ABD’de düzenlenen Amerikan Devletleri Örgütü toplantısına davet edilmeyen Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daveti üzerine Türkiye’ye geldi.
Maduro, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Kardeş ülke Türkiye topraklarına ziyaret gerçekleştirmekten büyük memnuniyet duyuyorum. İki halk arasındaki iş birliği ve birlik bağlarını güçlendireceğimize eminim.” dedi.
Venezuela televizyonu Maduro’nun Ankara’ya gelişi ve Türk hükümet yetkilileri tarafından karşılanışıyla ilgili görüntülere geniş yer verdi.
ABD, Venezuela ile birlikte Küba ve Nikaragua’yı “diktatörler” yönettiği gerekçesiyle ev sahipliğini yaptığı Amerikan Devletleri Örgütü toplantısına davet etmedi.
Bu arada Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, bugün yapılacak görüşmelerde, Türkiye ve Venezuela arasındaki ikili ilişkiler tüm veçheleriyle gözden geçirilecek, iş birliğinin geliştirilmesini teminen atılabilecek adımlar ele alınacak.
Görüşmelerde ayrıca, güncel bölgesel ve küresel meseleler hakkında fikir teatisinde bulunulması da öngörülüyor.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, nisan ayında Venezuela’yı ziyaret etmişti. Çavuşoğlu, Venezuela’nın en çok ihracat yaptığı ülkenin Türkiye olduğuna dikkat çekerek bu yılkı ticaret hacmi hedefinin 1,5 milyar dolar olduğunu söylemişti.
Türkiye ve Venezuela arasında dış ticaret
Türkiye Karakas Büyükelçiliği’nin verilerine göre 2005’den 2019 yılına kadar Türkiye’nin bu ülkeye yaptığı ihracat, yapılan ithalattan daha az oldu. İlk kez 2019’da Türkiye’nin ihracatı, ithalatını geçti.
Yine aynı verilere göre, 2015 yılında ihracat 18 milyon 681 bin dolar iken, ithalat 106 milyon 970 dolar oldu. 2016’da ihracat 18 milyon 34 bin dolar, ithalat 65 milyon 252 bin dolar, 2017’de ihracat 37 milyon 483 bin dolar, ithalat 116 milyon 538 bin dolar olarak gerçekleşti.
Venezuela’dan altın ithalatı
2018’de Türkiye’nin ihracatı 120 milyon 531 bin dolara yükselirken, ithalat ilk kez 1 milyar dolar sınırını aşarak 1 milyar 19 milyon 197 bin dolara ulaştı. Ticaret Bakanlığı, bu sıçramanın Venezuela’dan yapılan külçe altın ithalatından kaynaklandığına işaret etti.
İlk kez 2019 yılında Türkiye’nin ihracatı ithalatından fazla oldu. Türkiye 129 milyon 626 bin dolarlık ihracata karşılık bu ülkeden 20 milyon 348 bin dolarlık ithalat yaptı.
Türkiye, en fazla tarım ürünü ihraç etti
Ticaret Bakanlığı verilerine göre Türkiye’nin 2019’da Venezuela’ya yaptığı ihracatta 66 milyon dolarla ilk sırada hububat, un, süt ve pastacılık ürünleri yer alıyor. İkinci sırada ise, 32 milyon dolarla değirmencilik ürünleri, malt ve nişasta ürünleri var. Ayrıca, et, balık, kabuklu hayvanlar, kahve, çay, maya, sos, mama vb. gıda ürünleri ihracatı da yapılıyor.
Venezuela’dan ham petrol ve demir çelik ithalatı ilk sırada
Türkiye’nin Venezuela’dan yaptığı ithalatta ise ham petrol ve demir çelik ürünleri ilk sırada. 2019’da 14 milyon 411 bin dolarla ilk sırada demir ve çelik ithalatı yer alıyor. İkinci sırada 3 milyon 255 bin dolarla mineral yakıtlar ve yağlar yer alırken, listeye giren gıdalar arasında sebzeler ve bazı kök ve yumrular, meşrubat, alkollü içkiler ve sirke var.
Türkiye’nin Venezuela’ya ihracatı 2020’nin ilk yarısında 117,3 milyon dolara yükselirken, 2020’nin ilk yarısında ithalatı bir önceki yılın ilk ayına oranla yüzde 424 artarak 3,7 milyon dolardan 19,3 milyon dolara çıktı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***