Hatay’ın Dörtyol ilçesinde 22 Mart 2015 ile 20 Mart 2022’deki Newroz kutlamalarında sarı, kırmızı ve yeşil renkli şal taşıdıkları iddiasıyla 67 yaşındaki Menci Orman ve kızı Şahide Orman Özek hakkında “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla açılan iki ayrı davanın ilk duruşması, Hatay 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Tutuksuz yargılanan anne ve kızının katılmadığı duruşmada, avukatları Mehtap Sert hazır bulundu.
Duruşmada, Menci Orman’ın 20 Haziran’da Dörtyol 3’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde talimatla alınan savunması okundu. Tercüman aracığıyla alınan savunmada Orman, üzerine atılı suçlamaları reddederek, “Oraya gittim. Orada oturdum. Yerde tülbent benzeri bir bez parçası gördüm. Ben de oradan alıp, belime bağlamıştım. Daha sonra eve geldim. Polisler gelip taktığım şeyin yasak olduğunu söylediler. Beraatimi talep ederim” dedi.
‘HALAY ÇEKERKEN ELİNDEKİ BEZİ SALLAMAK ŞİDDET EYLEMİ DEĞİLDİR’
Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre müvekkilinin Türkçe bilmediğini, buna rağmen tercüman ve avukatı olmadan karakolda ifadesinin alındığını hatırlatan avukat Mehtap Sert, Newroz kutlamasının kaymakamlık izni ile yapılan bir etkinlik olup, müvekkilinin orada halay çekenlerin elindeki bez parçasını salladığını, eyleminin şiddet içermediğini ve yaşlı olması sebebiyle kimseyi etkileyemeyeceğini vurguladı. Sert, “Okuma ve yazması olmayan müvekkilim elindeki bez parçasının PKK bayrağı oluşturduğunu bilmeyecek durumdadır. Yine müvekkilin şiddet içeren veya şiddete yönelen bir eylemi de söz konusu değildir. Bu nedenle atılı suçtan beraatini talep ederiz” şeklinde savunma yaptı.
10 AY HAPİS
Mahkeme heyeti, Orman’a sarı, kırmızı ve yeşil şal sallayarak “örgüt propagandası” suçunu işlediği iddiasıyla 10 ay hapis cezası vererek hükmün açıklanmasını geriye bıraktı.
‘EYLEMİ HALAY ÇEKMEKTİR’
Adana Dr. Ekrem Tok Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde tedavi gören Şahide Orman Özek’in davasında da savunma yapan avukat Sert, müvekkilinin hasta olduğunu belirterek, “Eylemi halay çekmektir. Amacı şiddete teşvik ya da şiddeti övmek değildir. Nitekim 2015 Newroz’undaki eylem TCK anlamında suç oluşturmaz” diyerek, beraat talebinde bulundu.
Mahkeme heyeti, Özek’in durumuna dair Adana Dr. Ekrem Tok Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’ne müzekkere yazılmasına karar vererek, duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.
NE OLMUŞTU?
İstanbul’un Esenyurt ilçesinde 15 Haziran’da sarı, kırmızı ve yeşil renkte şal takan damat ile düğüne katılan 9 kişi ifadeye çağrılmış, Kıraç Polis Karakolu’na giden 10 kişi burada gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan 10 kişiye, sarı, kırmızı ve yeşil renkte takılan şal, düğünde söylenen şarkılar sorularak, “örgüt propagandası yapmak” suçlaması yöneltilmişti.
Tutuklandıktan sonra cezaevinden mesaj gönderen damat ‘bir ayıp işlemediklerini ve başlarının dik olduğunu dile getirmiş, ‘Ne olursa olsun kültürümüze sahip çıkacağız’ dediği belirtilmişti.
Damadın ağabeyi Refik Karçık, kendilerine yönelik polis baskısının sistematik hale geldiğini söylemiş, 1992’de siyasi fikirleri nedeniyle gördükleri baskı üzerine Van’dan İstanbul’a geldiklerini, burada da zorluk ve baskılarla karşı karşıya kaldıklarını ifade etmişti. Karçık, baskılara rağmen siyasi fikirlerinden ödün vermediklerini kaydetmişti.
İLGİLİ HABER
Sarı, kırmızı, yeşil şal nedeniyle tutuklanan damat: Kültürümüze sahip çıkacağız, başımız dik
Tutuklanan damadı ziyaret eden ağabeyi Refik Karçık, kardeşi ile tutuklanan diğer isimlerin tepki amacıyla görüş yerinde halay çektiklerini ve Kürtçe şarkı söylediği bilgisini paylaştı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***