Türk Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Orhan Turan, salgın ve Rusya-Ukrayna savaşının küresel çapta gıda ve lojistik krizine neden olduğunu vurgulayarak, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin bu durumdan daha fazla etkilendiğini kaydetti.
Turan, bunun için üretimde yüksek katma değerli ürüne ve gerekirse enflasyonla mücadele için büyümeden taviz verilmesi gerektiğini söyledi.
Dünya gazetesinden Duygu Göksu’nun haberine göre Turan “Enerji sorunu, arz zincirindeki bozulma ve gıda arzı sıkıntısı her geçen gün büyüyor. Tedarik zincirindeki değişim ve kopma, pandemi öncesinde başlamıştı. Rusya-Ukrayna savaşı ve Çin’deki radikal tedbirler ile önemli bir kırılma yaşandı. Bir de buna ek olarak 2008 krizinden sonra şahit olduğumuz rekor parasal genişleme ve düşük faiz politikası sona eriyor. Enflasyonla mücadele artık temel öncelik ve bunun için gerekirse büyümeden taviz verileceği bir döneme giriyoruz” dedi.
Nebati ‘büyümeyi seçtik’ demişti
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, enflasyonla mücadele için sert tedbirler alabileceklerini ancak büyümeyi tercih ettiklerini dile getirmişti. Nebati şunları demişti:
“Enflasyonla birlikte büyümeyi tercih ettik. Yoksa enflasyonu düşürmek için çok sert tedbirler alabilirdik. Yüksek faiz artışı yapardık. O zaman üretim dururdu. Kur korumalı TL’ye geçerek bir yandan doları frenledik. Diğer yandan üretimi ve büyümeyi tercih ettik. Bu sistemden dar gelirliler hariç üretici firmalar, ihracatçılar kâr ediyorlar. ”
TIKLAYIN: “2023 seçimine tek haneyle gireceğiz” demişti; Bakan Nebati’ye göre gelecek yıl sonu için enflasyon hedefi yüzde 19,9
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***