CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Cumhurbaşkanlığı tarafından Meclis’e sunulan ek bütçe teklifine ilişkin “Ek bütçeyi getirmenin, özrü kabahatinden büyük. Bütçe bir hükümetin ekonomik tercihlerini gösterir. Bu ek bütçenin tercihlerinde de enflasyonla mücadele yok, işsizlikle mücadele yok. Çiftçi, işçi, memur, emekli yok. Bu ek bütçenin tercihi milletimiz değil, yandaş ve faiz lobileri” dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcü Faik Öztrak, genel merkezde düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Öztrak şunları söyledi:
YÖNETİM İFLAS ETMİŞTİR, EK BÜTÇE BUNUN İLANIDIR
“AK Parti 20 yılda iki kere ek bütçe yaptı. Biri iş başına geldiğinde, diğeri de bu yıl, giderayak. Getirdikleri bu ek bütçe, birçok ilki de barındırıyor. Haziran ayında Meclis’e getirdikleri bu ek bütçeyle, 2022 bütçesi, bugüne kadar Meclis’te kabul edilen bütçeler arasında, ömrü en kısa bütçe oldu. Altı ay dayanamadı. 2022 bütçesinin serencamı, ucube rejimin devleti ne hale getirdiğinin göstergesidir. 2022 Bütçesini hazırlayan Hazine ve Maliye Bakanı, bütçesinin yasalaştığını görmeden görevden alındı. 2022 bütçesi en başından itibaren sahipsiz kaldı.
Eski bakanın yerine gelen Nebati Bakan, eline tutuşturulan ‘Düşük faiz-yüksek kur’ reçetesini, sarayın zoruyla uygulamaya başlayınca, ekonomi tepetaklak oldu. Bütçe Meclis’te tartışılmadan, kur da faiz de şirazesinden çıktı. O zaman bu liyakatsiz kadroları defalarca uyardık. ‘Bu bütçeyi Meclis’ten çekin, yerine samimi, gerçekçi, yeni bir bütçe hazırlayın’ dedik. Ama söylediklerimiz, bir kulaklarından girdi, diğer kulaklarından çıktı.
TERCİHLERİ MİLLET DEĞİL, YANDAŞ VE FAİZ LOBİLERİ
Bütçenin nefesi yılın yarısına yetmedi. Ek bütçeyi getirmenin, özrü kabahatinden büyük. ‘Faiz sebep, enflasyon netice’ deyip paramızı pul eden, enflasyon canavarını azdıran kibirli saray yönetimi, şimdi sıkılmadan, ‘Enflasyon sebep, ek bütçe netice’ diyerek bütçeyi Meclis’e sundu. Bütçe bir hükümetin ekonomik tercihlerini gösterir. Bu ek bütçenin tercihlerinde de, enflasyonla mücadele yok, işsizlikle mücadele yok. Çiftçi, işçi, memur, emekli yok. Bu ek bütçenin tercihi milletimiz değil, yandaş ve faiz lobileri.
Yılbaşında faiz ödemek için aldıkları 240 milyar lira ödeneğe ek bütçeyle, 89 milyar lira ilave ediyorlar. Böylece milletten toplanacak vergilerin 330 milyar lirası, faiz lobilerinin cebine gidiyor. Bu, korkunç bir rekor. Yine döviz kurunu tutacağız diye getirdikleri, dövize çevrilebilir mevduattan bozma, Kur Korumalı Mevduat için daha haziran ayı gelmeden 21 milyar lira, hazinenin kasasından ödediler. Bir avuç mevduat sahibinin cebine koydular. Bu rakam aslında haziranda daha da artıyor.
BEKLENMEDİK, SÜRPRİZ YANGINLAR DEĞİL
Geçen yıl, 139 bin hektardan fazla ormanımız içindeki kurduyla, kuşuyla, çiçeğiyle, böceğiyle, yanıp kül oldu. Yangın uçakları olmadığı için dokuz canımızı yitirdik. Orman emekçilerimiz, yangını elleriyle söndürmeye çalışan vatandaşlarımız, ekiplere su ve ayran taşıyan gençlerimiz, unutulmaz bir mücadele verdi. Orada gördüğümüz insan manzaraları hiçbir şekilde akıllardan çıkmaz. Ormanlarımızla birlikte ciğerlerimiz de yandı. Bu yangınlar beklenmedik, sürpriz yangınlar değil. Orman Genel Müdürlüğü 2021 Yılı Faaliyet Raporunda, iklim değişikliklerinin orman yangınlarını artırıcı etkisinin olduğunu, ormanlarımızın büyük bir bölümünün yangın tehdidi altında olduğunu, toplam ormanlık alanlarımızın yüzde 60’ının birinci ve ikinci derece yangına hassas alanlar olduğunu ifade ediyor. Risk varsa tedbir de olmalı. Orman Kanunu’nun 104. Maddesine göre, yangın mevsimi her yılın mayıs ayı başında başlıyor, kasım ayı sonuna kadar da sürüyor.
O halde orman yangınlarına karşı hazırlıkların, en geç nisan sonunda bitmiş olması gerekirdi. Peki, zamanından hazırlık yapılmış mı? Ne gezer. Hafta başında, THK’daki kayyum heyeti başkanı, sarayın geçen sene ‘hurda’ dediği hangarlarda çürütülen yangın söndürme uçaklarını dört milyon dolar harcayarak göreve hazır hale getirdiklerini açıkladı. Ama bu uçaklar ancak temmuz ayından itibaren yangın bölgelerine gönderilebilecekmiş. Demek ki bu uçaklar hala göreve hazır hale getirilememiş.
Tarım ve Orman Bakanı’nın açıklamasına göre gece görüşü olan helikopterler ise ancak 4 Temmuz’da envantere girecekmiş. Yangın sezonu bir kere mayıs başında başlıyor. Yangın haziranda çıkıyor, yangın uçağı ve gece görüşlü helikopter temmuzda. İçişleri Bakanı’na bakarsanız, o da başka bir tarih veriyor. Sorulduğunda, ‘İmkânları kullanıp öne çektik’ diyorlar. Madem öne çekebiliyorsunuz, yangın mevsiminin başında bunu neden yapmadınız? Bu nasıl bir yönetimdir? Bu nasıl bir beceriksizliktir?
İHALE VERMEYE GELİNCE 5 DAKİKADA ÇÖZÜYORLAR
Saray kendi şatafatı için uçak filosu kurarken, bunca felakete rağmen, bu ülkenin ormanları için, ihtiyaca cevap verecek bir yangın filosu kuramamışsa, bu nasıl bir kifayetsizliktir? Bakan, gece görüşlü helikopterler için ihale sürecinde teslimatın hemen gerçekleşmediğini söylemiş. Beşli çeteye, yandaş müteahhitlere ihale vermeye gelince işler beş dakikada çözülüyor. Binlerce hektar ormanımızın yandığı felaketin üstünden neredeyse 1 sene geçti. Bunca ay siz ne yaptınız? Neden beklediniz? Yani neresinden baksanız dökülüyorlar.”
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***