Görsel: Danimarka televizyonu TV2
Rusya’nın Ukrayna işgali sonrası İsveç ve Finlandiya NATO üyeliği için başvururken, 30 yıl boyunca Avrupa Birliği’nin (AB) savunma politikasının dışında kalan Danimarka da politika değişikliğine gidiyor.
Rusya’nın 24 Şubat’ta başladığı Ukrayna işgali sonrası Danimarka hükümeti, 1 Haziran’da AB ortak savunma politikasına katılmak için referandum yapılması kararı aldı.
Euronews’in haberine göre yapılan anketler, 4,3 milyon olan seçmenin yüzde 65’nin ortak savunma politikasına katılım yönünde oy vereceğine işaret ediyor.
ANALİSTLER SONUCA TEMKİNLİ YAKLAŞIYOR
Ancak analistler, 2015 yılında AB’ye daha fazla entegrasyon için yapılan referanduma ‘hayır’ denildiğini hatırlatarak düşük katılım olabileceği gerekçesiyle sonuca temkinli yaklaşıyor.
Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, pazar günü yapılan son televizyon tartışmasında seçmenlerin oylarını kullanması için çağrı yaptı.
DANİMARKA BAŞBAKANI ‘EVET OYU VERİN’ ÇAĞRISI YAPTI
Ortak savunma politikasına katılmaları gerektiğini söyleyen Frederiksen, “Tüm kalbimle ‘Evet’ oyu vermemiz gerektiğine inanıyorum. Avrupa’da güvenlik için mücadele etmemiz gereken bir zamanda, komşularımızla daha fazla birlik olmalıyız” dedi.
DANİMARKALILAR MAASTRİCHT SÖZLEŞMESİ’NE ‘HAYIR’ DEMİŞTİ
Danimarka 1973’ten beri Avrupa Birliği üyesi ancak ülkede 1992 yılında yapılan referandumla birliğin temelini oluşturan Maastricht Sözleşmesi’nde fren yapıldı. Halkın yüzde 50.7’si AB’ye daha fazla yetki devrine ‘hayır ‘ dedi.
Referandumun ardından Danimarka ile AB arasında yeni bir anlaşma yapıldı. Bu anlaşmayla Danimarka, adalet sistemi, vatandaşlık, para birimi ve savunma konularında kendi politikalarını koruma hakkı elde etti.
AB’nin temelini oluşturan Maastricht Sözleşmesi üye ülkelerin içişleri, adalet, güvenlik, ekonomik politikaları ile parasal iş birliği konularında ortak hareket etmelerini öngören kanunlardan oluşuyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***