Türkiye’de hasat edilen buğday miktarı azalırken; Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, Venezuela’da buğday ekimine başlayacaklarını söyledi. Türkiye sadece 2021 yılında başta Rusya ve Ukrayna olmak üzere farklı ülkelerden 10 milyon tona yakın buğday ithal etmişti.
Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi, Dicle Üniversitesi Konferans salonunda düzenlenen Tarımsal Perspektif Çalıştayı’nın kapanış programına katıldı. Kirişçi’nin yanı sıra Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Diyarbakır milletvekilleri Mehdi Eker, Ebubekir Bal, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, akademisyenler ve çiftçiler katıldı.
TÜRKİYE VENEZUELA’DA BUĞDAY ÜRETECEK
Venezuela’da buğday üretimi için anlaşma yapıldığını kaydeden Kirişçi şunları dile getirdi: “Venezuela Tarım Bakanı ve ardından Nikolas Maduro’nun kendisi de ‘bizim ülkemizde üretim yapın’ diye teklifte bulundu. ‘100 kilo buğday üretin 70’ini alın kendiniz dışarıda değerlendirin, 30’unu bize bırakın yeter’ dedi.”
Türkiye’deki sığınmacı sayısının 5 milyon kişiyi bulduğunu anımsatan Kirişçi, “Bu sığınanları da dikkate alarak ve refah seviyemiz yükseldikçe soframızdaki çeşitliliğin de arttığını hesaplara katarak bu toprağa çok ihtiyacımız var. Mera alanlarına çok ihtiyacımız var” dedi.
AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 8 Haziran Çarşamba günü Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile Saray’da baş başa görüşmüştü. İki ülke merkez bankasının başkanları da mutabakat zabtına imza atmıştı. Katar, Çin, Azerbaycan, Güney Kore ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin akabinde Venezuela ile de swap (döviz-TL takası) mekanizmasının tesis edilebileceği belirtiliyor.
TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ’NE SÜPER YETKİ VENEZUELA İÇİN Mİ?
Maduro’nun ziyaretinin hemen akabinde Toprak Mahsulleri Ofisi’ne (TMO); buğday, arpa, ayçiçeği yağı ve mısır olmak üzere tarım emtiasını ihalesiz ithal etme yetkisi tanınmıştı.
2017’ye kadar herhangi bir altın ticareti verisi olmamasına mukabil Türkiye, 2018 yılında Venezuela’dan 900 milyon dolar değerinde 23,63 ton külçe altın ithal etmişti. Söz konusu ithalatın neredeyse tamamı, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) 2018 yılı kasım ayında yeni müeyyide kararı almadan önce yılın ilk dokuz ayında yapıldı. Beyaz Saray, Türkiye’yi Maduro yönetimi ile altın ticaretini devam ettirmemesi için ikaz etmişti.
ÜRETİM DÜŞTÜ, İTHALAT ARTTI
Türkiye’de son yıllarda buğdayın ekim alanları daralırken ithalatın hızla arttığı rakamlarda açık. Türkiye’de 2016’da 22,6 milyon ton kaydedilen üretim, geçen yıl 19 milyon tona kadar geriledi. Aynı dönemde ithalat 4,1 milyon tondan 10,8 milyon tona çıktı. İthalattaysa, özellikle de Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısından sonra Toprak Mahsülleri Ofisi açtığı buğday ihalelerinde yüzde 50’ye varan fiyat artışlarıyla karşılaşınca alım miktarlarını kısmıştı. Tarım politikalarındaki hatalar ve küresel piyasalarda gıda fiyatlarının hızla yükselmesi anketlere iktidar adına oy kaybı olarak yansıyınca, ekmeklik buğday sübvanse edilmeye başlamıştı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***