HABER YORUM | YUSUF DERELİ
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, beklendiği gibi 2022 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 42,8’den yüzde 60,4’e yükseltti. 17,6 puanlık bir güncellemeye gidildi. Piyasaların beklentisinin bile üzerinde. MB, Ekim 2021’de açıkladığı raporunda 2022 yılı enflasyon tahmininin yüzde 11,8 olduğunu bildirmişti. Her açıklanan raporda ‘tahmin’ biraz daha yukarı çekildi ve nihayet yüzde 60,4’e kadar geldi. Tahminler Ocak’ta yüzde 23,2, Nisan’da yüzde 42,8 olarak açıklanmıştı.
Başlı başına bu ‘sapmalar’ bile MB’nın öngörülerinin ne kadar gerçeklikten uzak ve piyasadan kopuk olduğunu göstermesi açısından önemli. Yüzde 11,8’den yüzde 60,4’e… Kaldı ki yıl sonu enflasyon rakamının baz etkisiyle bile yüzde 65’in altına düşme ihtimali çok zayıf. Raporda 2023 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 19,2 ve 2024 yüzde 8,8 olarak kayda geçmiş.
Merkez Bankası’nın enflasyon raporunu ciddiye alan pek kalmadı ancak Şahap Kavcıoğlu’nun açıklamaları üzerinde kısa da olsa durmakta fayda var. Zira Kavcıoğlu’nu dinlediğiniz zaman Türkiye’nin ‘enflasyon tahminlerindeki kabul edilemeyecek sapmadan’ çok daha büyük problemleri olduğunu görüyorsunuz.
Ne diyor Kavcıoğlu?
CARİ FAZLA MI VERİLDİ?
“Cari dengemizdeki iyileşme eğilimi devam etmektedir. Türkiye ekonomisi 2004 yılından bu yana ilk defa ve üst üste cari fazla vermiştir.”
Böyle bir şey yok!
Resmi verilere göre cari açık Mayıs’ta 6,47 milyar dolar oldu. 12 aylık cari işlemler açığı 29,4 milyar dolara yükseldi. Cari işlemler hesabı, nisanda 2 milyar 737 milyon dolar açık vermiş, 12 aylık cari açık (nisanda) 25 milyar 710 milyon dolar olarak açıklanmıştı.
ENFLASYON NEDEN ARTTI?
Şahap Kavcıoğlu’na göre enflasyondaki artışın temel sebepleri küresel emtia fiyatlarındaki güçlü artışlar, tedarik zincirindeki aksaklıkların neden olduğu arz kısıtları… Politika faizinin eylül ayından itibaren 4 ayda 500 baz puan indirilmiş olmasının enflasyona hiç etkisi olmadığını anlıyorsunuz! Sanki faizler hiç indirilmemiş ve dolar bir anda fırlamamış gibi…
Faiz indirme kararlarının da doğru olduğunu savunuyor Kavcıoğlu: “Faiz kararlarımız doğru, kim yanlış yapıyor zaman gösterecek.”
Faizi indirdiniz, kur patladı. Enflasyon yüzde 19,25’ten yüzde 80’e dayandı. Daha ne olmasını bekliyorsunuz?
Konuşmasının bir yerinde, “Enflasyondaki yükselişin beklenenden uzun sürebileceği düşüncesiyle alınan Para Politikası kararları…” diyor. MB, enflasyonun ne kadar sürmesini bekliyordu, kimse bilmiyor…
MERKEZ BANKASININ REZERVLERİ NE DURUMDA?
Şahap Kavcıoğlu, MB rezervlerinin de çok iyi durumda olduğunu iddia etti: “Rezervlerimize girişler çok iyi durumda.”
Geçtiğimiz yıl 30 Temmuz’da MB’nın brüt rezervleri yaklaşkı 106 milyar dolardı. Yıl başında rakam 111 milyar dolar seviyelerindeydi. Şu anda ise 98,3 milyar dolar!
Geçtiğimiz yıl 30 Temmuz’da Swap hariç net rezervler -41,5 milyar dolardı. Bugün bu rakam – 55,6 milyar dolar!
İyileşme nerede?
Bu arada Kavcıoğlu, konuşmasının ilerleyen bölümlerinde Swap anlaşmaları için görüşmeler yaptıklarını anlatıyor. Sonuçlanınca açıklayacaklarını söylüyor. MB’nın rezervleri iyi durumdaysa, neden Swap anlaşmaları için kapı kapı dolaşıyorsunuz?
SON 10 GÜNÜ NEDEN ÇIKARIYORUZ?
Şahap Kavcıoğlu’nun TL’deki değer kaybıyla ilgili öyle bir açıklaması var ki; evlere şenlik… “Dünyadaki gelişmeler bizi etkiliyor, son 10 günü çıkardığımızda son bir ayda en az değer kaybeden para birimi Türk lirası.”
İyi de son 10 günü neden çıkarıyoruz? Bunun bilimsel bir açıklaması var mı?
Yıl başında 13,40 seviyelerinde olan dolar, yakılan milyarlarca dolarlık rezerve rağmen bugün 17,95’e çıkmış durumda. TL’nin değer kaybı yüzde 26 dayandı. Şahap Kavcıoğlu, hâlâ hokkabazlık peşinde…
CDS’Yİ KABUL ETMİYORMUŞ
Kavcıoğlu’nun CDS risk primiyle ilgili açıklaması da alay konusu oldu…
“Türkiye haksız bir CDS ile karşı karşıya. Yüksek CDS ekonomi politikalarımıza karşı bir duruş olabilir. Siyasi de olabilir. Kabul etmiyoruz.” diyor.
Şahap Kavcıoğlu’nun ‘Kabul etmiyorum’ açıklamasının ne anlamı var? Siz kabul etseniz ne olur, etmeseniz ne olur? Türkiye’nin CDS risk primi nasıl 875’lere geldi, bunun sorgulanması gerekmiyor mu?
Şahap Kavcıoğlu, ‘liralaşmayı süreç içinde daha etkin kılmak için bazı tedbirler alabileceklerinden’ bahsediyor. Bundan önce KKM icat edildi, GES çıkarıldı, şirketlere ‘dövizinizi satın’ baskısı yapıldı… Hangisinin faydası oldu?
KKM’nin kamuya toplam maliyeti şimdilik 187 milyar TL’ye çıktı! Şu ana kadar ödenen para 37,2 milyar TL!
Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***