DİYARBAKIR – Tutuklanan gazeteci Ömer Çelik, el konulan mektubunda, Seyyar Giyotin’e dönüştürülmüş bir yargı pratiği-klasiği ile gazetecilere yönelik saldırının son örneği olduklarını belirterek, yabancısı olmadıkları bir elin devreye girdiğini söyledi.
Diyarbakır’da Kürt gazetecilere dönük operasyonda 16 Haziran tarihinde tutuklanan 16 gazeteciden Ömer Çelik’in meslektaşı Mehmet Güleş’e 28 Haziran’da yazdığı ancak Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’nden “sakıncalı” denilerek el konulan mektupta, iktidarın bu baskılarına karşı gazetecilerin amasız, fakatsız ortaklaşarak direnmesinin önemine dikkat çekildi.
YOLDAŞLIK, SICAK BİR MERHABADIR
Gazeteci Ömer Çelik’in el konulan ve “sakıncalı” bulunan mektubu şöyle: “Tek başına bir selamdan çok ötesine yüklediğim, yüklemek istediğim sözcüklerle herkese merhaba. Farklı zaman ve mekanlarda kavrayabildiğim kadarıyla her şeyden öte yoldaşlık, sıcak bir merhabadır. Bir kez daha her ne kadar dışarının çok farklı bir yanı kalmasa da içeriden, duvarların, demir kapıların ardından iyi, doğru ve güzel olanın düşünü kurup, bunun için yola düşenlere selam olsun.
YARGI SEYYAR GİYOTİN’E DÖNÜŞTÜRÜLMÜŞ
Malumunuz 20 yıldır yönettikleri ülkeyi, izledikleri politikalarla yangın yerine çeviren, uçuruma sürükleyen AKP iktidarının kontrolündeki kolluk ve tanımlamanın birazdan aktaracaklarımla tam anlamıyla örtüşeceği gibi Seyyar Giyotin’e dönüştürülmüş bir yargı pratiği-klasiği ile gazetecilere yönelik saldırının son örneği olduk. Halka, topluma karşı olan sorumlulukla eşik bekçiliğini kabul etmeyen, her koşulda gerçeğin, hakikatin izinde yürümüş, duyurmuş Kürt gazeteciler, özgür basın mensupları olarak bugüne dek hedef olduğumuz saldırılar tarihte yer aldığı gibi çokça. Fakat bir örneği görülen Gülen Cemaati eliyle ‘KCK’ adı altında yapılan operasyona benzer şekilde maruz kaldığımız emniyet-yargı adalet mekanizmasının geldiği nokta itibariyle; üzerinde durulması, anlaşılması gereken özellikler taşımakta hepimiz açısından.
YABANCISI OLMADIĞIMIZ EL DEVREYE GİRMİŞTİ
Bizler, polis marifetiyle baskın yapılan evlerimizden alınıp emniyete götürülürken ve soruşturmanın ‘Gizli’ olduğu söylenerek ne biz ne de avukatlarımız hangi gerekçe ile gözaltına alındığımızı bilemezken, havuz medyasına el atından kimi yalanların ‘bilgi’ diye servis edildiğini öğrendik. Sözde iktidarın izlediği politikalar konusunda toplumda karşıt algı oluşturmakla suçlanıyorduk. Ama diğer yandan bizlere ilişkin algı oluşturmak maksadıyla yabancısı olmadığımız el devreye girmişti bile.
SOKAKTAKİ YURTTAŞ KUMPASA DÂHİL EDİLDİ
Peki, farklı kentlerde yapılan operasyonlarla gözaltına alınan, davet edilmemiz halinde emniyete, savcılığa gitmekten kaçmayacak bizler mimlendik? Dışarıya yansıyan ve bizlere dair belgeleri tam olarak bilmek zor. Fakat, soruşturmayı takip eden meslektaşlarımızın gözünden kaçmadıysa şayet; biz 22 kişi arasında algı oluşturmakla suçlananlardan birisi de prodüksiyon şirketinde iki ay süre ile yemek yapmış bir ablamız ile sokakta duruma dair düşüncülerini, tepki ve eleştirilerini dile getirmiş bir genç. Yemek yapan ablayı Kocaeli’nden getiren polislerin, gurbette, Isparta’da da babası olan İhsan neden gözaltına alındığını bilmeden geçirdiği dört günün ardından gözaltı süremizin ikişer kez uzatılması için götürüldüğümüz adliyedeki savcılık katında tanışmış olduk böylece. Sokaktaki yurttaşın ta kendisi olan İhsan, dile getirdiği tepkileri devlet tarafından tehditkar görülmüş olacak ki kurulan kumpasa dahil edilmiş.
