Dolar yatırımcıların resesyona dair endişelerinin artmasıyla euro karşısında 20 yılın en yüksek seviyesini gördü. Petrol ve Avrupa hisse senedi piyasaları ise dün sert düşüş kaydetti. Piyasalar ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bugün yayımlayacağı tutanaklara kilitlenmiş durumda.
Fed başta olmak üzere başlıca merkez bankalarının yüksek enflasyonla mücadele amacıyla faiz artışlarını sürdürüp sıkı duruşlarını koruyacağına dönük beklentiler bu hafta doları güçlendirdi.
Faiz artışlarının resesyona neden olmasından endişe edilirken yatırımcılar bu ay sonunda Fed’in faizlerde 75 baz puan daha artışa gitmesini bekliyor. Resesyon kavramı genel olarak reel Gayri Safi Yurt içi Hasıla’nın (GSYİH) yıllık bazda 2 veya daha fazla çeyrekte arka arkaya negatif büyüme göstermesine deniyor. Aynı zamanda ekonomik durgunluk olarak da biliniyor.
TL’de BDDK rüzgarı kısa sürdü: Dolar, 17’nin üzerinde yükselmeye devam ediyor
Küresel piyasalarda resesyon endişelerine bağlı oynaklık arttı. TL’nin yılbaşından beri kaybı yüzde 22.5’i buldu. TL’nin düşük faiz politikasıyla daha çok değer kaybetmesi bekleniyor.
GÖZLER FED TUTANAKLARINDA
Fed bugün akşam saat 21.00’de son toplantısına ait tutanakları paylaşacak. Tutanaklar, Fed üyelerinin faiz oranlarının gidişatı ile ilgili düşüncelerine dair ipuçları verecek.
Fed Başkanı Jerome Powell, geçen ayki toplantıda temmuz ayında 50 veya 75 baz puanlık faiz artışı olabileceği sinyalini vermişti. Powell ve diğer Fed yetkilileri, haziranda politika faizini 75 baz puan artırmış, bu 1994’ten beri en büyük artış olmuştu.
O dönemden beri bazı Fed üyeleri 40 yılın zirvesinde seyreden enflasyonu dizginlemek için Temmuz toplantısında da 75 baz puanlık artıştan yana olduklarına dair açıklamalar yaptı.
Barclays Ekonomisti Jonathan Millar, “Komite’nin 50 veya 75 baz puanlık artışı yapmak için dikkate alacağı göstergeler hakkında ipuçları arayacağız. Tutanaklar, Komite’nin fiyat istikrarını önceliklendirdiği görüşünü kuvvetlendirebilir” değerlendirmesini yaptı.
Fed yetkilileri, enflasyonun yavaşlama emareleri göstereceğine dair değerlendirmeler yapmamaları halinde faiz artışlarını aynı hızda sürdüreceğine ilişkin tutumlarını sürdürebilir. Fed yetkililerinin sıkı duruşunu koruması halinde dün değer kaybeden altın, euro, petrol gibi ürünlerde aşağı yönlü baskı devam edebilir.
DOLAR, EUROYA KARŞI GÜÇLENİYOR
Küresel çapta resesyon endişeleri fiyatlamalar üzerinde etkisini yoğun bir şekilde hissettirirken piyasalarda risk iştahının baskılandığı ve güvenli liman olarak görülen dolara yönelimin güç kazandığı görülüyor.
Fed’in faizlerde artışa giderek gevşek para politikasından uzaklaşması son yıllarda ciddi artış kaydeden borsadaki yükselişi sonlandırırken, faiz artışlarının ekonomik büyümeyi yavaşlatacağı endişeleri emtiaların üstünde de talep baskısı yarattı.
EMTİALAR ÇAKILDI
Bununla birlikte doların güçleneceği beklentisi herhangi bir faiz getirisi olmayan altın, gümüş gibi yatırım amaçlı edinilen emtiaları da aşağı yönlü baskıladı. Ayrıca, dün petrolde resesyon ve ona bağlı olarak talebe yönelik endişeler nedeniyle sert satışlar yaşandı. Bakır, demir, buğday gibi talebe duyarlı emtialarda da zayıf seyir sürdü.
Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı marttan beri en büyük günlük kaybını gördü. Petrolde dün yüzde 9,5 düşüş gerçekleşti. Brent dün 100 doların altına kadar geriledikten sonra bu sabah 104 dolar civarında işlem gördü.
EURO 20 YILIN DİBİNDE
Öte yandan euro, doğalgaz fiyatlarındaki artışının ekonomik durgunluk (resesyon) endişelerini kuvvetlendirmesiyle ABD doları karşısında 20 yılın en düşük seviyesini gördü.
Küresel enerji krizi tetikledi, euro dolar karşısında 20 yılın dibini gördü
Euro, doğalgaz fiyatlarındaki artışının ekonomik durgunluk endişelerini güçlendirmesiyle ABD Doları karşısında yüzde 0,9 düşüşle 20 yılın en düşük seviyesine indi.
ABD merkezli finans ajansı Bloomberg, Avrupa’da resesyon endişelerinin artmasıyla Avrupa Merkez Bankası’ndan (ECB) faiz artışı beklentisinin azaldığına, bunun da euronun değer kaybında etkili olduğuna işaret etti.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***