Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İtalya Başbakanı Mario Draghi ve Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, Ukrayna’nın başkenti Kiev’i ziyaret etti.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile görüşen liderler ortak açıklamada Ukrayna’nın Avrupa Birliği üyeliğine destek mesajları vererek, Ukrayna’nın adaylık statüsünün “acilen” verilmesi gerektiğini belirtti.
Ziyaret, Macron, Scholz ve Draghi’nin 24 Şubat’ta Rusya’nın işgalinin başlamasından sonra Ukrayna’ya ilk ziyareti oldu.
Almanya, Fransa ve İtalya liderleri, Ukrayna’ya yeterince destek vermedikleri gerekçesiyle eleştiriliyordu. Ukrayna, üç ülkeyi, kendi ekonomilerini Ukrayna’nın güvenliğinin önünde tutmakla ve silah tedarikinde ayak diremekle suçlamıştı.
Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis’in de gün içinde Kiev’e gitti.
Avrupalı liderlerin ziyareti, Avrupa Birliği’nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu’nun Ukrayna’nın birlik üyeliğine adaylığı hakkında tavsiye kararı almasının bir gün öncesinde gerçekleşti. Ukrayna’nın AB üyeliğine başvuru süreci, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinden dört gün sonra, 28 Şubat’ta başlamıştı.
“Ukrayna Avrupa ailesinin bir üyesi”
Liderler görüşme sonrası hep birlikte gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Almanya Cumhurbaşkanı Olaf Schulz, “Ukrayna Avrupa ailesine ait” dedi ancak Birlik üyesi olabilmesi için tüm üyelik kriterlerini karşılaması gerektiğini hatırlattı.
Fransa Cumhurbaşkanı Macron da AB’nin 27 üyesinin, Rusya’ya karşı zafer kazanana kadar Ukrayna’nın yanında durması gerektiğini söyledi.
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy de Rusya’nın süregiden saldırıları “birleşmiş bir Avrupa’ya karşı bir savaş” olarak niteledi ve en etkili silahın “birlik” olduğunu söyledi.
Zelenskiy Batı’dan daha fazla ağır silah talebini de yineledi.
Liderler toplantı öncesi Kiev yakınlarında Rusya’nın ağır bombardımana tuttuğu İrpin kentini ziyaret etti.
Ukrayna İrpin ve yakınlarındaki Buça’da Rus askerlerin sivilleri kasten öldürdüğünü söyleyerek, Rusya’nın savaş suçu işlediğini iddia ediyor. Rusya ise bu iddiaları reddediyor.
Avrupa Komisyonu’nun Ukrayna’nın AB üyeliğine adaylığıyla ile ilgili olarak Cuma günü tavsiye kararı vermesi bekleniyor. Daha sonra 23-24 Haziran’da yapılacak zirvede de AB liderleri Ukrayna’nın adaylığı konusunu ele alacak.
Ukrayna’ya adaylık statüsü verilse bile, tam üyeliğe giden yol uzun ve yıllar sürebilir.
Ukrayna’nın AB üyeliği ile ilgili olarak daha önceden yaptığı açıklamalarda Macron da sürecin yıllar sürebileceğini söylemiş ve Ukrayna’nın AB üyeliğini beklerken “paralel bir Avrupa topluluğuna” katılabileceğini savunmuştu. Macron, bunun AB’nin sıkı üyelik kriterlerini askıya almaya gerek olmadan Avrupa toprakları içindeki ve AB değerlerini paylaşan ülkeleri bir arada tutmanın bir yolu olacağını söylemişti.
Binlerce sivil Severodonetsk kentinde mahsur
Ukrayna’da savaş doğudaki Rusya yanlısı Donbas bölgesinde yoğunlaşmış durumda.
Birleşmiş Milletler, Rus ordusunun yoğun saldırısı altındaki Severodonetsk’te binlerce sivilin mahsur kaldığı, temel ihtiyaç malzemelerinin tükendiği uyarısı yaptı.
Sivillerin büyük bölümünün kentteki Azot Kimyasal Tesisi’nin altındaki sığınaklarda olduğu belirtiliyor.
Kente ulaşım sağlayan son köprünün de bu hafta başında Rus güçler tarafından yıkılmasıyla, kentteki yaklaşık 12 bin sivil fiili olarak kentin içinde mahsur kaldı.
BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi’nden Saviano Abreu BBC’ye yaptığı açıklamada “Su ve temizlik imkanlarının olmayışı en büyük endişe” dedi ve kentteki gıda ve ilaçların da tükenmeye başladığını belirtti.
BM bölgeye insani yardım ulaştırmayı umut ederken, süregiden şiddetli çatışmalar kentteki sivillere ulaşılmasını imkansız kılıyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***