Piyasadaki ‘dolarizasyon’un önüne geçmek adına getirilen TL ile ödeme zorunluluğu, firmalar arasında kur kavgası başlattı.
Uygulama, 19 Nisan’da yürürlüğe girmişti. Tebliğle menkul satış sözleşmelerine konu ödeme yükümlülüklerinin, Türk parası cinsinden yerine getirilmesi ve kabul edilmesi zorunluluğu getirilmişti. Dövizle ödeme yasağı getiren uygulama, aynı zamanda döviz çeki yazılmasını de engelliyor.
Yurt dışında şirket
Dünya’dan Merve Yiğitcan’ın haberine göre ödeme günü hangi kurun kabul edileceği konusunda firmalar tartışırken, bazı işletmeler yurt dışında şirket açmayı gündeme almaya başladı.
Bazı bankaların uygulamanın devreye girmesinden sonra döviz alış-satış makasını açtığından şikayet eden firmalar, işletmelerin kambiyo zararının bir miktar önüne geçilebilmesi için, ilk adımda ihracatçılara bir destek bekliyor. Sektör temsilcileri, firmaların ihracat gelirini ithalat için kullandığı hallerde, bankaların buradaki kambiyo gelirini bu rakamdan sıfırlamasına yönelik düzenleme bekliyor.
‘Kur şokunda sorun daha da büyür’
TOBB Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektör Meclisi Başkanı Şeref Fayat piyasadaki kur kargaşasını anlatırken, olası bir kur şokunun uygulamada daha büyük anlaşmazlıklara yol açabileceğini söyledi. Fayat,
Olası bir kur şokunun döviz sözleşmelerinin TL ödemelerinde daha büyük anlaşmazlıklar doğuracağını belirten Fayat, şunları söyledi: “Eğer yine bir kur şoku olursa, bu durumda kur farkı ödemek istemeyenler çıkacak. Faturanız dolar ama çeki TL yazıyorsunuz. O gün geldiğinde kur farkını ödemek istemeyecek olanlar çıkacak. Hammaddeyi döviz aldığı için kur farkını ödemek isteyen de mağdur olacak. Kur şokunda bu işin sonucu daha ağır olur. Anlaşmazlıklar mahkemeye taşınır.”
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***