Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), 24 Haziran Cuma akşam saatlerinde doların 90 kuruş birden düşmesine yol açan kritik bir karara imza atmıştı. BDDK’nın tebliğine göre, şirketler döviz açığını ispat etmeden ticari kredi çekemeyecek. Döviz varlıklarının 15 milyon TL üzerine çıkarmayacağına dair taahhütte de bulunulacak.
’10 YILDIR ALINAN KARARLAR DOĞRU OLSAYDI…’
Youtube kanalından yeni bir video yayınlayan ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş, BDDK’nın bu kararının ciddi sonuçları olacağına dikkat çekti. Demirtaş, “Artısı yok baştan aşağı eksi. İnanılmaz bir döneme girdik. 10 yıldır alınan kararlar doğru olsaydı ekmek 5 lira olmazdı, bakın söylüyorum ekmek 10 lira olacak” dedi. Demirtaş, konuyla ilgili değerlendirmeleri şöyle oldu:
‘İNANILMAZ BİR DÖNEME GİRDİK’
“BDDK’nın aldığı kararlar şirketleri ilgilendiren kararlar olsa da kişileri de birebir ilgilendiriyor. İnanılmaz bir döneme girdik diye düşünüyorum.
BDDK son kararında, ‘Eyy Türkiye’deki şirketler, hesabınızda eğer 900 bin dolardan fazla paranız varsa dolar tutuyorsanız, o zaman ben size kredi verilmesini, kredi almanızı yasaklıyorum’ dedi.
Bu ne demek, 900 bin dolardan fazla döviz tutmayın bozacaksınız, demektir bu. Çok büyük bir artısı yok, bildiğiniz baştan aşağı eksi…
Türkiye’de şirketler günlük faaliyetlerini yürütmek için banka kredisine ihtiyaç duyarlar. Dolayısıyla çoğu şirketi bağlıyor bu olay. Miktar da şirketler için oldukça düşük. Orta ölçekli şirketler için çok düşük.
Serbest Görüş:
‘HALKIN DOLARI YİYECEK HALİ YOK’
Biliyorsunuz döviz Türkiye’de çok ciddi bir şekilde artıyor. Bugünlere gelineceğine ilişkin herkese, insanlara, şirketlere, hükümete, muhalefete, kanun yapıcılara uyarılarda bulunuyorum. Ama şu kadar bile işe yaramadı.
Türkiye’de çok uzun zamandır dolar artmakta. Çünkü hane halkı dolar alıyor. Neden alıyor, çünkü kendini enflasyondan korumak için dolar alıyor. Yoksa halkın doları yiyecek hali yok. Aynı zamanda şirketler borçlarını ödemek için dolar alıyor.”
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***