Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, sağlık çalışanlarının özlük haklarını düzenleyen “Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu Teklifi”nin görüşmeleri sürüyor.
Teklifin maddeleri komisyon da görüşülüyor. Teklifin birinci maddesinde aile hekimliği uzmanlık eğitimine ilişkin aile hekimi olarak çalışmakta olanların merkezi yerleştirmeye tabi olmaksızın aile hekimliği uzmanlık eğitimi yapabilecekleri sürenin 1 /1/2020’den 1/1/2029’a uzatılmasına ilişkin.
Madde üzerine söz alan CHP Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, bugüne kadar eğitimden ne kadar geçtiğini, etkinliği, yeterliliği ile ilgili çalışma olup, olmadığı, ne gibi sonuçlar alındığını sordu. HDP Milletvekili Necdet İpekyüz de, kaç aile sağlık merkezinde açık olduğu, açıldığından beri dolmayan yerlerin sayısı, hangi şehirlerde ne kadar ihtiyaç olduğu sorularını yöneltti.
23 BİN 328 AİLE HEKİMİ VAR
Söz alan Sağlık Bakan Yardımcısı Halil Erdemir, ortalama hekim başına 3 bin 200 kişinin düştüğünü, aile hekimi tabibi 23 bin 328 bin, uzman aile hekimi sayısının da 2 bin 692 kişi olduğu bilgilerini paylaştı. Erdemir, aile hekimi başına düşen kişi sayısını 2 bin 700’e düşürmeyi hedeflediklerini belirtti.
CHP Milletvekili Süleyman Girgin, AKP’nin 2023 yılında aile hekimi başına düşen kişi sayısının 2 bin olacağını söylediğini hatırlattı.
KOMİSYON BAŞKANI SÖZÜNÜ KESTİ
Ardından söz alan Ankara Aile Hekimleri Derneği İkinci Başkanı Bestami Gündüz, Aile hekimliğinin kurulması sürecinde yaşananları anlatması sırasında AKP’li Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz’ın “madde üzerine değerlendirme yapması” yönündeki uyarısına tepki geldi. CHP’li Mehmet Bekaroğlu, “Anlayalım ya ne olur yani” diye karşılık verdi.
MUHALEFETTEN DESTEK
AKP’li Uğur Aydemir, “Mehmet bey kaç dakika konuştunuz siz ya? Bir saat konuşalım o zaman” sözlerine karşı Bekaroğlu, “Dinleyin ya”, CHP’li Emine Gülizar Emecan da “Konuşalım tabi” sözleriyle karşılık verdi.
Tartışmaya dahil olan CHP’li Cavit Arı’da “Sen niye bağırıyorsun oradan”, Bekaroğlu’da “Sen başkanın avukatı mısın kardeşim, her şeyde kalkıp, dikiliyorsun” sözleriyle tepki gösterdi.
Tartışma devam etti. AKP’li Aydemir, “Başkan uyaramayacak mı” sözlerine Bekaroğlu da “Ne oluyor size herkese saldırıyorsun” dedi.
SÜRE TARTIŞMASI
Gündüz’ün 10 dakika da bitireceğini söylemesine bir kez daha komisyon başkanı Cevdet Yılmaz, “10 dakika süremiz yok Bestami bey” diye karşılık verdi.
Bu da komisyonda gerginliğe neden oldu. CHP’li Mehmet Bekaroğlu ile Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz arasında tartışma yaşandı.
Bekaroğlu: Niye yok sayın Başkan?
Yılmaz: Yok değerli kardeşim, yok.
Cavit Arı: Bu kadar tartışma yapacağımıza şimdiye bitmişti.
Bekaroğlu: Niye konuşmasından korkuyorsunuz?
Yılmaz: Bu komisyonu engellemek istiyorsanız açıkça söyleyin.
Söz alan Ankara Aile Hekimleri Derneği İkinci Başkanı Bestami Gündüz, şuan var olan sistemin sorunların sebebi olduğunu dile getirdi.
