Artan fiyatlar yurttaşın alın gücünü günden güne eritiyor. Bayram öncesi her yerde alışveriş için sokakları dolduran insanlar bu yıl yükselen fiyatlardan dolayı bir şey alamadı. Esnaf ise satışın olmamasından dert yanıyor. Ankara Ulus’taki esnaf, “Fiyatlar ikiye, üçe katlandı. Biz de şoktayız. Eldeki malları ucuza satmaya çalışıyoruz” dedi.
‘KALABALIK VAR AMA ALIŞVERİŞ YOK’
Cumhuriyet’te yer alan habere göre Çerkeş Sokak’ın başında bir esnafa, “Bakma sen kalabalık olduğuna. Kalabalık var ama alışveriş yok. Fiyatlar çok yüksek. Ben çalışmaya ara vermiştim. Bayram için yardıma geldim. Fiyatları görünce ben de şok oldum. İnsanlar bir şey alamıyor. Daha çok çocukları için geliyorlar. Fiyatları görünce de ‘Geçen seneki ile idare et’ deyip gidiyorlar.” Çerkeş Sokak daha çok dar gelirli ailelerin alışveriş yaptıkları bir yer. Bir kot pantolon 75 TL’ye satılıyor. Kumaş pantolonlar 100-150 TL. Gömlek 100 TL civarı. 100-200 TL’ye spor ayakkabılar var. Tişört 25 TL.
Bir esnaf, “Fiyatlar ikiye, üçe katlandı. Biz de şoktayız. Eldeki malları ucuza satmaya çalışıyoruz. Pantolonu 150 TL’ye veriyoruz. Ancak yeni malı satmak istersek bu 250 lira olur. Geçen yıldan kalanları satıyoruz” diyerek yaşadıkları sıkıntıyı aktardı.
‘PİYASA SIKINTILI’
Şeker fiyatları ortalama 32 TL ile 48 Tl arası satılıyor. Şeker satan esnaf ‘ağlıyoruz’ diyerek, “Kimsede para yok. Emeklide de para yok. Eskiden kilo kilo şeker alırlardı. Çoluğa çocuğa dağıtırlardı. Şimdi yarım kilo, 250 gram istiyorlar. Piyasa sıkıntılı.”
Alışverişe çıkan bir yurttaş ise, “Ucuz diye geldik ama her şey çok pahalı. Nasıl alalım” diyerek isyan etti.
‘ŞEKER FİYATLARI ÜÇE KATLANDI’
Başka bir şeker satan esnaf, “Bekliyoruz, satış iyi olsa bekler miyiz. Şeker fiyatları üçe katlandı. Alan yok. Geçen yıl 15-20 lira olan bayram şekeri bu yıl iki, üç katı” dedi.
Yol üstündeki başka bir şekerci, “2 bin 500 lira alan emekli buradan ne alabilir. Buraya gidiş geliş parası zaten 30 TL. Kimsede para yok. Utansınlar, utansınlar” derken, karşıda iç çamaşırı satan başka bir esnaf ise tezgâhtaki bir iç çamaşırını gösterip “Bu geçen yıl 5 liraydı, bu yıl 10. Bayram şekeri geçen yıllarda 10-15 liraydı, bu yıl 42 lira” diyerek meslektaşına destek verdi. Bazı esnaf ise “Söylenecek çok şey var ama çok konuşup içeriye de girmeyelim” diyerek içinde bulunulan duruma dikkat çekti.
SEBZENİN YANINA YAKLAŞILMIYOR
Ulus Hali’nde meyve sebze fiyatları el yakıyor. Domates 20 liraya da var. 15 liraya da. Biber 20 lira, erik 30 lira, çilek 15 lira. Kıvırcığın demeti en düşük 5 lira. Ispanak 10 lira. Maydanoz 4 lira. Kabak 8-10 lira, salatalık 13 lira, bakla 15 lira. Fasulye 25 lira. Balıkçıda alabalık ve Karadeniz somon 50 lira. Levrek 95 lira. En pahalı balık çipura 100 lira.
‘BAKAN VAR, ALAN YOK’
Esnaf, “Kalabalık var ama kuru kalabalık. Yüzde 100’e yakın zam var. Maliyetler arttı” dedi. Bir başka esnaf, “Bakma sen kalabalık olduğuna. Çoğu fiyat soruyor. Satış yok, ciro yok. Geçen yıllara göre fiyatlar çok arttı. Eskiden müşteri gelirdi iki kalıp peynir alırdı. Şimdi “Yarım kalıp yap diyor” ifadelerini kullandı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***