İngiliz haber ajansı Reuters, seçimlere hazırlanılan Türkiye’de “Erdoğan’sız bir hayatı bilmeyen” yeni seçmenlere mikrofon uzattı. Seçimlere 12 aydan az bir zaman kalmışken 18 ve 23 yaş arasındakilerle konuşan Reuters, “Türkiye’deki gençlerin büyük bir çoğunluğu değişim istediklerini söylüyor ancak muhalefetin iş durumunu, okulları ve ifade özgürlüğü gibi konuları gerektiği gibi iyileştirebileceğine dair şüpheleri var” diye yazdı.
Gençlerle yapılan röportajların yanısıra istatistikler ve anket verilerine yer verilen haberde, seçimlerde 62,4 milyon kişinin oy vermesinin beklendiği ve bu oranın yaklaşık 13 milyonunu “Z Kuşağı”nın oluşturduğu kaydedildi. Haberde, 6 milyon kişinin ise ilk kez oy kullanacağına dikkat çekildi.
İstanbul’dan Orta Anadolu’ya kadar 18-23 yaş arası yaklaşık bir düzine gençle görüşmeler yapıldığı kaydedilen haberde, “adalet, göç, liyakat ve şeffaf ekonomi politikalarının en önemli konular olduğunu gösteriyor” denildi.
‘KÖTÜNÜN İYİSİNİ SEÇECEĞİM’
Soyismini vermek istemeyen ve İstanbul’da tarih bölümü okuduğunu ifade eden 19 yaşındaki Damla, “Kararımı tam olarak vermiş değilim ama sanırım kötünün iyisini seçeceğim (ve muhalefeti destekleyeceğim)” dedi. Damla, Reuters’a verdiği demeçte ailesiyle yaşamasına rağmen artan enflasyon nedeniyle geçinmekte zorlandığını ifade ederek sosyal hayatından da feragat etmek zorunda kaldığını belirtti.
21 yaşındaki Helin, hükümetin politikaları nedeniyle yaşam koşullarının kötüleştiğini, bu nedenle muhalefete oy vereceğini belirtti. Helin, muhalefetin mevcut göç politikasındaki veya azınlık haklarındaki sorunları etkili Helin, “İktidar değişikliğinin en azından acil sorunları çözeceğine inanıyorum” dedi.
İlk kez oy kullanacak olan 18 yaşındaki Yusuf ise koronavirüs salgını ve Ukrayna’daki savaşın ardından dünya ekonomilerinin çoğunun zor günler geçirdiğini söyleyerek, “Bence şu anda ülkemizi yöneten kişi en iyi ve en uygun lider… Oyumu AKP’ye vereceğim çünkü insanları rahat ettirmek için planlar yapıyorlar” dedi.
GENÇLER DEĞİŞİM İSTİYOR
“Gençler değişim istiyor” diyen MAK Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat’ın araştırmasına göre 18-29 yaş arası gençlerin yüzde 70’i muhalefeti destekliyor.
Haberde şu ifadeler yer aldı:
“Kulat, genç seçmenlerin ekonomik beklentilerini yabancı akranlarıyla kıyaslama eğiliminde olduğunu, yaşlı seçmenlerin ise daha çok yol ve hastane gibi altyapı yatırımlarına baktığını söyledi.”
Anket şirketi Gezici’nin Başkanı Murat Gezici ise genç seçmenlerin genel olarak hükümete kızgın olduğunu ancak belirli bir ideolojiye bağlı olmadıklarını ve muhalefete tam olarak güvenmediklerini ifade etti.
Resmi verilere göre Türkiye’de genç işsizlik oranı Nisan ayında yüzde 20 olarak gerçekleşirken, OECD ortalaması ise yüzde 10,87.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***