Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği’nin (MED-DER), 21 Şubat Dünya Anadil Günü’nde Kürtçe’nin Dimilkî ve Kurmancî lehçeleriyle başlattığı kursta başarılı olan 300 öğrenciye mezuniyet belgelerini verdi. Online ve yüz yüze olarak gerçekleşen kursta 500 kişi öğrenim gördü. Kurs,“Asta Yekemîn”, “Asta Dûyemîn” û “Asta Sêyemîn” şeklinde yapıldı ve 3 ay sürdü. Kurmancî ‘de 200 ve Dimilkî lehçesinde 100 kişi aldığı eğitimle mezuniyet belgelerini almaya hak kazandı.
Törende kısa bir konuşma yapan MED-DER Eşbaşakanı Rıfat Ronî, yapılan kursta başarılı bir şekilde eğitimini tamamlayan öğrencilere belgelerini vermekten onur duyduklarını söyledi. Rûnî, “Bu ülkede 82 milyon insan yaşıyor ve 1 milyon 500 bin Türkçe eğitim veren öğretmenler var olduğunu söyleyen Ronî, on milyonlarca Kürt halkı bu ülkede yaşıyor ancak Kürt dilinde şuana kadar sadece 79 öğretmen ataması yapılmış. Adeta analimizle alay edliyor. Biz bunu kabul etmiyoruz ve bu yaklaşımı kınıyoruz” dedi.
‘KÜRTÇE KONUŞ, YAZ VE OKU’
Anadilin önemine dikkat çekerek çağrıda bulunan Ronî, “Artık Kürt siyasetçilerden isteğimiz Kürt dilinde artık bir politikaya sahip olmalı ve siyasetini, Kürtçe yapmalıdır. Yine evde işte sokakta olsun çocuklarımızla Kürtçe konuşalım ve yaşamımızın her alanında Kürtçe konuşalım, Kürtçe okuyalım ve Kürtçe yazalım. Kürtçeyi yaygınlaştıralım” şeklinde konuştu.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***