Türkiye’de siyaset ve din tartışmaları uzun yıllardır gündemde yerini koruyor. AKP iktidarının popülist yaklaşımlarına yönelik eleştiriler de sürerken din-siyaset-laiklik tartışmaları kamuoyunun ana gündemi olarak yer tutmaya devam ediyor.
MEHMET OCAKTAN’DAN DİN-AHLAK İLİŞKİSİ HATIRLATMASI
AKP eski milletvkeili ve Karar yazarı Mehmet Ocaktan, bugünkü köşesinde eski Diyaynet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in de makalelerine ve açıklamalarına atıf yaptığı yazısında konu hakkında tartışmaları değerlendirdi.
Mehmet Ocak’tan, “Görmez Hoca’nın da ifade ettiği gibi dinin siyasi bir araç olarak kullanılır hale gelmesi dinin üzerinde büyük bir yük oluşturuyor, ama esas tehlikeli olan siyasetin topluma ‘din’ gibi sunulmasıdır. Zira bu anlayış öylesine tehlikeli bir ahlaki savrulmaya yol açıyor ki günümüz dindarlarının önemli bir bölümü, kendilerini özdeşleştirdikleri siyasi partiye ya da liderine yönelik en küçük eleştiriyi bile neredeyse dinden sapma olarak görebiliyorlar.” ifadelerini kullandığı yazısında siyasete eleştirilerini sürdürdü.
Ocaktan, “Hemen hatırlatalım, ‘siyasetin dinileşmesi’ ifadesi cümlede durduğu kadar masum değil. Çünkü temel ahlaki çizgi kaybedilince ve siyaset ‘din boyası’ ile boyanınca sizin için artık her şey mubah hale geliyor. Mesela; sizin iktidarınızda yolsuzluklar, rüşvet ve usulsüzlükler alıp başını gitse de sizin için bir mahzuru yoktur, çünkü partiniz mübarek bir partidir!.. Dinin adalet konusundaki açık hükmüne rağmen insanlar sırf görüşlerini açıkça ifade ettikleri, iktidarınızı eleştirdikleri, sizinle aynı görüşleri paylaşmadıkları için hapse atılırken adalet buharlaşıp ortadan kaybolsa da sizin umurunuzda değildir, çünkü partinizin artık dinin bir parçasıdır!..” ifadeleriyle iktidara atıfta bulundu.
Dindarlık ve ahlak ilişkisine değinen Karar yazarı Ocaktan yazısını, “Evet inananlar açısından dindarlık bilinci önemli bir vasıftır. Ama unutmayalım ki ‘dindar’ olunca ahlakı yanında promosyon olarak vermiyorlar. Eğer ahlaki üstünlüğü kaybetmişseniz, tıpkı bugün Türkiye’de olduğu gibi yolsuzlukların, hukuksuzlukların, merhametsizliklerin üzerine din perdesi çekip ya da bir fetva uydurup yolunuza devam edebilirsiniz…” vurgusuyla sonlandırdı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***