ENSAR NUR | STRAZBURG TR724
Fransa, Parlamento seçimlerinin ikinci turu için bugün sandığa gitti. 577 sandalyeli mecliste mutlak çoğunluğu elde etmek için 289 milletvekiline ihtiyacı olan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron saat 20 itibariyle ilk tahminlere göre istediğini alamadı.
Macron ve müttefikleri 224 vekil çıkarırken, Mélenchon’un arkasında birleşen sol ittifak Nupes 149 sandalye ile ana muhalefet koltuğuna oturdu. Macron, artık mutlak çoğunluğa sahip olmadığı için meclisten istediği yasaları muhalefet desteği olmadan çıkaramayacak.
Nisan ayında aşırı sağcı Marine Le Pen’e karşı yeniden seçilen Cumhurbaşkanı Macron, müttefikleriyle birlikte yaklaşık 350 sandalyeye sahip olduğu ilk döneminin aksine ikinci beş yıllık dönemine politikalarını rahatça uygulamak için ihtiyaç duyduğu parlamento desteğine sahip olamadan devam edecek.
Macron’un zenginler için vergi indirimi ve sosyal devlet sisteminde değişiklik önerilerini hayata geçirebilmesi için parlamentonun alt kanadında çoğunluğu elde etmesi gerekiyordu.
Macron’un partisi LREM ve müttefikleri Modem, Horizons ve Agir’den oluşan Ensemble! Hareketi 577 sandalyeli Fransa Ulusal Meclis’inde 224 sandalye kazanarak, bir önceki döneme göre 90 sandalye kaybetti.
Aşırı solcu Jean-Luc Mélenchon’un La France Insoumise partisinin Sosyalistler ve Yeşiller ile kurduğu tarihi ittifak, Macron’un ve müttefiklerinin Meclis’teki çoğunluğu yeniden almasını engelleme planı başarılı oldu. İlk turda Macron’un Ensemble!’i yüzde 25,75 alırken, sol ittifak yüzde 25,66 oy almayı başarmış ve ikinci tur için büyük bir umut vermişti.
Nupes kısaltması ile bilinen Yeni Popüler Ekolojik ve Sosyal Birlik koalisyonu en büyük muhalefet gücü olarak Meclis’te yer alacak.
İlk tahminlere göre Marine Le Pen liderliğindeki aşırı sağcı Rassemblement National ise, Meclis’te partiye gensoru önergesi verme (56 milletvekili) ve yasaları Anayasa Konseyi’ne sevk etme (60 milletvekili) imkanı tanıyan 89 sandalyelik tarihi bir sayıya ulaştı.
Sağda, Les Républicains partisi ise 22 sandalye kaybederek 100 milletvekilinden 78’e düştü. Ancak Valérie Pécresse’in cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki kötü performansının ardından parti Meclis’te de güç kaybetti. Ne var ki, Cumhuriyetçiler yasa tasarılarının incelenmesi sırasında cumhurbaşkanlığı kampı için destekleyici bir güç olabilir.
Geçen hafta düzenlenen ilk turda kaydedilen düşük katılım oranı ikinci turda da devam etti. Parlamento seçimlerinin ilk turunda katılım oranı yüzde 47’de kalırken, ikinci turda da katılım oranı yüzde 47 oldu.
Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***