Remzi Budancir
+GERÇEK- Diyarbakır’ın tarihi Sur ilçesi kayyımı Abdullah Çiftçi tarafından “telaffuzu zor” ve “İslam orduları ordu karargâhını o bölgede kurdu” gerekçesi ile “Kıtılbil Mahallesi” isminin “Fetih Mahallesi” olarak değiştirilmesi yargıya taşındı. Diyarbakır Barosu, isim değişikliği ile ilgili Meclis Kararının iptali için mahalleli adına Diyarbakır Nöbetçi İdare Mahkemesi’ne başvurarak yürütmenin durdurulmasını istedi.
‘MECLİS KARARI HUKUKA AYKIRI’
Sur İlçe Belediyesi, Belediye Meclisi’nin aldığı kararın hukuka aykırı olduğunun belirtildiği dilekçede, “Davalı Sur İlçe Belediye Başkanlığı başkan ve 2 Katip meclis üyesinin katılımı ile gerçekleşmiştir. Bahse konu Belediye Meclisi kararı müvekkiller tarafından 14/06/2022 tarihinde öğrenilmiştir. İlgili işlemin ilana çıkarılıp çıkarılmadığı tarafımızca araştırılmış, bahse konu kararın herhangi bir şekilde ilana çıkarılmadığı tespit edilmiştir. Meclis gündeminin önceden uygun araçlar ile halka da duyurulması gerekmektedir. Tarafımızca bu yönde duyurunun olup olmadığı hususunda araştırma yapılmış ancak hiçbir duyuruya rastlanmamıştır. Aksine davalı belediyenin internet sitesinde yapılan araştırmada kararda imzası yazan Belediye Başkanı’nın ve yine kararda ismi yazan Katip Meclis Üyesi’nin internet sitesinde Meclis üyesi olarak isimlerinin bulunmadığı görülmüştür” denildi.
‘KARAR MAHALLELİYE SORULMADAN ALINDI’
Mahalle isminin değişikliğini, o tarihte Sur kayyımı olan ve kararda “Meclis Başkanı” olarak görülen Abdullah Çiftçi’nin bir takım gerekçeler ile istediğinin belirtildiği dilekçede, “İslam orduları Diyarbakır fethinde karargahını orada kurdu” ve “telaffuzu zor” gerekçelerine de değinildi. Dini bir değerlendirmenin mahkemenin alanına girmemesi ile birlikte, tarihi hiçbir kayıtta İslam ordularının o bölgede karargah kurduğuna ilişkin bilginin olmadığının vurgulandığı dilekçede, “telaffuzu zor” gerekçesinin ise doğruyu yansıtmadığı belirtildi. Mahalle sakinlerinin bu güne kadar mahalle ismi ile ilgili bir sorun yaşamadığı da hatırlatıldı.
İsim değişikliğinin mahalleliye sorulmadan, onların görüşü alınmadan gerçekleştiğine dikkat çekilen dilekçede, “Gerçekten de böylesi bir ihtiyaç olup olmadığı tayin edilmeden tek taraflı dayatmalarla tarihi bir mekanın kadim isminin değiştirilmesi kabul edilemez. Kaldı ki yapılan değişiklikle mahallede doğmuş, kütüğüne kayıtlı ve adresinde oturan şahısların birer hukuki değer ihtiva eden kişi, nüfus, kütük ve adres bilgilerinin bütünlüğü ve birbiriyle olan bağlantıları zarar görecektir. Mahalle adının Kıtılbil’dan Fetih’e dönüştürülmesi mahkeme kararı haricinde mümkün olmadığından önümüzdeki yıllarda kargaşa çıkması ve bunun adliyelere yük bindirmesi kaçınılmaz olacaktır” denildi.
Başvuruda “Kıtılbil Mahallesi” isminin “Fetih Mahallesi” olarak değiştirilmesine ilişkin belediye meclis kararının iptal edilmesi istendi.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***