Emniyet Genel Müdürlüğü, özel güvenlik görevlilerinin, “duyarlı kapıdan ve X-ray cihazından geçirme ve dedektörle bakma” gibi önleyici arama yapabileceğini açıkladı.
Yargıtay’ın, özel güvenlik görevlileri tarafından yapılan aramaların hukuken geçersiz olduğuna ilişkin kararının ardından Emniyet Genel Müdürlüğü açıklama yaptı
Anadolu Ajansı’nın haberine göre, açıklamada şunlar ifade edildi:
“Özel güvenlik görevlilerinin, koruma ve güvenliğini sağladıkları alanlara girmek isteyenleri duyarlı kapıdan geçirme, bu kişilerin üstlerini dedektörle arama, eşyalarını X-ray cihazından veya benzeri güvenlik sistemlerinden geçirme, görev alanında haklarında yakalama emri veya mahkûmiyet kararı bulunan kişileri yakalama ile mevzuatla tanımlanmış diğer yetki ve sorumlulukları bulunmaktadır. Adli aramalar, hâkim kararı veya Cumhuriyet savcısı emri ile yapılabilecek aramalar olup sadece adli kolluk birimlerince yapılabilmektedir. Polis dahil olmak üzere adli kolluk birimleri, adli aramaları gerekli adli mercilerden izin alarak yapmakta, suç soruşturmalarında elde edilen suç delillerine ilişkin iş ve işlemler Ceza Muhakemesi Kanunu’na ve mevzuatına uygun yürütülmekte ve gerekli tutanaklar tanzim edilmektedir.”
Özel güvenlik görevlilerinin Yargıtay kararında da belirtildiği üzere genel kolluk gibi adli arama yetkisinin bulunmadığı ancak genel kolluğun olmadığı yerlerde görev yaparken güvenlik sistemi ve cihazları ile önleyici amaçlı kontroller yapabildiği kaydedilen açıklamada, özel güvenlik görevlilerinin, suç unsuru veya şüpheli durumla karşılaştıklarında genel kolluğa haber vererek şüphelileri kontrol altında tutabilecekleri, genel kollukça adli ve idari işlem tesis edilmesini sağlayabilecekleri belirtildi.
Açıklamada, özel güvenlik görevlilerinin görev alanlarında kanunca tanımlanmış yetkilerini kanunda belirtildiği şekilde kullanmalarında engel bulunmadığının altı çizildi.
NE OLMUŞTU?
Şehirlerarası otobüs terminali girişinde görev yapan özel güvenlik görevlilerinin aradığı yabancı uyruklu kişinin üzerinde bir miktar uyuşturucu bulunmuştu. Gözaltına alınan şüpheli çıkarıldığı nöbetçi mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davada “uyuşturucu ticareti yapma” suçundan mahkumiyete çarptırılan sanık, karara itiraz etti. Yargıtay 10. Ceza Dairesi, emsal nitelikte bir karara imza attı. Özel güvenlik personeli tarafından yapılan aramaların hukuken geçersiz olduğuna dikkat çekilen kararda; adli arama yapma görev ve yetkisi bulunmayan özel güvenlik görevlisince yapılan aramanın hukuka aykırı olduğundan bu arama işleminden elde edilen maddi delillerin hükme esas alınamayacağı hatırlatıldı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***