23 Ocak’ta erken seçimin yapıldığı Kuzey Kıbrıs’ta sular durulmuyor. Başbakan Faiz Sucuoğlu’nun kurmayı planladığı ikinci hükümet, daha kurulmadan dağılma aşamasına gelirken gündemde yenidenn erken seçim var.
Geçtiğimiz hafta dağılan ve Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından parlamentodaki en kalabalık parti olduğu gerekçesiyle yeniden hükümet kurma görevini alan Ulusal Birlik Partisi lideri ve Başbakan Faiz Sucuoğlu’nun 3 partili koalisyonu güvenoyu öncesinde dağıldı.
Bugün gerçekleştirilmesi planlanan oylamada dün gece Demokrat Parti ve Yeniden Doğuş Partisi’nin hükümetten çekildiğini açıkladı. Bu açıklama Kuzey Kıbrıs’ta gerilimi yükseltti. Bugün sabahın erken saatlerinden itibaren siyasi partiler toplantı gerçekleştirirken Kuzey Kıbrıs medyası, erken seçim yapılabileceğine dair sinyal verdi.
SUCUOĞLU: ERKEN SEÇİM GÖRÜNTÜSÜ VAR
Kurduğu koalisyon güvenoyu almadan dağılan Başbakan Sucuoğlu yaşananlarla ilgili olarak, Cuma günü sabah saatlerinde yaptıkları temaslarda bir sıkıntı olmadığını aktararak “Ne olduysa öğleden sonra oldu ve kararlarını değiştirdiler” dedi.
Sucuoğlu, “Burada artık bir erken seçim görüntüsü var. Benim gördüğüm ülkeyi burada bir erken genel seçim bekliyor. Başka olasılıklar da olur mu bilemiyorum ama bu kadar denemeden sonra bir şey olmuyorsa da demokrasi gereği bir erken seçim olmasının tartışılması gereken bir sürece gireceğiz” ifadesini kullandı.
ÇEKİLME NEDENİ EYLEM PLANI
İktidar ortakları YDP ve DP, UBP’ye ise sundukları 100 günlük eylem palanının imzalanmamasını gerekçe göstererek güvenoylamasına katılmayacaklarını açıkladı.
Sucuoğlu ise YDP ve DP’nin gerçekleşmesi için 100 günlük bir süre koydukları maddelerin protokolde ve bazılarının hükümet programında yer aldığını söyledi. Sucuoğlu, “Bu nedenle yadırgadık. ‘Ya bunu imzalayacaksınız, ya da güvenoyu vermeyiz’ gibi bir yaklaşımı UBP’nin kabul etmesi düşünülemez. Güvenoylamasından sonra enine boyuna konuşur ve hep birlikte karar veririz dedik. Hatta bazı maddeleri de biz eklemeyi planlıyorduk. Ama tehdit gibi bir yaklaşımı kabul edemeyiz” diye konuştu.
Başbakan Sucuoğlu, YDP’nin güvenoyu vermeme gerekçelerini dinlediğini ve inandırıcı bulmadığını da belirtti.
TUFAN ERHÜRMAN: MASKARALIK
Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman ise gelişmelere dair şu değerlendirmede bulundu: ” “İradeye bir kez daha müdahale edilmiştir. Kimse bu maskaralıktan kahramanlık yaratmasın.”
Ufukta erken bir seçimin göründüğünü ifade eden Erhürman, “Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra başlayan müdahale tescillendi. Bütün bunları seçim boyunca istikrardan bahsedenler yaşattı” ded.
Erhürman, şöyle konuştu:
“Süreç başladığında çok da siyaseten tercih etmediğimiz dili kullanarak, yaşatılanların ‘maskaralık’ olarak ifade edebileceğimizi söylemiştik. Maalesef iki küçük ortak, hükümet programı okunduktan sonra 100 günlük yeni hükümet programı ortaya koymak gibi hiçbir demokratik ülkenin teamülünde olmayan bir noktaya işi vardırdı. Sonrasında da güven oyu vermeyeceğiz dediler.
Ama bu hükümet dedikleri şeyin içerisinde kendileri de vardı. Maskaralık kelimesini kullandığımızda kimileri üzülmüştü. Herhalde onlar da şimdi bunun artık Türkçede başka bir ifade anlamı yok. Seçim süreci içerisinde de oldu, köy köy gezildi, ‘Türkiye Cumhuriyeti CTP’yi istemez, en iyi ilişkileri biz kurarız’ dediler. Bunu yapanlar Cumhurbaşkanlığı seçimindeki müdahaleyi bilenlerdi.
‘TÜRKİYE ONU SEVER BUNU SEVER DERSENİZ MÜDAHALE ZEMİNİNİ HAZIRLARSINIZ’
Kendi kurultayına müdahaleyi bilenlerdi. Gezip, gezip T.C. üzerinden propaganda yapmaktan kendilerini alamadılar. Gelinen noktada Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra yaratılan müdahale süreci yine tekrarlandı, bu kez açık bir şekilde gerçekleşti.
‘Türkiye onu sever, bunu sevmez’ derseniz müdahale zeminini hazırlarsınız, siz de müdahalelerle karşı karşıya kalırsınız. İradeye bir kez daha müdahale edilmiştir. ne yapacaklarını bilemez halde bir takım açıklamalar yapılıyorlar.
Çözümü üretecek olan Kıbrıs Türk halkının iradesidir. Açık bir şekilde erken seçim ufukta görülüyor. Kıbrıs Türk halkı, bu yaratılan kaostan hiçbir müdahale olmadan çıkma yükümlülüğü var.”
NE OLMUŞTU?
Kuzey Kıbrıs’ta 23 Ocak’ta gerçekleşen erken seçimde sandıktan açık ara farkla çıkan Ulusal Birlik Partisi (UBP), Kıbrıs Türk sağının iki küçük partisiyle üçlü koalisyon hükümeti oluşturmuştu. Bu hükümet, nisan ortalarında Ankara ile yeni bir mali protokol imzaladı. Protokolün imzalanması ardından hükümet içinde tartışma yaşandı, Başbakan ile Maliye Bakanı Meclis kürsüsünden birbirlerini yalanladı. Gelişmelerin ardından hükümet istifasını sundu. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar yeni hükümeti kurma görevini yeniden Başbakan Faiz Sucuoğlu’na verdi. Sucuoğlu da geçen günlerde sadece Maliye Bakanı’nın değiştiği yeni kabinesini açıkladı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***