AP Dış İlişkiler Komisyonu’nda Perşembe günü görüşülen Türkiye raporu, 7’ye karşı 54 oyla kabul edildi.
Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu, dış politika ve güvenlik politikalarında AB-Türkiye işbirliği hayati önem taşısa da, “temel özgürlükler, demokrasi ve hukukun üstünlüğü konularında önemli ilerleme olmaksızın, Türkiye’yle katılım müzakerelerinin yeniden başlatılması öngörülemez” diyen Türkiye raporunu kabul etti.
Raporun sonuç bölümünde, Parlamentonun bu aşamada, 2018’den beri fiilen durma noktasında olan “Türkiye ile katılım müzakerelerinin resmi olarak askıya alınmasına ilişkin tutumunu” değiştirmesini gerektirecek yeni bir ilerlemenin tespit edilmediği kaydedildi. “Osman Kavala ve diğer sanıkların davasında, mevcut Türk Hükümeti’nin şu anda AB üyelik sürecini yeniden başlatma isteklerini kasıtlı olarak yıktığı” dile getirildi.
AP Dış İlişkiler Komisyonu’nda Perşembe günü görüşülen Türkiye raporu, 7’ye karşı 54 oyla kabul edildi. Oylamada 13 komisyon üyesi çekimser kaldı. Raporda, AP milletvekilleri, Türkiye’nin AB’ye katılım hedefiyle ilgili tekrarlanan açıklamalarına rağmen, son iki yılda taahhütlerini yerine getirmediğini belirtti.
AP Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor “Bu rapor, son aylarda AB ile Türkiye arasındaki temasta görülen göreli iyileşme ile temel haklar ve hukukun üstünlüğü konusunda, bozulmaya devam eden feci bir durum arasında keskin bir karşıtlık gösteriyor. Kavala davasına ilişkin son kararın gösterdiği gibi. Türkiye’nin kritik jeopolitik meselelerdeki konumu, ülkedeki otoriter eğilimi daha da derinleştirmeye mazeret olamaz” dedi.
KAYNAK: AMERİKA’NIN SESİ – ARZU ÇAKIR
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***