ERSAN AY | BRÜKSEL TR724
Avrupa’da, Avrupa Birliği (AB) ve ABD’ye verilen destek artarken Rusya ve Çin ile ilgili soru işaretleri büyüyor. Avrupa Parlamentosu için hazırlanan Eurobarometer 2022 Bahar Anketi verilerine göre
Eurobarometer’in 19 Nisan-16 Mayıs 2022 tarihleri arasında AB’nin 27 üye devletinde yaklaşık 27 bin kişi yaptığı 2022 bahar anketinin sonuçları yayınlandı.
Avrupa Parlamentosu için yapılan ankete göre, vatandaşlarının AB’ye olan desteği 2007 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından yaklaşık her 3 AB vatandaşından ikisi (yüzde 65) AB üyeliğini pozitif olarak değerlendiriyor.
Russia’s war against Ukraine has strengthened public support for the EU, according to Parliament’s Spring Eurobarometer survey. Find out more ↓
— European Parliament (@Europarl_EN) July 27, 2022
Putin, Ukrayna’yı işgali düşünceleri değiştirdi
Putin’in Ukrayna’yı işgalinin ardından üye ülkelerin vatandaşları 2008 ekonomik krizinden bu yana AB’ye en büyük desteği veriyor. Rusya ile sınır komşusu olan Doğu Avrupa ülkelerinden Litvanya’da AB üyeliğine verilen desteğin 20, Estonya’da ise 9 puan artması dikkat çekiyor. 27 ülkeden sadece Yunanistan ve Slovakya vatandaşları AB üyeliğini “iyi bir şey” olarak görmüyor. Ayrıca 22 ülkedeki vatandaşların çoğunluğu AB’nin Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline verdiği yanıttan memnun olduğunu dile getiriyor.
AB, yüzde 76 ile en çok İrlanda’da destek buluyor. Sadece 3 kişiden birinin (%32) AB’ye sıcak baktığı Yunanistan ise birliğe en az destek veren ülke konumunda. Anket sonuçlarını memnuniyetle karşılayan Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola şunları söyledi: “Savaşın kıtamıza dönmesiyle Avrupalılar, Avrupa Birliği’nin bir parçası oldukları konusunda kendilerini güvende hissediyorlar. Avrupa vatandaşları özgürlüğe derinden bağlılar, değerlerimizi savunmaya hazırlar ve demokrasinin artık hafife alınamayacağının giderek daha fazla farkına varıyorlar.”
Rusya ve Çin imajı değişti
Ankette Ukrayna’daki savaşın, AB vatandaşlarının Rusya ve Çin’e dair düşüncelerini ciddi anlamda değiştirdiği görülüyor. Avrupa Parlamentosu, 2018 yılında AB içinde Rusya’ya olumlu bakanların oranının yüzde 30 olduğunu, savaşın ardından bu oranın yüzde 10’a düştüğünü belirtti. Avrupa’nın endişeyle yaklaştığı diğer aktör ise Çin. Geçmiş yıllara kıyasla AB vatandaşları arasında Çin’e olumlu bakanların oranı yüzde 36’dan 22’ye düşmüş durumda. AB ile Rusya arasındaki gerilimin artmasının ardından ABD’ye olumlu bakanların oranı ise 13 puanlık bir artışla yüzde 58’e ulaşmış durumda. Birleşik Krallık ise AB vatandaşları arasında yüzde 65 ile en çok destek gören aktör oldu.
Geriye dönüş zor
Anket verilerine göre vatandaşların Avrupa Parlamentosu’ndan en çok savunmasını istedikleri temel değerler demokrasi, insan hakları ile ifade ve düşünce özgürlüğü. Vatandaşların Parlamento’dan öncelik vermesini istediği konular ise sırasıyla yoksulluk ve sosyal dışlanmayla mücadele, halk sağlığı, demokrasi ve hukukun üstünlüğü.
AB vatandaşlarının çoğunluğu Ukrayna’daki savaşı temel bir değişiklik olarak algılıyor ve yaşamlarının değişmeden devam etmesinin zor olduğunu düşünüyor. Katılımcıların yüzde 40’ı savaşın şimdiden yaşam standartlarını etkilediğini ifade ediyor.
Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***