Reuters anketinde haziran ayı enflasyonunun yüzde 5.38 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Tahminler yüzde 3.5 ila yüzde 6.8 bandında yer alıyor.
Ankette yılsonu tahmini de bir önceki ay gerçekleştirilen anketten altı puan daha yükselerek yüzde 69.5 seviyesine ulaştı.
Küresel merkez bankaları sıkılaştırma adımları ile Türkiye ekonomisi ve kur politikasına yönelik endişelerle TL ay başından beri neredeyse yüzde 6.5 değer kaybı yaşayarak aralık kur krizinden bu yana ilk defa 17.54 seviyesini aştı. Ancak cuma akşamı, şirketleri nakit döviz tutmaktan caydırmayı amaçlayan BDDK kararının ardından TL dolar karşısında sert kazanımlar kaydederek 16.5 seviyesinde dalgalanıyor.
Mayıs ayında yıllık enflasyon TL’deki birikimli değer kaybının etkisiyle gıda ve ulaştırma kalemleri öncülüğünde yüzde 73.5’e yükselmişti fakat açıklanan veri beklentilerin altında kaldı.
Yılsonu enflasyon beklentileri ise sürekli olarak yukarı revize ediliyor. Enflasyonun daha uzun süre daha yüksek seviyede kalacağına ilişkin beklentileri yansıtan ankette yıl sonu enflasyon tahminlerinin medyanı yüzde 69 olarak gerçekleşti. Mayıs ayında yapılan ankette yıl sonu medyanı yüzde 63.5 seviyesindeydi.
Hükümet düşük faiz ile üretim ve ihracatı destekleyen bir ekonomi programı uygulayarak kronik cari açığı fazlaya çevirdikten sonra enflasyon ile mücadele etmeyi hedefliyor. Fakat Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle yükselen enerji faturası ve benzeri süreçlerin Türkiye’nin programını tehlikeye sokmasından endişe ediliyor.
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) da, Ankara’da hesaplanan gıda enflasyonunun Haziran’da bir önceki aya göre yüzde 6.2 arttığını; dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırının ise ilk kez 20,000 TL’yi aştığını açıkladı. TÜİK haziran ayı enflasyon verisini 4 Temmuz saat 10.00’da açıklayacak.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***