İZMİR – Şantiye şefleri ile ilgili hazırlanan yönetmeliğe itiraz eden İMO İzmir Şubesi, deprem ülkesi olan Türkiye’de inşaatlarda yeteri kadar eğitim almış kişilerin görevlendirilmediğine dikkati çekti.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İzmir Şubesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan şantiye şefleri hakkındaki yönetmelik değişikliği ile ilgili oda binasında basın toplantısı yaptı. Basın metnini okuyan İMO İzmir Şubesi Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, yapılan düzenlemenin şantiye şeflerinin sorunlarını çözmekten uzak olduğunu vurguladı. Türkiye’nin en önemli sorunlarının başında güvenli yapı üretiminin geldiğini kaydeden Ayatar, Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğu ve depremlerde çok sayıda insanın öldüğünü anımsattı. Yaşanan depremler öncesi ve sonrasında nelerin yanlış yapıldığına dair tespitlerini ortaya koyduklarını dile getiren Ayatar, “Günümüzde bilimin ve teknolojinin gelişimi ile yetişmiş insan gücümüzün ulaştığı seviye, deprem konusunda hiçbir bahaneyi kabul etmez noktadadır” dedi.
ŞANTİYE ŞEFLİĞİNİN ÖNEMİ
Yapı üretiminin mühendislik esaslarına uygun olarak gerçekleştirilmesinde şantiye şeflerinin önemini vurgulayan Ayatar, buna rağmen görevlendirmenin usulüne uygun olarak yerine getirilmemesinin ise inşaat hatalarını ve depremlerde hasarın büyümesine neden olduğunu söyledi. Ayatar, şöyle devam etti: “Şantiye şefliğinin; bir yapının fen ve tekniğe, ruhsat ve projesine uygun olarak inşa edilmesi ile inşaatın iş ve işlemlerinin planlanmasını sağlamak gibi önemli görevlerinin yanı sıra işçi sağlığı ve güvenliğini şantiye sahasında gözetmek gibi önemli bir rolü vardır. Bugün ülkemizde her yıl iki binin üzerinde işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybediyorsa ve bunun büyük çoğunluğu inşaat işlerinde oluyorsa, sorun yine şantiye şefliği görevinin hakkıyla yerine getirilmesini sağlamadaki eksikliklere dayanmaktadır” ifadelerini kullandı.
YASALAR KAĞIT ÜSTÜNDE KALIYOR
Her şantiye şefine sadece bir şantiyede tam zamanlı görev verilmesi gerektiğini kaydeden Ayatar, şantiye şeflerinin TMMOB tarafından belirlenen mühendislik asgari ücretinin altında çalıştırılmaması gerektiğini de sözlerine ekledi. Şantiye şeflerinin hak ve ücretlerinin yasal güvenceye alınması gerektiğini de belirten Ayatar, “2020 yılına ait yapı ruhsatı verilerine göre, toplam ruhsatlar içerisinde inşaat mühendisi üyelerimizin üstlendikleri şantiye şefliği oranı yüzde 45,8’dir. Yapı ruhsatlarının önemli bir oranında şantiye şefliği görevlendirmesi uygun meslek gruplarından yapılmamaktır. Şantiye şefliği görevinin, sadece resmi prosedürleri tamamlamak amacıyla kâğıt üstünde kaldığı bilinmektedir. Şantiye şefliği, sürekli eğitime gereksinim duyan bir görev alanıdır. Dolayısıyla bu görevin yerine getirilmesi için ilgili meslek odalarının vereceği eğitimlere katılıp belgelendirilmesi gerekir. Bu sorunları çözecek önerilerimize, Bakanlığın hazırladığı taslakta yer verilmemesi Bakanlığın, yapı güvenliğine ne kadar önem verdiğinin de göstergesi olmuştur” diye konuştu.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***