SAVCININ TUTUMU
Gözaltında tutulduğumuzun 8’inci gününde savcılığa sevk edildiğimizde, bizlere kurulan kumpastan dönüleceğine dair inanç, hiç birimizde yoktu. Nedeni de soruşturmayı yürütmekle görevlendirilen savcının dosyaya ilişkin avukatlarımızla bilgi paylaşmaya kaçınmasıydı. Bismil Cumhuriyet Savcısı iken geçici olarak Diyarbakır Adliyesi’nde görevlendirilmesi ve dosyamızın kendisine verilmesi ise işin asıl önemli kısmıydı. Özel bir görevlendirme yapıldığını anlamak zor değildi. Nitekim odasına girdiğimizde, karşılaştığımız tablo duvarındaki ve masasındaki objelerde ağırlığı artırılmak istenmiş; beyaz bluzu, kırmızı renkli ceketi ve ay yıldızlı kolyesi ile kadın cumhuriyet savcısının düşmanca bakışlarıydı. Ve o bakışların gerisinde adaleti bulmak mümkün değildi.
KARŞILAŞTIKLARIMIZIN TRAJİKOMİK BİR DİĞER YÖNÜ
Bize yöneltilen suçlamalara verdiğimiz tüm yanıtların beyhude bir çaba olduğunu anlamak ise pek uzun sürmeyecekti. Yaklaşık 24 saati bulan sorgu işlemleri sırasında savcının evinde gözaltına alınan kameraman bir arkadaşımızı, Cizre’den Diyarbakır’a dönerken, kent girişinde gözaltına almalarına rağmen; kaçarken yakalandıklarını öne sürdüğü diğer iki arkadaşımızdan biriyle karıştırması ve avukatları o olduğu konusunda ikna etmeye çalışması ise karşılaştıklarımızın trajikomik bir diğer yönüydü. Sorgusu tamamlanan her birimizin ardından savcının odasına girip çıkan polis amirinin telkinleri sonucunda adli kontrol talep edilen bir arkadaşımız dışında yemek yapan abla ve İhsan dahil diğer 21 kişi tutuklanmamız talebiyle mahkemeye sevk edildik.
GAZETECİLER DUVARIN ARKASINA KONULDU
Mahkeme salonundaki durum çok farksız değildi. O gün nöbeti olmamasına rağmen ne tesadüfse! dosyamıza bakan hakimin kararıyla 16 gazeteci, sunucu, kameraman, prodüksiyon şirketi yöneticileri tutuklanıp, duvarların arkasına konuldu. Emniyet ve adliyede maruz kaldığımız kötü muamele; tüm sorgu işlemleri boyunca adliye otoparkında çevik kuvvet polis otobüsü içerisinde savcılık talimatıyla tutulmak istenmemiz; bu durumun Diyarbakır Barosu’ndan Başsavcılık nezdinde görüşmeleri sonucu geri çekilmesi vb. Hukuksuz yaklaşımlar ise perdenin gerisinde kalanlar.
MESLEĞİN ONURUNA SAHİP ÇIKMAK…
Tüm bu hukuksuzluklar sarmalı içerisinde kolluk ve yargıya kanunları, yasaları, sözleşmeleri, adaletin kendisini bizlerle birlikte anlatmaya çalışan avukatlarımız ile birlikte Diyarbakır Barosu, ÖHD, İHD, TİHV’li avukatlara, onların yanı sıra bizler şahsında gazeteciliğe, hakikate sahip çıkan, destek veren, sesimiz olan tüm meslektaşlarımıza sonsuz teşekkür ediyoruz her birimiz. Bilinmesinden, duyulmasından, yayılmasından korkulan hakikatleri yeni ‘sansür yasası’ ile giyotine yatırmaya çalışan bir iktidar karşısında bir arada olmak, mesleğin onuruna sahip çıkmaz hepimiz için artık elzem. Dünden bugüne yaşananlar, yaşadıklarımız, yaşayacaklarımız karşısında ırk, dil, din, kimlik tuzaklarına, komplolara alet olmadan cesaret gösterip, ne kadar güçlü ses çıkarabilirsek; hakikatin ışığına o kadar yaklaşıp bunu toplumun kendisiyle ülkenin dört yanına yayabiliriz ancak. Bunu başarabilmenin mümkün olduğu ve çok uzak olmadığı inancıyla hoşça kalın.”
Gazeteci Ömer Çelik, tutuklu bulunduğu Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’nde geçtiğimiz hafta, Diyarbakır 2 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ne sevk edilmişti.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***