Başkanı Nasır Nesanır, “Ülkede artan şiddet iklimi, bizlerin sadece çalışma koşullarını bozmakla kalmamış, can güvenliğimizi de ortadan kaldırmıştır” dedi. Nesanır, şiddetin öngörülebilir ve önlenebilir toplumsal bir sorun olduğunu ve bütünlüklü politikalarla aşılabileceğini kaydetti.
Açıklama sloganlarla sona erdi.
Şehir Hastanesi önünde bir araya gelen sağlıkçılar da sağlıkta şiddetin sona ermesi için çağrıda bulundu.
ADANA
Konya Şehir Hastanesi’nde Kardiyoloji Uzmanı Ekrem Karakaya’nın bir hasta yakını tarafından öldürülmesi Adana’da protesto edildi.
Balcalı Hastanesi önünde bir araya gelen sağlık emekçilere daha sonra Adana Şehir Hastanesi önüne geçti. Adana Tabip Odası, SES, Genel Sağlık İş, AHEF, AHSEN’in aralarında olduğu meslek örgütleri, sağlıkta şiddeti protesto etti.
Şehir Hastanesi Başhekimlik önünde toplanan emekçiler, İl Sağlık Müdürlüğü önüne yürüyüşe geçti. Sağlıkçıları engellemeye çalışan polis, Valiliğe bildirimde bulunulması gerektiğini ileri sürdü. Bir süre yürüyüşlerine devam eden emekçiler ardından bindikleri otobüslerle İl Sağlık Müdürlüğü önüne geçti.
“Sağlıkta şiddete son” tişörtleri giyen sağlık emekçileri Ekrem Karakaya’nın fotoğrafları, siyah çelenk, “Artık yeter” pankartını açtı. Sağlık emekçilerine avukatlar da destek verdi.
Eylemde konuşan Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Selahattin Menteş, “Bu kurşun hepimize sıkılmıştır. Acımız tarifsizdir. Aramızdan canını nice koparılan meslektaşımız bu ülkenin bir değeridir. Bir evlat, bir eş, bir babaydı. Katledilen bir hekimdi. Acılıyız, öfkeliyiz. Bugün artık önlüklerimiz kanlıdır” dedi. 2 gün boyunca g(ö)revde olacaklarını ifade eden Menteş, yaşanan ölümün sorumluluğunun Sağlık Bakanlığı’nda olduğunu vurguladı.
MARDİN
Mardin’de de iş bırakan sağlık emekçileri sağlıkta şiddete tepki gösterdi. Mardin Sağlık Platformu’nun çağrısıyla Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Kızıltepe Devlet Hastanesi önünde yüzlerce sağlık çalışanı ve hekim toplandı. Mardin Baro Başkan ve yöneticileri ile üye avukatlar da Sağlık Platformuna destek verdi.
Çok sayıda pankartın açıldığı protesto eyleminde, sağlık çalışanları açtıkları dövizlerle iktidarın ve Sağlık Bakanlığının politikalarını protesto etti. Bakan Fahrettin Koca’nın sanal medya hesabından yaptığı açıklamalara da dövizleri ile tepki gösteren sağlıkçılar, “Tweet bizde siz görevinizi yapın” dövizi açıldı. SES Şube Yöneticisi Ahmet Özen açıklamayı okuyarak, Sağlık Bakanlığını istifaya çağırdı.
SES Şube Başkanı Dr. Özgür Bilek de, yaptığı açıklamada halkın sağlık sistemi nedeniyle sağlıkçılara kızmak yerine öfkelerini sorunun sorumlularına yöneltmeleri gerektiğini söyledi. Bilek, yurttaşlara yaptığı çağrıda, “Bir araba bile 30 dakikada muayene edildiği bir günde sizin 5 dakikalık muayeneye tepki vermeniz gerekmektedir. Tepkiniz sizi 5 dakika içinde muayene etmeye çalışan sağlık emekçilerine olmamalıdır. Sizin tepkiniz bizim sağlık kurumlarımızı kar amacı güden, fabrikalara çeviren sizleri müşteri gibi gören sağlık emekçilerini köle gibi gören sağlığı piyasallaştıran, sağlığı satan zihniyete karşı olmalıdır” dedi.
