Mazot ve gübredeki artışlar nedeniyle yetiştirdikleri ürünlerin maliyetini karşılayamayan çiftçinin borcu giderek katlanıyor. Çiftçinin bankalara borcu 180 milyar lirayı aştı.
Çiftçilerin bankalara borcu katlanarak artıyor. Bu yılın ilk üç ayında bankalardan 18.7 milyar lira kredi kullanan çiftçilerin toplam borcu 180 milyar lirayı geçti.
TOPLAM BORÇ 180 MİLYAR LİRAYI GEÇTİ
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, bankacılık sektörünün tarım alanında faaliyet gösteren firmalara kullandırdığı kredilerin toplamı mart sonu itibarıyla 180 milyar 738 milyon lira oldu. Geçen yıl sonunda 162 milyar 34 milyon lira düzeyinde olan kredi borcu toplamı bu yılın ilk üç ayında 18 milyar 704 milyon lira artış gösterdi.
SON İKİ YILDA KULLANILAN KREDİ 73 MİLYAR LİRA
Son 5 yılda tarım alanında kullandırılan krediler toplamı ise 105 milyar 858 milyon lira olarak kayıtlara geçti. Özellikle koronavirüs salgın dönemi olan son iki yılda çiftçiler bankalardan 73 milyar lira kredi kullandı. Borcunu ödeyemeyen çiftçilerin traktör ve üretim yaptıkları araziler haczedilirken, bankaların sitelerinde el konulan çok sayıda çiftçinin arazi ve tarımsal aletlerinin satışı ise devam ediyor.
TÜRKİYE TARIMDA ARTIK İTHALATÇI BİR ÜLKE
Tarımda kendi kendine yetebilen bir ülke olarak nitelendirilen Türkiye son yıllarda uygulanan politikalar sonrasında buğdaydan samana kadar birçok tarımsal ürünü ithal eden bir ülke haline geldi. Türkiye’nin ithal etitği ürünler arasında buğday, arpa, mısır, mercimek, soya fasulyesi, ayçiçeği yağı, bakliyat ürünleri, et, pirinç gibi yüzlerce ürün bulunuyor.
24 MİLYAR DOLARLIK ÜRÜN İTHAL EDİLDİ
AKP Hükumeti geçen çiftçilere 24 milyar TL destekleme ödemesi yaparken, 24 milyar dolarlık gıda ürünleri ve tarımsal hammadde ithalat ederek yabancı ülkelerin çiftçilerine sağladığı destek 2021 dolar kuru ile 319 milyar TL oldu.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***