Finlandiya’nın 12 Mayıs Perşembe günü, NATO’ya resmen üyelik başvurusunda bulunarak, tarihi kararını duyurması bekleniyor.
Finlandiya, AB’ye üye olmasına rağmen 1917 yılından bu yana askeri olarak ‘tarafsız’ konumunu sürdürüyordu. Ancak Rusya’nın 24 Şubat’ta başlayan Ukrayna işgali, bu durumu değiştirdi.
Finlandiya’nın AB ile ilişkilerden sorumlu Bakanı Tytti Tuppurainen, Fin toplumunda yaşanan bu değişimi doğal karşılıyor. Le Monde gazetesine açıklamalarda bulunan Tuppurainen, “Hiç kimse Putin’in böyle bir şey yapacağını beklemiyordu” dedi.
Fin halkının NATO’ya olan desteğinin yeterli olmadığını belirten Tuppurainen, ülkenin ulusal güvenliği konusunda kapsamlı tartışmaların yapıldığını, analizlerin hazırlandığını, güvenlik uzmanlarının dinlendiğini ve parlamentonun farklı komisyonlarında konunun tartışıldığını söyledi.
“Artık bir karar verme zamanı geldi” diyen Tuppurainen, Finlandiya Cumhurbaşkanı’nın 12 Mayıs Perşembe günü kararı tüm dünyaya duyuracağını belirtti. Fin Bakan, kamuoyuna duyurulacak olan kararın ‘çok büyük bir ihtimalle’ NATO’ya üyelik yönünde olacağını ve hızlı bir başvuruda bulunacaklarını dile getirdi.
Son olarak Tuppurainen, şu ana kadar hiçbir NATO üyesinin saldırıya uğramadığını, bunun da kendileri için bir yönüyle bir “güvenlik garantisi” olduğunu vurguladı.
Öte yandan İsveç ve Finlandiya’nın, NATO’ya üyelik başvurusunu aynı anda yapması bekleniyor.
İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde de geçtiğimiz günlerde, İsveç’in olası bir NATO üyeliği için ABD’nin kendilerine güvenlik sigortası sözü verdiğini söylemişti.
NATO, İsveç ve Finlandiya’nın üye olması konusunda ne dedi?
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, nisan ayı sonunda yaptığı bir açıklamada, Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya üyelik başvurusu yapmaları halinde ‘sıcak karşılanacaklarını” ve kısa sürede ittifaka katılabileceklerini söyledi.
İki ülkenin silahlı kuvvetlerinin NATO standartlarını karşıladığını belirten Stoltenberg, “Finlandiya ve İsveç’in güvenliği tüm NATO üyeleri için önem taşıyor” dedi.
Son kamuoyu yoklamalarına göre Finlilerin yüzde 68’inin ittifaka katılmayı destekliyor. Bu oran, Rusya’nın Ukrayna işgalinden önceki rakamın iki katından fazla.
Yüzde 12’lik kesim ise üyeliğin karşısında. Anketler, İsveçlilerin çoğunluğunun da üyeliği desteklediğini gösteriyor.
Askeri olarak tarafsızlık statüsüne sahip ülkeler, 1995’te Avrupa Birliği’ne girdikten sonra ortak tatbikatlara katıldı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***