Açıklamanın ardından serbest kürsü yapıldı.
DİYARBAKIR
Diyarbakır Tabip Odası ve SES öncülüğünde kentte bulunan sağlık örgütleri, İl sağlık Müdürlüğü önünde açıklama yaptı. Açıklamaya, çok sayıda sağlık örgüt temsilcisi ile sağlıkçı katıldı. “Sorumluları biliyoruz” ve “Sağlıkta şiddete hayır” pankartlarının açılığı açıklamada onuşan Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, “İktidarın yönetememe hali, krizleri derinleştirmekte ve toplumu kaosa sürüklemektedir” dedi.
Güvenli çalışma alanı sağlamanın siyasal iktidarın sorumluluğunda olduğuna dikkat çeken Turan, “Sağlık Bakanı başta olmak üzere sorumluluğunu yerine getirmeyen yetkililer, derhal istifa etmelidir. Bizler bu konuda, yaşam hakkımız ve güvenli çalışma koşulları için, gücümüzü her yerde, her koşulda, hep birlikte göstermeye hazır olduğumuzu bir kez daha belirtiyoruz. Bu çerçevede bugün ve yarın ülke genelinde iş bırakıyoruz. Dr. Ekrem Karakaya’nın ailesine ve tüm sağlık emekçilerine baş sağlığı diliyor, taziyelerimizi iletiyoruz. Şiddet karşısındaki taleplerimize kulak tıkayanlardan, söylemleri ve politikalarıyla şiddeti teşvik edenlerden mücadelemizi yükselterek hesap soracağız” diye konuştu.
Açıklama, oturma eylemi ve “Sağlıkta şiddete hayır,” “Ya hep beraber ya da hiç birimiz” sloganlarıyla son buldu.
DERSİM
Dersim’deki açıklama ise, Devlet Hastanesi Acil Bölümü önünde yapıldı. “Öfkeliyiz yaşatmak için yaşamak istiyoruz” pankartını açan sağlıkçılar, yaşananlardan yönetenlerin sorumluluğu olduğuna dikkat çekti. Açıklamayı okuyan Dr. Seyfi Burkay İzgi, saldırıları kınayarak, “Artık yeter! Sağlıkta şiddete karşı hemen, şimdi, amasız, fakatsız önlem alınsın ve şiddet uygulayanlar istisnasız cezalandırılsın. İş yerlerimiz güvenli hale gelene kadar, can güvenliğimizin tehdit altında bulunduğu yerlerde gerekirse çalışmaktan kaçınma hakkımızı kullanacağımızı ilan ediyoruz” dedi.
BATMAN
Batman’da iş bırakan sağlıkçılar, yürüyüş yaparak katliamı protesto etti. Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünden hastanenin acil bölümünün bulunduğu alana kadar yürüyüş gerçekleştiren sağlıkçılar, sık sık “Yaşatırken ölmek istemiyoruz” sloganlarını attı. Yürüyüşe hasta ve yakınları da alkışlarla destek verdi. Yürüyüşün ardından açıklama yapan SES Batman Şube Eşbaşkanı Deniz Topkan, iktidarın ortaya koyduğu sağlık politikalarının sonucunun bir yansıması olarak sağlıkçıların şiddete maruz kaldığını belirterek, sağlıkçılara dönük saldırıların sona ermesi için çağrıda bulundu. Batman Tabip Odası Başkanı Sertaç Adıgüzel ise, sağlık alanında yürütülen politikaların sağlıkçılara şiddet, ölüm, çaresizlik ve umutsuzluk olarak geri döndüğünü söyledi. Adıgüzel, “Bugün ve yarın ülke genelinde iş bırakıyoruz. Dr. Ekrem Karakaya’nın ailesine ve tüm sevenlerine taziyelerimizi iletiyoruz. Şiddet karşısındaki taleplerimize kulak tıkayanlardan, söylemleri ve politikaları ile şiddeti teşvik edenlerden mücadelemizi yükselterek hesap soracağımızı bir kez daha ifade ediyoruz” ifadelerini kullandı.
