Ayvalık’ta oturan 18 yaşındaki genç kız yaşadıkları ekonomik sıkıntıyı sosyal medyada anlattı. Babasının iki yıldır işsiz olduğunu, yeni işe başladığını anlatan genç kız, “4 bin 250 lira maaş alıyor. Maaşın 1.000 lirası borca kesiliyor. 2 bin 700 lirası kira. 500 lira ile geçinmeye çalışıyoruz. Eti, tavuğu ağzımıza süremiyoruz. 40 yılın başı oradan buradan bayram harçlığı geliyor da üstüme başıma kıyafet alıyorum. Sen nasıl çıkıp ekonomi iyi dersin be!” diyor.
İktidar temsilcilerinin söylemlerinin aksine Türkiye’de asgari ücretle geçinmek artık imkansız hale geldi. Zira kiralar son bir yılda yüzde 100 civarında arttı. Aylık gelirin ortalama üçte ikisi kiraya gidiyor. Elektrik, doğalgaz, telefon ve internet faturaları da katlandı. Gıda enflasyonu ise TÜİK’e göre bile yüzde 89’a çıktı. Bir kile et 150 lira. Tavuğun kilosu bile 30 lirayı aştı.
Vatandaşların en önemli gündemi ekonomik darboğaz.
Ayvalık’ta oturduğunu anlatan bir genç kız da yaşadıkları sıkıntıyı sosyal medya hesabından anlattı. Babasının maaşından kalan 500 TL ile bir ay geçinmek zorunda olduklarını söyledi. Eve para getirebilmek için açık öğretime geçtiğini anlattı. Yaşadığı sıkıntıyı anlatırken zaman zaman boğazı düğümlenen genç kızın açıklamalarından bazı bölümler şöyle:
KİRA 1.900’DEN 2 BİN 700’E ÇIKTI
Konuşmak istedim bu kötüye giden durum hakkında. Kendi halimi anlatacağım. Ben açık öğretime geçtim, iş bakıyorum. Babam 2 yıldır işsizdi yeni iş buldu. Ben geçen sene Ayvalık’a taşındım. Buranın kirası 1.900’dü, 2 bin 700 oldu. Borcu var, işsizken borçlandı. 50 yaşında adam. İş bulmakta zorlanıyor. Yaşından dolayı. Yeni işe girdi. Asgari ücret. Su sayacı okuyor.
ETİ, TAVUĞU AĞZIMA SÜREMİYORUM YA!
1 milyar parası borçları yüzünden kesiliyor. Kalıyor 3 bin 250 lira. 2 bin 700 lira ev krası. Geriye kalıyor 500 lira. Neyimize yetecek 500 lira! Ben iş bakıyorum ama tecrübesiz diye işe almıyorlar. Etiymiş, tavuğuymuş bilmem nesiymiş ağıma süremiyorum ya! Öyle bir para yok çünkü.
Ben kadınım ya! Sizin ped fiyatlarınızdan haberiniz var mı_ Utanın ya! Bu kadının htiyacı ya. Bu bir tercih değil. Zorunluluk ya! 500 lira parayla bu ev nasıl geçinsin. ‘Çalış’ İş yok. Yok abicim ya! 3 farklı kafeye gittim olmadı.
BAYRAM HARÇLIKLARIYLA ÜZERİME BAŞIMA KIYAFET ALIYORUM
Ehliyet almak istedim param yok. Hoşuma gidiyor bir saç boyatayım diyorum, (bakın diplerini görüyorsunuz) para yok. Kırk yılın başı oradan buradan bayram harçlığı geliyor da üstüme başıma bir şeyler alıyorum. İkinci el kıyafet alıyorum çünkü birinci el kıyafet alacak param yok.
KÖPRÜ YAPIYORLAR PARALI, GEÇEMİYORUZ!
Ulan köprü yapıyorlar köprü paralı. Ben şehir değiştiremiyorum ya! Körfez Birlik var, geliş gidiş 52 lira para. Annem var, kız kardeşim var. Onları ben nasıl gidip göreceğim. Ya beni geç; kaç çocuklu aileler var be! Evi barkı olmayan aileler var. Sen nasıl çıkıp, hangi hakla ekonomi iyi dersin be!
Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***