Demirören Grubu, Doğan Medya’yı satın alırken 2018 yılında Ziraat Bankası’ndan 750 Milyon Dolar kredi kullanmış, bu kredinin geri ödeme koşullarının 2 yıl ödemesiz ve 10 yıl vadeli olduğu kamuoyuna yansımıştı.
‘TİCARİ SIR’ YANITINI ALMIŞTI
CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, 2020 Haziran ayında Bilgi Edinme Kanunu kapsamında, Ziraat Bankası’na başvurmuş, kredinin koşullarını, Mayıs ve Haziran ayı taksitlerinin ödenip ödenmediğini sormuştu. Ziraat Bankası, Hakverdi’nin bu sorularına ‘Ticari Sır’ gerekçesi ile yanıt vermemişti.
NUREDDİN NEBATİ ‘MÜŞTERİ SIRRI’ DEDİ
Krediye dair sorularını Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’ye de ileten Hakverdi, 11 Ocak 2022 tarihinde TBMM Başkanlığı’na soru önergesi ile başvurdu. Hakverdi “Ocak 2022 tarihinde Nureddin Nebati’ye Ziraat Bankası tarafından Demirören Grubu’na kullandırılan kredinin geri ödemelerinin yapılıp yapılmadığını, dolar kurunun 4 TL’ye sabitlendiği iddialarının doğruluğunu ve bir yapılandırmaya gidilip gidilmediğini sorduk. Bakan, aylar sonra verdiği yanıtta “banka/müşteri sırrı” demekle yetindi” açıklamasında bulundu.
YANIT DEĞİŞMEDİ ‘TİCARİ SIR’
11 Nisan 2022 tarihinde kuruma tekrar yazılı olarak başvuran Hakverdi, geçtiğimiz 24 aya dair taksitlerin Demirören tarafından ödenip ödenmediğini, o dönemki kurla 750 milyon dolar olarak alınan kredi için, kurun o günkü kur üzerinden (4 TL) sabitlenip sabitlenmediğini, ipotekler üzerinde herhangi bir değişikliğe gidilip gidilmediğini ve Demirören Grubu hakkında başlatılmış bir haciz işlemi olup olmadığını sordu. Kurumdan bu sorulara gelen yanıt yine ‘Ticari Sır’ olmuştu.
GERİ ÖDENİP ÖDENMEDİĞİNİ ERDOĞAN DA BİLMİYORMUŞ
Krediye dair soruları bu kez Varlık Fonu’na yönelten CHP’li Hakverdi; “Erdoğan’dan habersiz bu kredinin verilmesi mümkün değilken, geri ödenip ödenmediğini Erdoğan da bilmiyormuş!” dedi. Hakverdi açıklamasını şöyle sürdürdü: 11 Nisan 2022 tarihinde Ziraat Bankası’nı bünyesinde bulunduran, Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı Varlık Fonu’na yazılı olarak başvurarak; Demirören’in geçmiş 24 aylık kredi taksitlerini ödeyip ödemediğini, Kur’un sabitlenip sabitlenmediğini ve ödemedi ise Demirören Grubu hakkında başlatılan bir işlem olup olmadığını sordum. Varlık Fonu’ndan tarafıma gelen yanıtta; Varlık Fonu’nun Demirören’e verilen krediye dair ‘bilgisi olmadığı’ iletildi. Görevi, başta çiftçilerimizi, esnaflarımızı ve vatandaşlarımızı desteklemek olan Ziraat Bankası, yandaş Demirören’e verdiği krediyi sır gibi saklıyor. Hazine ve Maliye Bakanı bilgi vermiyor Varlık Fonu Bilgim yok diyor. Günümüzde borçlarını ödeyemeyen çiftçilerin tarım arazilerini dahi haczeden, esnafları zor günlerinde yalnız bırakan Ziraat Bankası ve iktidar; iş yandaş kayırmaya geldiğinde hem kesenin ağzını açıyor hem de kamuoyundan bilgi saklıyor. Bir kez daha yineliyorum; Kamuoyunu derinden yaralayan ve herkesin merak ettiği Demirören’e verilen kredinin geri ödenip ödenmediği bilgisi, Ziraat Bankası ve AKP iktidarı tarafından bir an önce açıklanmalıdır. Bu paralar geri ödenmedi ise, Demirören Grubu ve krediyi kullandıran sorumlular hakkında yasal işlem yapılmalıdır.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***