Bir kez daha müdahale eden Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz, “Bu maddeye olumlu yaklaşıyor musunuz? Yaklaşmıyor musunuz? Konumuz belli” sözleri tartışmaya neden oldu.
CHP’li Bekaroğlu, “Kim ne konuşacak, nasıl konuşacak herşeye siz mi karar vereceksiniz. Herkes bildiğini konuşacak, bırakın insanlar konuşsun” diye tepki gösterdi.
KOMİSYON BAŞKANINA TEPKİ
Bir kez daha söz alan Gündüz’ün sözleri yine AKP’li Komisyon Başkanı’nın müdahalesiyle engellendi. CHP’li Cavit Arı ile AKP’li Uğur Aydemir arasında tartışma yaşandı. Komisyonda ayağa kalkan milletvekilleri birbirlerine sözlü sataşmada bulundu. CHP’li Cavit Arı, Yılmaz’a tepkisini “Herkesi susturmakla meşgulsünüz. Herkese bağırmakla geçiyor gününüz. Çocuk azarlar gibi azarlıyorsunuz” sözleriyle dile getirdi.
Yaşanan tartışma ardından Ankara Aile Hekimleri Derneği İkinci Başkanı Bestami Gündüz, söz alabildi. Gündüz, Türkiye’de nitelikli bir aile hekimliği sistemi olmadığını belirtti. Gündüz, “Bizim ülkemizde nitelikli bir şekilde aile hekimliği sistemi yok. Ve bu sistemi aile hekimleri olarak kurabilecek durumdayız. Çok eksik bir şekilde gidiliyor. Detaylarını zaman verirseniz başka bir zaman diliminde anlatabiliriz” dedi.
Yılmaz da “Başka zaman anlatın” diye karşılık verdi.
SAĞLIK POLİTİKASINI ELEŞTİRİNCE ‘PKK’Lİ OLDU’
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Üyesi Deniz Erdoğdu da, “Yirmi yıldır sağlıkta dönüşüm programı, SS, GSS, performans -ki tıbba ve sağlığa hiç uygun değildi. Aile hekimliği sistemi, tam gün yasası, şehir hastaneleri derken geldiğimiz noktada vergilerden oluşturulan Sağlık Bakanlığı bütçesi daha önce büyük oransa sağlık personeline ayrılıyordu. Bunu şehir hastanelerine aktarmaya başladınız” dedi.
MHP’li Mustafa Kalaycı ve AKP’li Uğur Aydemir’in tepki göstermesi üzerine karşılık veren doktor Erdoğdu, “Komisyonun amacı meslek örgütlerini dinlemek değil mi” dedi. MHP’li Tamer Osmanoğlu, iktidarın sağlık politikalarının eleştirilmesine ise TTB’yi suçlayarak, yanıt verdi. CHP milletvekilleri Cavit Arı ve Mehmet Bekaroğlu’da iktidar vekillerine tepki gösterdi.
Osmanoğlu’nun “PKK’yı temsil ediyor” sözlerine Bekaroğlu, “100 bin hekimi temsil ediyor” dedi. HDP’li Necdet İpekyüz’de tartışmalara dahil oldu. Doktor Deniz Erdoğdu da 160 bin hekimin meslek örgütü olarak konuştuklarını belirtti.
İŞİNİZE GELMEYİNCE HERŞEY ‘PKK’
Osmanoğlu’nun PKK suçlamasına tepkisini sürdüren CHP’li Bekaroğlu, “İşinize gelmeyince ‘herşey PKK’ öyle mi? PKK olmazsa batacaksınız zaten. Ayıp ya” dedi.
Komisyonda muhalefet ile iktidar milletvekilleri arasında TTB’nin suçlanması üzerine tartışma yaşandı.
Tartışma ardından komisyona ara verildi. (MA)
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***