URFA
Urfa’da sağlık emek ve meslek örgütleri, Harran Üniversitesi Poliklinikleri önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de destek verdi. “Artık yeter sağlıkta şiddete hayır” pankartının açıldığı açıklamada, katledilen sağlık emekçileri anısına saygı duruşunda bulunuldu. Açıklamada konuşan Urfa Tabip Odası Asistan Hekimler Yürütme Kolu üyesi Baran Yüksekyayla, sağlıkta şiddetin “münferit” değil toplumsal ve politik bir sorun olduğunu kaydetti.
Sağlık emek ve meslek örgütleri ardından Urfa İl Sağlık Müdürlüğü önüne geçerek ikinci bir açıklama gerçekleştirdi. Burada gerçekleşen açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü ve birçok siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu destek verdi. Konya’da katledilen Ekrem Karakaya’nın fotoğrafını taşıdığı açıklamada, “Üzgünüz öfkeliyiz sorumlulardan hesap soracağız” pankartı açıldı. Açıklamada konuşan HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü, sağlık sistemindeki sorunlara değinerek “Bir çokkez Meclis’te gündeme getirdik. Verdiğimiz önergeler kabul edilmedi. Bu duruma karşı bütün demokratik kurumlarla mücadelemize devam edeceğiz” dedi.
Açıklama katledilen sağlık emekçilerinin anısına siyah balonların uçurulması ve oturma eylemi ile son buldu.
ANTEP
Antep sağlık emek ve meslek örgütleri Kırkayak Parkı’nda yaptıkları basın açıklaması ile Dr. Karakaya’nın katledilmesine tepki gösterdi. “Sağlıkta şiddet son bulsun artık yeter” pankartının açıldığı açıklamaya birçok siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi de destek verdi. Açıklamada yapılan konuşmalarda sağlıkta şiddete tepki gösterilerek, şiddet uygulayan ve teşvik edenler ile mücadele vurgusu yapıldı.
ADIYAMAN
Adıyaman sağlık emek ve meslek örgütleri, Adıyaman 400 Yataklı Eğitim Araştırma Hastanesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Karakaya’nın fotoğrafları ve “Yastayız öfkeliyiz şiddete karşı G(ö)revdeyiz” pankartının taşındığı açıklamaya, siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri de katıldı. Açıklamadan önce hayatını kaybeden sağlık çalışanları için saygı duruşunda bulunuldu.
Açıklamada konuşan Adıyaman Tabipler Odası Başkanı İsmail Tosun ise sağlıkta şiddetin münferit bir olgu olmadığını, bunun toplumsal ve politik bir sorun olduğunu belirterek, sağlık kurumlarında meydana gelen saldırılara karşı önlem alınmasını talep etti.
Açıklamada konuşan Ekrem Karakaya’nın okul arkadaşı olan Doktor Yaşar Altun, “Ekrem ile 1992 yılından beri tanışıyoruz. O bir karıncayı bile incitmezdi, bizler mesleğimizi icra ederken öldürülüyoruz. Bize giderse gitsinler diyenlere karşı şunu söylüyoruz. Biz gitmiyoruz burası bizimde vatanımız bizler mücadelemize devam edeceğiz” dedi.
VAN
Van Tabip Odası, Türk Dişhekimleri Birliği ve SES öncülüğünde iki noktada basın açıklaması yapıldı. Sloganlarla işyerlerini terk eden sağlık emekçileri, basın açıklamasına katıldı. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaşı Tıp Merkezi’ndeki açıklamayı, Tabip Odası yöneticisi Barış Can Salman, Bölge Araştırma Hastanesi’ndeki açıklamayı ise Tabip Odası yöneticisi İrem Özdemir okudu. Ortak açıklamada, “Şiddet karşındaki taleplerimize kulak tıkayanlardan, söylemleri ve politikalarıyla şiddeti teşvik edenlerden mücadelemizi yükselterek hesap soracağımızı bir kez daha ifade ediyoruz” mesajı verildi.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***