Eski TÜİK Başkanı Birol Aydemir, “TÜİK, 85 milyonun hakkını çalıyor” diyerek memur ve memur emeklilerine yapılacak zammın aslında yüzde 44.35 olması gerektiğini söyledi.
Ocak ayındaki artış oranını ve bütçe kanununu hatırlatan Aydemir, “Bize Ocak ayının başında yüzde 5 artı 2.5 ilave verildi. Şimdi bütçe kanunu gereği 6 aylık enflasyondan 5 puan düşürülecek, sonra aynı kanundaki hüküm gereği Temmuz ayındaki yüzde 7’lik artış yanması lazım. Bu durumda memur ve memur emeklilerine yapılan zammın yüzde 44.35 olması gerekiyor” dedi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) haziran ayına ilişkin enflasyon oranını açıkladı. Buna göre enflasyon haziranda aylık yüzde 4,95 olurken, yıllık bazda ise yüzde 78,6 olarak gerçekleşti. Yurtiçi üretici fiyat endeksi (ÜFE) ise haziranda aylık yüzde 6,7, yıllık ise yüzde 138,3 artış gösterdi.
Enflasyon araştırma Grubu (ENAG) enflasyonu yıllık yüzde 175,55 olarak açıklamıştı.
“Normal iktisat teorisine göre bunun olması mümkün değil”
Enflasyon rakamlarının gerçekçi olmadığını söyleyen Aydemir, “TÜFE ile ÜFE arasında da büyük fark var. Geçen yıl ekim ayından beri sürekli söylüyorum TÜFE ile ÜFE arasında bu kadar fark olması normal değil. Her ay açıklanan rakamlarda tarihi rekor kırıyoruz. Normal iktisat teorisine göre bunun olması mümkün değil. Bu olamaz bu eşyanın tabiatına aykırı.” diye konuştu.
İktidarın yaptığı zamların sadece kayıpları yerine koymak olduğunu, satın alma gücünü arttırmak için değil sadece korumak için yapılan zamlar olduğunu belirten Aydemir, “TÜİK gerçek veriyi vermiyor. Ben kendim hesapladım 5 kalemlik hesabımda bu ayın enflasyonun en az yüzde 5.6-6 arası gelmesi gerekiyordu. Elektrik, doğalgaz, akaryakıt ve gıda. Bu hesabı bilenler yapabilir. Sadece 1,5 puan gıdadan geliyor. Sadece 5 kalem zaten 3 puanı geçiyor. Bana göre TÜİK yine enflasyon oranını olması gerekenden daha düşük hesaplıyor” dedi.
“Enflasyon düşmeyince ‘artış hızı düştü’ demeye başladılar”
Hazine ve Maliye Bakan Nureddin Nebati‘nin enflasyon artış hızının düştüğüne ilişkin açıklamasına tepki gösteren Aydemir, “Enflasyon düşmeyince artış hızı düştü demeye başladılar. E biz zahmet o da yavaşlasın o da yavaşlamasa ülke batacak. Bu açıklamaları hakaret olarak algılıyorum. Artış oranındaki hız düşecek tabi bu başarı değil. Gerçekleri söylemediklerini düşünüyorum. Am bu yavaşlama enflasyon oranında düşüş anlamına gelmiyor ki. Başka ülkelerde yıllık enflasyon yüzde 8 iken ‘onlar battı diyorlar’ ya senin bir ayda karşılaştığın enflasyon yüzde 13” ifadelerini kullandı.
“Bunlar matematikle de oynuyorlar”
TÜİK’in verilerle oynadığını ifade ederken incelediği bir örneği paylaşan Aydemir, “Bebek giyiminde 3 kalemde en düşük artış oranı yüzde 55 olmuş TÜİK ise bütün bu kalemleri ‘bebek giyimi’ kalemi adıyla tek isim altında toplamış ve bütün bunlara yüzde 28 artış yazmış. Ya en düşük artan yüzde 55 artmış senin verdiğin rakam en düşüğünün yarısı ya! Bunlar matematikle de oynuyorlar” dedi.
Enflasyon geçen aya göre yükseldi.
Yıllık enflasyon da yüzde 80’e dayandı.
ENAG’a göre ise yıllık enflasyon yüzde 175…
Ücret ve maaş zamları, zamlara dayanır mı ?
Eski TÜİK Başkanı Birol Aydemir, Candan Yıldız’a yorumladı
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***