DAİŞ’in Kobanê’ye yönelik saldırıları üzerine 6-8 Ekim 2014 tarihinde gerçekleşen protesto eylemleri gerekçe gösterilerek aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de bulunduğu 21i tutuklu 108 ismin yargılandığı Kobanê Davası’nın 13’üncü duruşması 2’nci gününde Sincan Cezaevi Kampüsü Duruşma Salonu’nda görüldü.
Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın duruşmasına HDP Ankara il ve ilçe örgütleri, HDP’li milletvekilleri ile çok sayıda avukat katıldı. Sincan Cezaevi’nde tutulan siyasetçiler duruşma salonunda hazır bulunurken, farklı cezaevlerinde bulunan siyasetçiler ise, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya bağlandı.
Kadın siyasetçiler duruşma öncesi bekledikleri alanda zılgıtlar eşliğinde Kürtçe kilamlar söyledi.
Kimlik tespitiyle başlayan duruşma dosyaya eklenen evrakların okunmasıyla devam etti.
İFADE CMK’YE AYKIRI
Duruşmada avukat Kenan Maçoğlu, tanıkların dinlenilmesine dair beyanlarda bulundu. Maçoğlu, tanıkların dinleneceği günden öncesinde kendilerine haber verilmesini talep etti. Maçoğlu, ayrıca gizli tanık ABC123’ün ifadesinin hükümsüz olduğunu ifade ederek, CMK 147/1-i maddesine aykırı dinlenme işlemlerinin yapıldığını belirtti.
GİZLİK TANIK KARARI
Avukat Maçoğlu’nun taleplerine dair ara kuran mahkeme başkanı, “Duruşma periyodunda dinlenecek tanık isimleri belirtilmiştir. Açık ve gizli tanıklar hazır edildiklerinde uygun günlerde dinlenecektir. Gizli tanık ABC123’ün mahkemeye nasıl ulaştığı, ifadesinin nerede ve nasıl aldığına dair talepler CMK’nın 58’inci ve tanık koruma kanunun hükümleri kapsamında tanığın deşifre olmaması adına talebin reddine karar verildi” dedi.
TANIK 225 DİNLENDİ
Ardından gizli tanık 225 SEGBİS ile duruşmaya bağlandı. Tutuklu ve tutuksuz yargılanan siyasetçilerin isimlerini gizli tanık 225’e okuyan mahkeme başkanına tepki gösteren avukatlar, bunun usule aykırı olduğunu aktardı.
Tanık 225, “Kimin hakkında ifademi almak istiyorsunuz” diye sordu. Mahkeme başkanı Tevgera Jinen Azad (TJA) Aktivisti Akat Ata hakkında yer alan ifadelerini hatırlatırken 225, “Kendisi Diyarbakır’da TJA bünyesinde örgütün kadın yapılanması içerisinde yer alıyordu. Kendisi Diyarbakır’da düzenlenen toplantılarda karar alma mekanizmalarında yer alıyordu” iddiasında bulundu.
SADECE SOYUT BEYANLAR
Mahkeme başkanı, ismi okunan diğer siyasetçiler hakkında tanığın bilgisi olup olmadığını sorarken 225, siyasetçiler hakkında soyut beyanlarda bulundu. Tutuksuz yargılanan siyasetçilerin isimlerini sayan mahkeme başkanı, “Bu isimler hakkında örgütsel anlamda bir bilginiz var mı” diye sorarken 225, “Onları sadece HDP içerisinde faaliyet yürütmeleri nedeniyle tanıyorum” cevabını verdi. Buna rağmen mahkeme başkanı, ısrarla isimleri tekrar etti ve tanığı ifade vermeye zorladı.
TUNCEL: TANIĞI YÖNLENDİRİYORSUNUZ
Gizli tanığın teşhis etmesi için SEGBİS kamerasının siyasetçiler Pervin Oduncu ve Aynur Aşan’a doğru yönetilmesini isteyen mahkeme başkanına avukatlar tepki gösterdi. DBP eski Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, mahkeme başkanına “Tanığı yönlendiriyorsunuz” diye seslendi.
Gizli tanık, HDP eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş hakkında bir bilgisi olmadığını söyledi.
KENDİ İFADESİNİ AÇIKLAYAMADI
Ardından mahkeme başkanı tanık 225’in daha önce verdiği ifadeyi okudu. Mahkeme başkanı, tanık 225’e ifadelerde Akat Ata için kullandığı “Diplomasi sorumlusu” tabirini sordu. Yazılı ifadesinde yer alan bu ifadeyi açıklayamayan 225’in beyanlarında bocalaması dikkat çekti.
PROTESTOLARLA İLGİLİ BİLGİSİ YOK
Mahkeme başkanı tanığa, “Bu kişiler Kobanê olaylarların neresindeydi” diye sordu. 225, “Kobanê olaylarında bölgede değildim. Oradakiler ne yapıyordu, bilmiyorum” dedi.
Ayla Akat Ata’nın müdafisi Av. Özgür Erol, tanığa soru sormak istediğini belirtti. Erol, “Sık sık beyanında örgütsel toplantılarda bahsetti. Bu örgütsel toplantılardan kastınız nedir? Sizin açınızdan HDP, DTK ya da TJA toplantıları birer örgütsel toplantıdır. Doğru mu” diye sordu. İddia makamı ise sorunun “yoruma dayalı” olduğunu belirterek, itiraz etti. Mahkeme başkanı, soruyu tanığa iletti ve iddia makamının itirazını reddetti.
Erol ise, “O zaman şöyle deriz. Siyasetçilerin örgütle bağını kuramayan gizli tanık 225, siyasetçilerin faaliyetleri çerçevesinde gerçekleştirdikleri toplantıları dayanak yaparak ‘örgüt üyesi’ olduklarını iddia etti. Somut herhangi bir veri, belge vs. sunamayan 225, soyut beyanlarla siyasetçilerin örgütle bağını kurmaya çalıştı” diye belirtti.
Tanık 225, “HDP’nin, DTK’nın toplantılarının hepsi örgüt toplantılarıdır” diyerek, resmi legal toplantılara katıldığını itiraf etti.
Avukat Cihan Aydın, tanığa şu anda nerede olduğunu sordu. Gizli tanık 225 ise güvenliğinin tehlikeye gireceği ihtimalini belirterek, soruya cevap vermek istemedi. Aydın ayrıca, “Yanında bir hakim var mı, yok mu” diye sordu. Mahkeme başkanı, soruların iletilmesi taleplerini reddetti.
Avukat Kenan Maçoğlu’nun “Tanığın yanında naip hakim var mı” sorusu ise, “Tanığın can güvenliğini tehlikeye atacak sorular” gerekçesiyle reddedildi.
ODUNCU: KÖTÜ NİYETLİSİNİZ
Daha sonra söz alan siyasetçi Pervin Oduncu, şöyle konuştu: “Biz bir buçuk yıldır kendimizi ifade ediyoruz ve sizin taraflı olduğunuzu söylüyoruz. Ancak bugün ipin ucu iyice kaçtı. Siz gizli tanığı tek tek yönlendirdiniz. Siz kötü niyetlisiniz ve bütün mahkeme heyetini reddediyorum.”
Duruşmaya saat 13.30’a kadar ara verildi.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***